Τρίτη, 13 Απρ, 2021

  • Πασχαλιάτικο Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί
  • Αποκλεισμός της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια
  • Και μ’ εκείνο το Μουσείο της Εκπαίδευσης τι θα γίνει;
  • ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες Πέλλας, Ημαθίας και Αμυνταίου για τις ζημιές που υπέστησαν
  • Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου
  • ΚΝΕ: «Οι μαθητές δεν είναι ούτε "εξεταστικά" ρομπότ ούτε πειραματόζωα! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους!»
Πασχαλιάτικο Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί1 Αποκλεισμός της Πρυτανείας του ΑΠΘ για τη μέρα δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια2 Και μ’ εκείνο το Μουσείο της Εκπαίδευσης τι θα γίνει;3 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% οι αγρότες Πέλλας, Ημαθίας και Αμυνταίου για τις ζημιές που υπέστησαν4 Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου5 ΚΝΕ: «Οι μαθητές δεν είναι ούτε "εξεταστικά" ρομπότ ούτε πειραματόζωα! Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους!»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επενδύσεις...

Επενδύσεις...

Την «εκτόξευση του ελατηρίου» που συμπιέστηκε στη διάρκεια της πανδημίας και θα προκαλέσει «αναπτυξιακό άλμα», όταν φύγει η βαριά σκιά της από την οικονομία, προαναγγέλλουν τα αστικά επιτελεία, καλλιεργώντας προσδοκίες στο λαό ότι τα δύσκολα πέρασαν και τα καλύτερα είναι μπροστά.Ισχυρίζονται λοιπόν ότι η «δοκιμασία» της πανδημίας φτάνε... Περισσότερα

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα στη Βέροια

από Η Άλλη Άποψη

Με μεγάλη επιτυχία το απόγευμα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στη Βέροια (Πολυχώρος «Ελιά») το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα με τίτλο «Το παρελθόν κρατά πολύ».

Στο πολυπληθές κοινό, μεταξύ άλλων διακρίναμε τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον αντιδήμαρχο Θανάση Σιδηρόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Κάκαρη, Πέτρο Τσαπαρόπουλο, Θωμά Αγγελίνα και Σάκη Αποστολόπουλο. Επίσης, τον πολιτευτή της ΝΔ και δικηγόρο Τάσο Μπαρτζώκα, τον αντιπρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας και πολιτευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώτη Καραβασίλη, τον πρώην αντιδήμαρχο Βέροιας και πρώην διοικητή των Νοσοκομείων "Παπανικολάου" και Βέροιας Αργύρη Γκαμπέση, εκπροσώπους της Τ.Ε Ημαθίας του ΚΚΕ, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο σπουδαίος ποιητής και φιλόλογος Θανάσης Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (Ε.Μ.Ι.Π.Η.) Μανώλης Ξυνάδας, ο πρόεδρος του ΜΑΣ "Η Καλλιθέα" Κώστας Τοπαλίδης κ.α.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

- O Γιάννης Κρανιάς, Εκπρόσωπος των εκδόσεων «ΕΝΤΥΠΟΙΣ». Ο Γ. Κρανιάς είπε αναφέρθηκε στην έναρξη της συενργασίας με τον βεροιώτη συγγραφέα καθώς και στα ιστορικά γεγονότα που βασίζεται το βιβλίο του.

- O Λάζαρος Κουμπουλίδης, Δικηγόρος. Ο Λ. Κουμπουλίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό - ιστορικό μυθιστόρημα, με αναφορές σε ανθρώπους της καθημερινότητας, το οποίο σε χαλαρώνει με τη ροή του, με αισθηματικό στοιχείο, ενώ υποκρύπτεται η σαφής πολιτική τοποθέτηση του συγγραφέα. Η ιστορία εξελίσσεται αντίστροφα, από το παρόν στο παρελθόν. Με αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που φτάνουν μέχρι το σήμερα. Ο λόγος είναι απλός κι ο αναγνώστης θέλει να το διαβάσει αμέσως, με μια ανάσα.

- O Παντελής Τσαλουχίδης, Φιλόλογος, Κριτικός Λογοτεχνίας. Ο κος Τσαλουχίδης αναφέρθηκε στην συγγραφική πορεία του συγγραφέα. Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το αγαπημένο είδος του συγγραφέα. Όσον αφορά το βιβλίο, αυτό μοιάζει με εκτεταμένη νουβέλα που ρέει προς το μυθιστόρημα. Η πλοκή είναι ικανοποιητική με ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς σχολιασμούς. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια στρωτή γλώσσα με έντονο γλωσσικό πλούτο.

Η παρέμβαση του συγγραφέα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους εσάς που με τιμάτε με την παρουσία σας. Κάτι που ορισμένοι το κάνετε σταθερά εδώ και 13 χρόνια, από το πρώτο μου βιβλίο, ενώ άλλοι το κάνετε για πρώτη φορά και πιστεύω να με τιμήσετε και στο επόμενο…

Ιδιαίτερη χαρά και ευχαριστίες για το πάνελ. Τον Παντελή που είναι σταθερός στις παρουσιάσεις των λογοτεχνικών μου βιβλίων και που είναι αυτός που οι παρατηρήσεις-υποδείξεις του πιστεύω με βοηθούν αποφασιστικά και με κάνουν καλύτερο. Τον Λάζαρο, που με τιμά με την φιλία του και την σημερινή του παρουσία. Φυσικά και τον Γιάννη τον Κρανιά, τον εκδότη μου για τη εξαιρετική ποιοτικά δουλειά του που πιστεύω ότι θα συνεχιστεί και σε επόμενα βιβλία που θα εκδώσουμε.

Θα ήθελα τέλος πέρα από τις ευχαριστίες στην οικογένεια μου για την συνολική βοήθειά όσον αφορά τις συνθήκες για να συνεχίσω να γράφω, να αφιερώσω τη σημερινή εκδήλωση στην ΜΗΤΕΡΑ μου ως ένα μεγάλο ευχαριστώ στην συμβολή της στην αγάπη τη παθολογική που έχω στο διάβασμα βιβλίων, στη γνώση και την μόρφωση γενικότερα!

1.Το βιβλίο είναι η πρώτη μου προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη λογοτεχνική φόρμα. Ξεπερνώ δηλαδή το διήγημα και προχωρώ προς τη νουβέλα και το μυθιστόρημα. Το άλμα μεγάλο και πρωτόγνωρο για μένα. Δεν θέλω την επιείκεια σας, αλλά την κατανόησή σας, καθώς και την δίκαιη κριτική σας, με την υπόσχεση ότι στην επόμενη προσπάθεια θα είμαι σαφώς καλύτερος!

2.Τα όσα αναφέρονται για ιστορικά ή πολιτικά γεγονότα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. Δεμένα πάντα με το στοιχείο της μυθοπλασίας. Για παράδειγμα τα όσα αναφέρονται για την τύχη των περιουσιών των Εβραίων έχουν ως βάση τα όσα συνέβησαν στην γειτονική μας Θεσσαλονίκη, αλλά και γιατί όχι και στη Βέροια. Οι αναφορές για περιουσίες που έγιναν την περίοδο αυτή αλλά και το πώς μεγάλωσαν τα επόμενα χρόνια στηρίζεται σε πολλά παραδείγματα. Δεν λείπει επίσης ο κοινωνικός πολιτικός σχολιασμός για τα χρόνια αυτά αλλά και για τα σημερινά της αλλαγής κυβερνήσεων, και φτάνει η ιστορία μας μέχρι την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο του «δημοσιογραφικού σιναφιού». Πολλά σχόλια δηλαδή (σαν ένα είδος αυτοκριτικής) για τον τρόπο που δρουν πολλά ΜΜΕ, για τον ρόλο των σοσιαλ μιντια, για τις εργασιακές συνθήκες κ.α

3.Αξίζει τον κόπο να γράφει και να διαβάζει κανείς γενικά και ειδικά λογοτεχνία στην περίοδο της κρίσης; Όταν ο αγώνας της επιβίωσης πνίγει κάθε σκέψη και δραστηριότητα; Κατά τη γνώμη μου στις συνθήκες αυτές ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ρήση ότι: Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ. Προφανώς και ένα λογοτεχνικό βιβλίο δεν μπορεί από μόνο του όσο και καλό να είναι ν’ αλλάξει την κατάσταση. Όμως μπορεί πέρα από την αισθητική απόλαυση που θα προσφέρει (φυσικά και δεν συμφωνώ με τα βιβλία εκείνα που απλά σε οδηγούν σε κόσμους μακρινούς και ονειρεμένους) μπορεί και να προβληματίσει, φωτίζοντας με λογοτεχνικό τρόπο αθέατες πλευρές της πραγματικότητας. Και εδώ εγώ τουλάχιστον έχω δύο σταθερές.

 α. Η λογοτεχνία σαν πηγή γνώσης της πραγματικότητας. Και εδώ πατά η δεύτερη σταθερά:

β. Η ουσία της τέχνης είναι να μιλά για την πραγματικότητα

Η λογοτεχνία είναι πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που δεν έχει παρά να κερδίσει, αν οι δημιουργοί της την αντιλαμβάνονται σαν τη δημιουργική σύνθεση των γνώσεων της ανθρωπότητας ως αναγκαία πηγή, αν συνειδητοποιήσουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό ότι η σημερινή κοινωνία έχει δημιουργήσει μια βαθιά ρήξη ανάμεσα στο βιβλίο και την πραγματική ζωή, ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη.

Άλλωστε, ο Φ. Ένγκελς, σε ένα γράμμα (26 Νοεμβρίου 1885) προς τη συγγραφέα Μίννα Κάουτσκι, μιλώντας για το θέμα των τάσεων (Tendenzen) μέσα στο μυθιστόρημα δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου κακό να υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές τάσεις και να φαίνονται οι πεποιθήσεις του συγγραφέα στα λογοτεχνικά έργα. Και φυσικά συχνά υποστήριζε δεν είναι απαραίτητο το ίδιο το μυθιστόρημα να προσφέρει μια άμεση λύση των κοινωνικών προβλημάτων ακόμα και χωρίς να πάει που και που επιδεικτικά με το μέρος κανενός. Έτσι προσπαθώ μέσω του πρωταγωνιστή να πάρω θέση έστω και με την μορφή των επιφυλάξεων ή των βαθύτερων σκέψεων του στα όσα μας συμβαίνουν. Το αν τα καταφέρνω εσείς θα είστε οι κριτές μου!

4. Στο νομό μας έχει σχηματιστεί ένα πυρήνας πλέον ανθρώπων που γράφουν. Αρκετοί ποιητές, λιγότεροι πεζογράφοι και ακόμη λιγότεροι ιστορικοί συγγραφείς. Πεποίθησή μου είναι ότι αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να αγκαλιαστούν από την λεγόμενη «τοπική κοινωνία» να στηριχτούν πολύπλευρα από τον κόσμο και τις κάθε είδους τοπικές αρχές.

 

Έχει διαβαστεί 240 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΑΝΑ 0-1 μποφόρ

Τρίτη, 13 Απριλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 19 °C
Άνεμος Ν 0-2 μποφόρ

Τετάρτη, 14 Απριλίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 18 °C
Άνεμος Δ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 237 επισκέπτες και 0 μέλη.