Πέμπτη, 21 Οκτ, 2021

  • ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/10
  • Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα
  • Τάσος Μπαρτζώκας: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας!
ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας2 Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/104 Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα5 Τάσος Μπαρτζώκας: Η επαγγελματική εκπαίδευση είναι προτεραιότητά μας!6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν συγχωνεύονται!

«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με... Περισσότερα

Φρόσω Καρασαρλίδου: Ας ειπωθούν αλήθειες για την εγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα

από Η Άλλη Άποψη
Φρόσω Καρασαρλίδου: Ας ειπωθούν αλήθειες για την εγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα

Σε μια προεκλογική περίοδο αντιλαμβάνομαι ότι η πραγματικότητα κινείται με διαφορετικές προσλαμβάνουσες . Επειδή όμως γίνονται δημόσιες δηλώσεις για το θέμα του Τελωνείου, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι, αυτό που ζητήθηκε και έπρεπε να γίνει από το Υπουργείο, στο κομμάτι που εμπλέκεται, έγινε και έχει τελειώσει. Παρ΄ όλα αυτά παρατηρούμε ότι υπάρχει μια δυστοκία από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων και ένα αναπάντητο ακόμα ερώτημα, σε σχέση με την αργοπορία των διαδικασιών και των διατυπώσεων. Γιατί λοιπόν δεν προχωράει το ζήτημα του Τελωνείου στην Κουλούρα; Υπάρχει η θέληση να αξιοποιηθεί ο χώρος, πριν μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις; Να μας το πουν και να μιλήσουμε επιτέλους ειλικρινά, για ένα μεγάλο έργο, το οποίο θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσει ένα χρήσιμο αναπτυξιακό εργαλείο για τον Νομό.

Εκτιμώντας λοιπόν, οτι από την πλευρά μας πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα, ως έχουν, υπενθυμίζω τα εξής:

 Στις 19 Απριλίου 2018 με πρόταση τροπολογίας που καταθέσαμε σε συνεργασία με τους συναδέλφους βουλευτές Γεώργιο Ουρσουζίδη και Χρήστο Αντωνίου, η οποία έγινε δεκτή, ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οτι δίδεται η δυνατότητα παραχώρησης των εν λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων άνευ ανταλλάγματος στο δημόσιο, προκειμένου εκεί να γίνει το Τελωνείο.

Μόλις έλαβα υπόψη την καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του έργου επικοινώνησα με την αρμόδια Υπουργό  Οικονομικών και την αρμόδια Υπηρεσία  Α.Α.ΔΕ  ώστε να πράξω ότι είναι δυνατόν για την θετική έκβαση του θέματος.

Στις 7 Νοεμβρίου 2018 με επιστολή μου στο Υπουργείο  ζήτησα να ενημερωθώ για τις ενέργειες που έχουν γίνει και αυτές που απαιτούνται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

Στις 19 Νοεμβρίου 2018 έλαβα ενημερωτικό του Υπουργείου Οικονομικών και της  Γενικής Γραμματείας Δημοσίας Περιουσίας, τα οποία αφού έλαβαν υπόψη τους τις σύμφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ Α.Ε. , του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας και του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας, για την δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση, τμήματος των υποδομών (εγκαταστάσεων) της ΑΜΑΛΘΕΙ Α.Ε. στο Υπουργείο Οικονομικών για την λειτουργία του Τελωνείου Ημαθίας, θεώρησαν ότι:

- Η διαδικασία παραχώρησης θα πρέπει να προχωρήσει αφού διευκρινισθεί από την Α.Α.Δ.Ε., αφενός μεν, η τελική οργανωτική δομή της τελωνειακής υπηρεσίας που πρόκειται να στεγαστεί, αφετέρου δε, οι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία αυτής εργασίες, οι οποίες θα  πρέπει να εκτελεστούν με δαπάνη του κυρίου του ακινήτου και όχι του «παραχωρησιούχου» , όπως λανθασμένα αναφέρεται από την αρχή της αλληλογραφίας μεταξύ των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.  Η παραχώρηση θα πρέπει να γίνει απευθείας προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 Όσο για το κόστος επισκευής και διαμόρφωσης των χώρων, τίθεται ζήτημα με τη λεκτική διατύπωση στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κατά την οποία αναφέρεται ότι «οι ως άνω εγκαταστάσεις θα παραδοθούν από τους παραχωρησιούχους έτοιμες προς χρήση στο νέο τελωνείο» και ότι  «το κόστος επισκευής των εν λόγω εγκαταστάσεων θα καλυφθεί πλήρως από τους παραχωρησιούχους».

Οι εν λόγω διατυπώσεις είχαν προταθεί επακριβώς με τα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με δεδομένο ότι με τον όρο «παραχωρησιούχος» νοείται ο δεχόμενος την παραχώρηση, ενώ ο όρος για τον αντισυμβαλλόμενο, ήτοι το πρόσωπο που παραχωρεί είναι ο «παραχωρών», υπάρχει αντίφαση. 

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ότι το κόστος διαμόρφωσης- επισκευής των χώρων αναλαμβάνεται από τον παραχωρούντα, τίθεται η ανάγκη ορθής επανάληψης ή εκ νέου έκδοσης των αποφάσεων. Η αντίστοιχη για την παραχώρηση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βέροιας να αναφέρει τον όρο «παραχωρησιούχος», χρήζει επίσης διευκρίνισης.

Επισημαίνεται ότι ως αποδέκτης της παραχώρησης στην απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ορίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και όχι η Α.Α.Δ.Ε. 

Στις ενημερωτικές επιστολές μου προς τον Δήμο Βέροιας και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας αναφέρονται όλα τα παραπάνω, αναλυτικά, με την παράκληση να μεριμνήσουν για τις απαραίτητες διορθώσεις και αποσαφηνίσεις των παραπάνω  όρων, ώστε να προχωρήσουν όλες οι νόμιμες ενέργειες  για την δημιουργία του Τελωνείου στην Κουλούρα, θέτοντας πάντα τον εαυτό μου, ως βουλευτής, στην διάθεσή τους  και αρωγό σε αυτήν την προσπάθεια.

 

Φρόσω Καραλαρλίδου

Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία

 

Έχει διαβαστεί 126 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 232 επισκέπτες και 0 μέλη.