Τετάρτη, 19 Ιούν, 2019

  • Φωτιές του Αγιαννιού 2019 στην Κυριώτισσα
  •  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ημαθίας, Κοζάνης
  • Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ημαθία
  • Το Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια
  • Δήλωση υποψηφιότητας του Τάσου Μπαρτζώκα
Φωτιές του Αγιαννιού 2019 στην Κυριώτισσα1  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: Συνεχίζει να σπάει ρεκόρ το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα2 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, στο τμήμα Ημαθίας, Κοζάνης3 Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Ημαθία4 Το Εκλογικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βέροια5 Δήλωση υποψηφιότητας του Τάσου Μπαρτζώκα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα φρούτα της Ημαθίας «κατακτούν» το Βερολίνο

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Τα φρούτα της Ημαθίας «κατακτούν» το Βερολίνο

Τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και τα μήλα της Ημαθίας καθώς και το γνωστό ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας θα έχουν την τιμητική τους στην παρουσία της Ημαθίας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Fruitlogistica που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες στο Βερολίνο. Όπως επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την αυτοδιοίκηση, στην έκθεση θα συμμετέχουν μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί. Στο μεταξύ κυρίαρχη αγορά των παραπάνω προϊόντων είναι η Ρωσία ενώ γίνονται επαφές με χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Σουηδία. Για τις επιπτώσεις του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας στη φετινή παραγωγή αναφέρει ότι έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές κατά τόπους στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ γνωστοποιεί ότι ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχει αποδυναμωθεί πολύ και διαθέτει ελάχιστους κτηνιάτρους και γεωπόνους. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Ημαθίας για το επόμενο χρονικό διάστημα τονίζει ότι αυτές είναι η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας-Ημαθίας-Πέλλας,η κατασκευή ενός σύγχρονου και λειτουργικού διοικητηρίου και η αξιοποίηση της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

 

Ερώτηση: Σε λίγες μέρες θα μεταβείτε στο Βερολίνο για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση Fruitlogistica. Ποια είναι τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα που επιθυμεί να προβάλλει η Περιφέρεια γενικότερα και η περιοχή της Ημαθίας ειδικότερα; Σε ποιες χώρες εξάγονται ήδη τα προϊόντα αυτά και ποιες είναι οι νέες αγορές – στόχοι;

Απάντηση: Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχουμε στην Fruitlogistica του Βερολίνου, με σημαντικό αριθμό τοπικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων, οι οποίες πληρώνουν ελάχιστο τίμημα. Αυτό κατέστη δυνατό μετά από πρόταση μου, που υιοθέτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, για την δυναμική παρουσία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μας, σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως, στον χώρο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Φυσικά υπάρχουν και αυτόνομες παρουσίες μεγάλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων που είναι leader στον βασικό εξαγωγικό πυλώνα της χώρας μας στο πρωτογενή τομέα, το ροδάκινο. Πέραν της Fruitlogistica με πρόταση μας προς την ΠΚΜ (έχει ήδη ενταχθεί στις δράσεις της Περιφέρειας μας), οι μικρές επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί, έχουν την δυνατότητα με ελάχιστο κόστος να συμμετάσχουν σε μια σειρά άλλων εκθέσεων, αντίστοιχου επιπέδου, σε όλο τον κόσμο. Η Ημαθία είναι η πρώτη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας σε παραγωγή και εξαγωγή νωπού και βιομηχανοποιημένου ροδάκινου. Επίσης εξάγουμε ακτινίδια, μήλα και μια σειρά άλλων νωπών φρούτων και οπωροκηπευτικών. Ξεχωριστή θέση έχει και το «ξινόμαυρο» το κρασί ονομασία-προέλευσης στην ζώνη της Νάουσας. Κυρίαρχη αγορά υπήρξε και αποτελεί για μας η φίλη Ρωσία, χωρίς να παραγνωρίζουμε καμιά άλλη χώρα. Ήδη γίνονται επαφές των συνεταιρισμών και των ιδιωτών μας με χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και με βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία. Δυστυχώς η αποσπασματική πολιτική όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων έχει αφήσει την χώρα μας εκτός αγορών της Ε.Ε. Ένα τεράστιο λάθος, δείγμα του κρατισμού που επικράτησε στον τόπο μας, με απότοκο τα μνημόνια και την οικονομική μας κατάρρευση.

Ερώτηση: Ποιες ήταν οι επιπτώσεις του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας στη φετινή παραγωγή;

Απάντηση: Ο καθολικός παγετός της δεύτερης βδομάδας του Ιανουαρίου, με θερμοκρασίες που άγγιξαν σε πεδινές περιοχές τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές κατά τόπους στο φυτικό κεφάλαιο. Είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την καταγραφή, αλλά και την αντιμετώπιση τους, δεδομένου ότι αν και πρώτοι στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Ελλάδα, διαθέτουμε ελάχιστους γεωπόνους!

Ερώτηση: Ποια άλλα μέσα έχει στη διάθεσή της η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας για να υποστηρίξει το παραγωγικό κεφάλαιο της περιοχής; Αντιμετωπίζει ελλείψεις σε συγκεκριμένους τομείς;

Απάντηση: Θα ξεκινήσω με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ημαθία έχει την μεγαλύτερη παραγωγή σε ροδάκινα, καθώς και το 80% της παραγωγής βόειου κρέατος πανελλαδικά. Για αυτούς τους δεκάδες συνεταιρισμούς και ιδιώτες, καθώς για τους κτηνοτρόφους διαθέτουμε ελάχιστους κτηνιάτρους και γεωπόνους. Δυστυχώς η αποδυνάμωση του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τόσο μεγάλη, που αδυνατούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε τον μοναδικό εξαγωγικό «πνεύμονα» της χώρας μας, τον πρωτογενή τομέα, τη στιγμή που προσλήψεις γίνονται μόνο προς «εξυπηρέτηση» των εκάστοτε κυβερνώντων, μέσω μετακλητών και ειδικών συμβούλων!

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας για το επόμενο χρονικό διάστημα σε επίπεδο υποδομών, ενεργειών και χρηματοδοτούμενων δράσεων από το νέο ΕΣΠΑ;

Απάντηση: Αποτελεί πρόκληση και προτεραιότητα για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, εμένα και όλους τους συνεργάτες μας στην «Αλληλεγγύη» η ισόρροπη ανάπτυξη σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας. Ο περιφερειάρχης μας, έδωσε την απαιτούμενη νοοτροπία ώστε να ξεπεραστούν τοπικισμοί και διαιρέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν πρώτες προτεραιότητες της Ημαθίας είναι η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας-Ημαθίας-Πέλλας, ένα τμήμα του οποίου παραδίδουμε σε λίγες μέρες στην κυκλοφορία. Η κατασκευή ενός σύγχρονου και λειτουργικού διοικητηρίου σε ιδιόκτητο και λειτουργικό χώρο, δίπλα από τον κόμβο της Εγνατίας στη Βέροια (είμαστε η μόνη Π.Ε χωρίς διοικητήριο!) καθώς και η αξιοποίηση της περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας. Το 2017 θα είναι ορόσημο για όλη την χώρα με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου των Αιγών, στην γη που γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είστε από τώρα καλεσμένοι στα εγκαίνιά του, όπως φυσικά και όλοι οι Βόρειοι γείτονες μας, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική.

Π. Γιούλτση

( Συνέντευξη που παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.)

Έχει διαβαστεί 138 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 19 Ιουνίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 20 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 19 ως 28 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 136 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά