Σάββατο, 28 Νοέ, 2020

  • "Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης
  • Ομολογία Χρυσοχοΐδη...
  • Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/11
  • Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού
"Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης1 Ομολογία Χρυσοχοΐδη...2 Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/114 Η Ελλάδα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε θανάτους ανά πληθυσμό5 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγιάτρευτο αδιέξοδο

Ενα από τα αιτήματα που κυριάρχησαν και στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτό της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, της ένταξής του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του. Ομως, ακόμα και αυτήν την ώρα, που οι ανάγκες έχουν ξεπερά... Περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ στη Βέροια

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ στη Βέροια

Την Παρασκευή 28 Αυγούστου το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει ως σύνθημα «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή...», επισκέφθηκε την πόλη της Βέροιας στης Πλατεία Ελιάς .

 Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

-Ομιλία από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-Αφιέρωμα στο έντεχνο και ροκ τραγούδι από τον Γιώργο Ταμόγλου και από το νεανικό σχήμα με τους Στέργιο και Διονύση.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του μέλους της Κ.Ε ΚΚΕ Νίκου Χριστάνη.

Σ/φισες και Σ/φοι, Νέοι κ Νέες

Το φετινό 46ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, οι εκδηλώσεις που γίνεται σε όλη την Ελλάδα αποδεικνύουν μεταξύ άλλων κάτι που εδώ και χρόνια λέμε:

Οι  εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνεχίζουν το διαχρονικό τους ταξίδι, μέσα απο ανηφόρες, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία της εποχής.

Έτσι και φέτος οι εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα, προσαρμοσμένες με βάση τις συνθήκες της πανδημίας του κορονοιού. Όμως το μήνυμα που δίνουμε από εδώ και σήμερα, είναι ότι η δράση μας, ο αγώνας για μια για να ανασαίνουμε, για μια άλλη κοινωνία Σοσιαλιστική συνεχίζεται και θα νικήσει.

Είναι εύλογο ο λαός και  η νεολαία να έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του αυτή την περιοδο στο 2ο κύμα της πανδημίας που είναι σε εξέλιξη.

Για να προσεγγίσουμε σωστά τι  πρέπει να γίνει, χρειάζεται να εξετάσουμε σωστά το τι προηγήθηκε.

Η κυβέρνηση κέρδισε πολύτιμο χρόνο το προηγούμενο εξάμηνο γιατί όλος ο λαός πειθάρχησε και ακλούθησε τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, κλείστηκε στο σπίτι του, ανέστειλε την δουλειά του, για να μην έχουμε τις τραγικές περιπτώσεις που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας

Αντί λοιπόν το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του για να θωρακίσει το λαό, η κυβέρνηση, αμέσως σχεδόν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες της ΕΕ να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα μας, «ως ασφαλή τουριστικό προορισμό», κάνοντας «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με ανεπαρκείς ελέγχους στα αεροδρόμια και στα χερσαία σύνορα, για να τα προσαρμόσει στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Αντί να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με κατεύθυνση της ΕΕ επιτρέπεται πληρότητα 100% στα αεροπλάνα. Αντί να ανοίξει και να στελεχώσει τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι αστικές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, με ΦΕΚ αύξησε την πληρότητα στα πλοία μέχρι και 85%. Αντί να δημιουργήσει νέες ΜΕΘ για να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε κανονικές συνθήκες, διαφημίζει ως «ευκαιρία για τη χώρα» το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία, τις λεγόμενες ΣΔΙΤ.

Αντί να εντατικοποιήσει και να επιβάλει αυστηρά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, προχωρά σε μια σειρά από νέες αντεργατικές ρυθμίσεις στη βάση του ευρωενωσιακού «Ταμείου Ανάκαμψης», που θα φορτώσει νέα αντιλαϊκά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων, προς όφελος του κεφαλαίου. Μόλις λίγες μέρες πριν, επιβεβαιώθηκαν 24 νέα κρούσματα σε εργοστάσιο κρέατος και 50 κρούσματα σε εργοστάσιο ελαιουργίας.

Τα νούμερα εδώ είναι αμείλικτα

Μέχρι τον 15αυγουστο από τους 2.162.251 εισερχόμενους στη χώρα ελέγχθηκαν στα σημεία εισόδου μόνο οι 266.116, δηλαδή μόλις το 12%!

Στο ερώτημα  γιατί δεν επιβλήθηκε εξαρχής η επίδειξη αρνητικής εξέτασης στις πύλες εισόδου της χώρας, που θα πιστοποιεί ότι ο επισκέπτης δεν πάσχει από κορονοϊό, τα κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης παίρνονται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και ότι ανάλογα με την εξέλιξή τους κρίνεται και η αποτελεσματικότητα των μέτρων!

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ ο λαός χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο άνοιγμα του Τουρισμού. Και τώρα που τα κρούσματα κινούνται σε ανοδική τροχιά, με καθοριστική συμβολή των «εισαγόμενων», επιβάλλονται αυστηρότεροι όροι για την είσοδο στη χώρα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει το κήρυγμα για την «ατομική ευθύνη».

Τα στοιχεία Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν τα νοσοκομεία ως προς την κρατική χρηματοδότηση αναφέρουν:

Α' εξάμηνο του 2019: 518 εκατομμύρια ευρώ, Α' εξάμηνο 2020 (της πανδημίας): 387 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, σε ένα χρόνο, το χρόνο της πανδημίας, 131 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα!

Τι λέει τελευταίες μέρες η κυβέρνηση…

 

Το βασικό συμπέρασμα είναι ένα

Επιβεβαιώνεται ότι με ευθύνη της κυβέρνησης το δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει αθωράκιστο και γυμνό.

Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες Υγείας εμπόρευμα χρεοκόπησε.

Γιατί αυτή ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες.

Έχετε οι ζωντανά παραδείγματα από τον νομό σας με το πώς υποβαθμιστούμε όλα αυτά τα χρόνια το νοσοκομείο της Νάουσας, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για το πόσο σύγχρονο και μεγάλο θα γίνουν το νοσοκομείο της Βέροιας, και ταυτόχρονα πως αποψιλώθηκαν η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην περιοχή.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε «κορονο-ΕΣΥ», για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις.

Αυτή η πολιτική άφησε ξεκρέμαστους εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έβαλε φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κορονοϊό.

Ιδιαιτέρα τραγελαφική είναι όμως και η κριτική που ασκούνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού ξεπέρασε την λογική του θα λαγαριστούμε μετά που πρόβαλλε στην 1η φάση της πανδημία, μετά άσκησε κριτική στην ΝΔ γιατί δεν έκανε περισσότερο λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον τουρισμό και τώρα δήθεν την κατηγορεί ότι δεν παίρνει μέτρα αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Την ίδια ώρα κυρίως δίνει εξετάσεις στο κεφάλαιο ότι αν αυτός ήταν στη διακυβέρνηση θα εξασφάλιζε περισσότερα από τον κρατικό κορβανά για τις επιχειρήσεις, θα συνέβαλε και στην ΕΕ για το λεγόμενο Ευρωομόλογο.

 Ο τραγέλαφος μια πολίτικης που στα βασικά στα στρατηγικά ζητήματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης συμφωνεί με την ΝΔ και ψάχνει κάτι μικροδιαφορές για να διαφοροποιηθεί.

Στην ίδια γραμμή με δικές τους διαφοροποιήσεις κινούνται και τα άλλα κόμματα και το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ και η ΕΛΛ ΛΥΣΗ ….

Όπως και την 1η φάση της πανδημία έτσι και τώρα οι κομμουνιστές τα μέλη της ΚΝΕ σας καλούμε να μην κλείσουμε τα στόματα.

Να μην κυριαρχήσει ο φόβος, η ανασφάλεια, κανείς να μην μασήσει την καραμέλα της ατομικής ευθύνης.

Χρειάζεται να ορθωθεί σε κάθε πολη, κάθε νομό ένα μεγάλο μέτωπο εργαζόμενων, μικρών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών που να διεκδικεί ουσιαστικά  μέτρα που θα προστατέψουν την υγεία του λαού.

Τώρα οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, είναι ανάγκη να απαιτήσουν από την κυβέρνηση μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και τα νοσοκομεία.

- Καμία απόλυση.

- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών.

- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και τη Πρόνοια, στα ΜΜΜ, στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, αλλά και τους μεγάλους χώρους δουλείας (εργοστάσια κτλ).

- Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

- Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

- Μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στους τόπους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα και μέτρα υγείας και ασφάλειας.

- Κατεπείγουσες προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με παράλληλη μείωση τη τιμής των εισιτηρίων.

 

Αγ φίλοι

Παρά τις επιμέρους διαφορές στη διάρθρωση και την οργάνωσή τους, κανένα σύστημα Υγείας στις καπιταλιστικές χώρες δεν προστάτευσε τον λαό του. Όποια κυβέρνηση και αν είχε, όποιο επιδημιολογικό «μοντέλο» και αν ακολούθησε, τα δεινά που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι ως ασθενείς και που θα πληρώσουν στη συνέχεια είναι μεγάλα.

Πρέπει  όμως να αναλογιστεί ο καθένας ;

Τι σόι σύστημα είναι αυτό( το καπιταλιστικό) που από την μια μας μιλάνε για τα 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, και από την άλλη να έχουμε τους μαζικούς τάφους ;

Είναι απλά θέμα κάποιου  τρελού Τραμπ, ή κάποιου μείγματος διαχείρισης τέτοιου ή αλλιώτικου;

Όχι αγαπητοί φίλοι και φίλες. Το σύστημα αυτό έχει σαπίσει μέχρι το μεδούλι και γι' αυτό όλα μετριούνται με το ζύγι των κερδών και την ίδια ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει εκτιναχτεί την ίδια ώρα η ζωή δεν μετράει τίποτα μπροστά στα κέρδη τους. Είναι στο DNA αυτού του συστήματος να μην υπολογίζει τίποτα μπροστά στα κέρδη μεγάλων μονοπωλίων, μεγάλων ομίλων.

Να  γιατί λέμε ότι ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός και ότι σήμερα είναι επίκαιρος όσο ποτέ ο Σοσιαλισμός.

Σ/φοι κ Φίλοι

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι πυκνές και επικίνδυνες. Η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά σε κλιμάκωση της επιθετικότητας δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα γνωστά γεγονότα της περιόδου αυτής από το Τουρκολυβικό σύμφωνο μέχρι τις έρευνες του Oruc Ryes , τις συνεχείς αεροπορικές παραβιάσεις.

Τα πράγματα δεν είναι απλά κάνουν εκτιμήσεις (όπως η κυβέρνηση και άλλοι αναλυτές) για απομόνωση της Τουρκίας και δεν υπολογίζουν τις γενικότερες γεωστρατηγικής επιδιώξεις της αστικής τάξης των γειτόνων σε μια ευρύτερη περιοχή, με όπλο την οικονομική και στρατιωτική τους δύναμη, τη στήριξη ή, ανάλογα, την ανοχή που έχουν από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τη συνεργασία με τη Ρωσία, είναι εντελώς αβάσιμες.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν οικοδομήθηκαν επί Προεδρίας Τραμπ αλλά μέσα από τις διαδοχικές κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, υπηρετούν τις βαθύτερες στρατηγικές επιδιώξεις του αμερικανικού κεφαλαίου στην περιοχή και οι όποιες δήθεν κριτικές παρατηρήσεις των ΗΠΑ σε ακρότητες της τουρκικής κυβέρνησης που προκαλούν προβλήματα σε ισορροπίες στην περιοχή και στην ενιαία δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να ξεγελάνε το λαό

 Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε την σχετικά πρόσφατη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ περί «διαφιλονικούμενων θαλάσσιων ζωνών» στην Ανατ. Μεσόγειο.

Εκτός από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προσβλέπει σε μια πιο ολοκληρωμένη διευθέτηση(έτσι το λένε) των ζητημάτων στην ΝΑ Μεσόγειο, προφανώς θέλοντας να εξυπηρέτησε τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων όπως Γερμανίας και Γαλλίας.

 Άρα απατηλά παραμύθια τα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τον καλό Μακρόν γιατί όλοι αυτοί το πρώτο που κοιτάνε είναι τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή, να το πούμε πιο καθαρά τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων είτε λέγεται ΤΟΤΑΛ η όπως αλλιώς.

Αυτό έδειξαν και αλλεπάλληλες Σύνοδοι Κορυφής, και σύνοδοι των Υπ Εξωτερικών που  όλο παίρνουν κυρώσεις για τη Τουρκία και όλο αναβάλλετε αυτή η συζήτηση.

Σήμερα..

 

Μέσα σε αυτή την κατάσταση των συνέχων και κλιμακουμένων αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας ήρθαν αυτές τις μέρες στη βουλή και επικυρώθηκαν οι συμφωνίες οριοθέτησης για τις ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και Αιγύπτου.

Και τις δεν ακούσαμε αυτές τις μέρες: ότι πρόκειται για ιστορικές συμφωνίες, ότι δόθηκε ηχηρή απάντηση στην Τουρκία κ.α.

Βέβαια είναι καλό να θυμηθεί ο καθένας: Ιστορική συμφωνία μας παρουσίαζε και ο Σύριζα την συμφωνία των Πρεσπών, ιστορική μας είπαν ότι ήταν η συμφωνία για τις βάσεις των Αμερικανών που την προετοίμασαν και οι δυο ΝΔ και Σύριζα, Ιστορική η συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό «East Med» με τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και της Κύπρου. 

Τις αποκαλούν ιστορικές ενώ οι συμφωνίες αυτές είναι ενταγμένες στο σχεδιασμό που προωθεί τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, στρέφονται κατά του λαού μας με οδυνηρές επιπτώσεις ακόμα και σε κυριαρχικά δικαιώματα.

Χρειάζεται να μας προβληματίσει ότι με αυτήν την πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα των ελληνικών οικονομικών ομίλων, όλες οι αστικές κυβερνήσεις είναι συνένοχες για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά των λαών της περιοχής και βάζουν τη χώρα σε διαρκή κίνδυνο «θερμών επεισοδίων» με την Τουρκία, κι αυτή η μεγάλη ευθύνη επιβάλλεται να αποδοθεί.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες στην Ανατ. Μεσόγειο υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

 

Πρώτο, η συμφωνία αυτή για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, χωρίς αρχές. Προωθήθηκε στο όνομα της υποβάθμισης του τουρκο-λιβυκού συμφώνου και, το κυριότερο, με όρους που υπηρετούν τη διεξαγωγή των παζαριών μέσα από λεγόμενο διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας, για τη συνεκμετάλλευση θαλάσσιων ζωνών της Ανατ. Μεσογείου και του Αιγαίου που κρύβεται πίσω από τις κυβερνητικές αλχημείες.

Η μερική οριοθέτηση με άξονες τον 26ο και 28ο Μεσημβρινό έχει οδυνηρά αποτελέσματα. Βάζει εμπόδια στο θαλάσσιο δρόμο Ελλάδας - Κύπρου. Πετάει απέξω το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) και τη μισή Ρόδο, μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, όπως φαίνεται άλλωστε από τις σχετικές NAVTEX, τις στρατιωτικές ασκήσεις και τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων.

 

Δεύτερο, υποστηρίζεται πως η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου ακυρώνει το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, όμως η θέση αυτή είναι αβάσιμη. Το σύμφωνο Ερντογάν - Σάρατζ παραμένει και συνεχίζει να είναι το κέντρο επικίνδυνων κινήσεων της γειτονικής χώρας μέσα στα πλαίσια της γενικότερης τουρκικής επιθετικότητας. Αποτελεί επιλογή ντε φάκτο επιβολής οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, με το πρόσχημα ότι φέρουν την υπογραφή νόμιμων κυβερνήσεων, αξιοποιώντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σάρατζ, προϊόν της ΝΑΤΟικής επέμβασης, του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και του ιδιαίτερου ρόλου της Γαλλίας, έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ

