Με την απόγνωση να ξεχειλίζει στα χωριά, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ξεκίνησαν να βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους και την ερχόμενη Κυριακή στήνουν τα πρώτα μπλόκα. Κλιμακώνουν τον αγώνα και διεκδικούν το αυτονόητο: Να παράγουν για να ζουν στον τόπο τους, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα.Ο αγώνας τους είναι δίκαιος και πρέπει να στηρ... Περισσότερα
Περιήγηση στις λαμπρές σελίδες της ιστορίας των ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΔΣΕ στη Νάουσα
από Η Άλλη Άποψη
Εκδρομή στη Νάουσα πραγματοποίησαν τη Κυριακή οι Οργανώσεις τηςΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, όπου δεκάδες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μεγάλη ιστορία της δεκαετίας του 1940 της περιοχής, μέσα από την ιστορική πεζοπορία που οργανώθηκε σε σημεία της πόλης.
Το πρόγραμμα της ιστορικής πεζοπορίας περιείχε επισκέψεις σε μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος που είχαν να κάνουν τόσο με την απελευθέρωση της Νάουσας από τον ΕΛΑΣ, την εποποιία του ΔΣΕ και την δολοφονία του ιδρυτή και τότε προέδρου του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, Γιώργη Βουτυρά, στις 17 Απρίλη του 1946.
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση από μέλη τηςΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, ενώ κατά την ολοκλήρωση της ιστορικής πεζοπορίας, έφτασαν με συνθήματα στον τελευταίο σταθμό, το σημείο δολοφονίας του Γιώργη Βουτυρά.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στην μάχη της Νάουσας, μία από τις πιο σημαντικές μάχες της 3χρονης εποποιίας του ΔΣΕ, όταν στις 11 Γενάρη του 1949 η 10η Μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή τον υποστράτηγο Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) και πολιτικό επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη, αποτελούμενη από τις 18η, 14η και η 103η Ταξιαρχίες, συνολικής δύναμης 2.438 μαχητών και μαχητριών, κύκλωσαν τη Νάουσα και τελικά την κατέλαβαν έως και το απόγευμα της 14ης Γενάρη όταν άρχισε με τάξη ο υποχωρητικός ελιγμός των δυνάμεων του ΔΣΕ μέχρι τις 18 Γενάρη όπου τα τμήματα του ΔΣΕ επέστρεψαν στις βάσεις τους.
Η σημασία της επιχείρησης και της μάχης ήταν μεγάλη καθώς, για πρώτη φορά, ο ΔΣΕ κατέλαβε ολοκληρωτικά μια πόλη και την κράτησε όσο θεώρησε πως ήταν απαραίτητο.