Πέμπτη, 19 Σεπ, 2019

  • Ο Τάσος Μπαρτζώκας εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βέροια
  • Υπογραφές Συμβάσεων έργων από την ΑΝΗΜΑ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΒΕΡΟΙΑΣ :Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους.Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους
  • Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας
  •  Κάλεσμα για συμμετοχή στον «ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία»
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ
Ο Τάσος Μπαρτζώκας εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Βέροια1 Υπογραφές Συμβάσεων έργων από την ΑΝΗΜΑ2 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΒΕΡΟΙΑΣ :Καμιά ανοχή στην ανάπτυξή τους.Οργάνωση κι αγώνας για την ανατροπή τους3 Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλαβών στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας4  Κάλεσμα για συμμετοχή στον «ΣΥΡΙΖΑ  Προοδευτική Συμμαχία»5 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πλάνο για αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων στη Νάουσα

print
email
από Η Άλλη Άποψη

Μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας, θεαματική βελτίωση της καθαριότητας και της ποιότητας ζωής και δημιουργία θέσεων εργασίας προβλέπει πιλοτικός σχεδιασμός του Δήμου Νάουσας για την αξιοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, που θα παρουσιαστεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ώστε, μετά από διαβούλευση, να υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το καινοτόμο πρόγραμμα παρουσίασε ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης την περασμένη Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως εισηγητής εκδήλωσης του Κέντρου Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη στον τομέα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων».

Στην ίδια εκδήλωση, η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δρ. Μαρία Λοϊζίδου, υπεύθυνη της Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και στην ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας συμφώνησε σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων (παρόμοιο με το πρόγραμμα του Δήμου Κηφισιάς) και στο Δήμο Νάουσας.

Τι προβλέπει ο πιλοτικός σχεδιασμός που θα τεθεί σε διαβούλευση

Το πρόγραμμα αφορά τον διαχωρισμό των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή, τη συλλογή και μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις εξειδικευμένης εταιρείας που χρησιμοποιεί τα οργανικά απορρίμματα (25 με 30% του καθημερινού όγκου των 40 τόνων απορριμμάτων) για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος προβλέπεται η συμμετοχή των εστιατορίων, των καφέ-μπαρ, των ξενοδοχείων, των παιδικών σταθμών, του γηροκομείου και του συσσιτίου, χώρων στους οποίους υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικών απορριμμάτων σε ημερήσια βάση. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αποκομιδής και μεταφοράς των απορριμμάτων υπάρχει η σκέψη δημιουργίας μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). Η εν λόγω εταιρεία θα δημιουργηθεί από ανέργους της περιοχής (7 άτομα για την αποκομιδή και ένας διοικητικός) με τη συνδρομή και υποστήριξη του Δήμου.

 

Οφέλη

 

Τα οφέλη που προκύπτουν από τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των οργανικών απορριμμάτων (αντίστοιχες εφαρμογές μπορούν να προβλεφθούν για την ανακύκλωση) είναι πολλά και πολυεπίπεδα:

· Ο Δήμος θα σταθεί συνεπής στην υποχρέωσή του λόγω της αλλαγής νομοθεσίας από τον ερχόμενο Ιούλιο να μην στέλνει στον ΧΥΤΑ της Έδεσσας τα οργανικά του απορρίμματα, με αποτέλεσμα την αποφυγή σημαντικής επιβάρυνσης ανά τόνο.

· Ο Δήμος θα μειώσει ουσιαστικά το κοστολόγιο του για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, αφού θα μειωθεί ο όγκος της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού και θα εκλείψει η ανάγκη για προσφυγή σε έκτακτες προσλήψεις προσωπικού.

· Θα επιτευχθεί η πιο ορθολογική και αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι πιο καθαρή.

· Με τη δημιουργία της ΚΟΙΝΣΕΠ θα αυξηθεί η απασχόληση και θα δημιουργηθεί μια διαφορετική κουλτούρα –αυτή της ενεργού συμμετοχής και δέσμευσης– στους εργαζόμενους για την εξασφάλιση του μέλλοντός τους.

 

Έχει διαβαστεί 231 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 13 ως 27 °C
Άνεμος ΒΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 8 ως 19 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 148 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά