Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Φ. Καρασαρλίδου: "Η Εργατική Πρωτομαγιά, διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας. Το αίτημα για 8ωρη εργασία γίνεται επίκαιρο ξανά στην Ελλάδα του 2021"

από Η Άλλη Άποψη
Φ. Καρασαρλίδου: "Η Εργατική Πρωτομαγιά, διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας. Το αίτημα για 8ωρη εργασία γίνεται επίκαιρο ξανά στην Ελλάδα του 2021"

Η Εργατική Πρωτομαγιά, διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης φέτος αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς, 135 χρόνια μετά την εξέγερση των ηρωικών εργατών στο Σικάγο, το αίτημα για 8ωρη εργασία γίνεται επίκαιρο ξανά στην Ελλάδα του 2021.

Σε μια εποχή που η τεχνολογική πρόοδος δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας και στην Ευρώπη γίνονται ήδη οι πρώτες απόπειρες μείωσης του χρόνου εργασίας από προοδευτικές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρεί την θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας.

Μετά τις αντεργατικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών και την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας για μείωση μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας.

Διάλυση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και απελευθέρωση καταχρηστικών απολύσεων είναι μόνο μερικά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μαζί με διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην κυβέρνηση - εντολοδόχο των συμφερόντων μιας μικρής ελίτ να διαλύσει κατακτήσεις ενός αιώνα και να μας οδηγήσει στην πλήρη επικράτηση της εργασιακής ζούγκλας. Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με ανθρώπινους όρους και αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Αυτή την ώρα, το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα, όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης που έρχεται. Οι σημερινοί εργαζόμενοι αλλά και οι επόμενες γενιές θα είναι αμείλικτοι κριτές για τη στάση όλων σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Στις 6 του Μάη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι και όλες, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη βουλή.

Έχει διαβαστεί 717 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 425 επισκέπτες και 0 μέλη.