 

Υπάρχουν και οι  καλοθελητές επίσης που μας  λένε: «Τι να κάνουμε; Οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί και μέσα σ' αυτούς έγινε το καλύτερο». Αλλά η λογική αυτή είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, γιατί αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε συνολική παράδοση και διαδοχικούς οδυνηρούς συμβιβασμούς πάνω σε εδαφικά, κυριαρχικά δικαιώματα, που είναι δικαιώματα του λαού μας και δεν έχει εκχωρήσει σε καμιά κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα την αρμοδιότητα να τα καταπατά.

 

Συμπερασματικά, η κυβερνητική πρακτική για τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο δείχνει ότι πίσω από τις μεγαλοστομίες κρύβονται μελετημένοι συμβιβασμοί που υπηρετούν τον «κεντρικό» συμβιβασμό με την Τουρκία. Και ένα από τα συστατικά στοιχεία αυτού του συμβιβασμού που θα ευνοήσει τη λογική της συνεκμετάλλευσης, είναι η μειωμένη επήρεια των νησιών. Η τουρκική κυβέρνηση μιλάει για μηδενική επήρεια και η κυβέρνηση προωθεί στην πράξη τη μειωμένη ή και μηδενική σε κάποια νησιά και στο δρόμο αυτό, με την παρέμβαση των «συμμάχων», αναζητείται η λύση.

 

Η αλήθεια που προβάλλει από την πολύχρονη ιστορική πείρα και την επικαιρότητα, η αλήθεια στην οποία επιβάλλεται να συγκεντρωθεί η λαϊκή σκέψη, είναι ότι οι δυνάμεις που ευθύνονται για δεκάδες πολέμους και αμέτρητες επεμβάσεις κατά κρατών και λαών δεν ήταν ποτέ και δεν μπορούν να γίνουν φορείς φιλειρηνικών λύσεων.

Αυτοί που αναζητούν σωτήρες και πέφτουν στην αγκαλιά του ενός ή του άλλου ισχυρού ιμπεριαλιστικού κράτους, πότε της Γερμανίας, πότε της Γαλλίας, πότε των ΗΠΑ, πιάνουν σκοπίμως το νήμα από το τέλος της επικίνδυνης πορείας των εξελίξεων και όχι από την αρχή.

Ολοι αυτοί πρέπει να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα: Πώς φτάσαμε εδώ, πού ήταν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι προστάτες τους; Ποιος ήταν και είναι ο ρόλος τους στη δημιουργία και της σημερινής κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Ποιος «φουσκώνει τα πανιά» της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης Ερντογάν;

Μέσα από την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα προβάλλει η πραγματική κατάσταση, που τονίζει ότι η εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης και των αστικών κυβερνήσεων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κατά άλλων κρατών και λαών έχει οδηγήσει σε ετοιμοπόλεμη διάταξη στρατιωτικών μέσων στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο και πάει σε πιο οδυνηρές εξελίξεις.

Οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν, όταν οι νέες υπογράφονται για να καταργήσουν τις προηγούμενες και να ολοκληρώσουν τελικά το έγκλημα σε βάρος των λαών. Και ο λαός μας δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά.  Μια ματιά να ρίξει στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, θα δει πως τα σύνορα έχουν αλλάξει δύο και τρεις φορές με το αίμα των λαών της περιοχής. Και η αλλαγή αυτή έχει τη σφραγίδα των δήθεν συμμάχων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Έτσι λοιπόν είναι καθαρό ότι και αυτές οι συμφωνίες ρίχνουν νερό στο μύλο της συνεκμετάλλευσης και του συμβιβασμού, που στη ουσία είναι συνεκμετάλλευση μεταξύ των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας και όχι των λαών.

Αγαπητοί φίλοι

Όταν αναφερόμαστε στις ΑΟΖ, αναφερόμαστε σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

                Τα νησιά με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και η ηπειρωτική χώρα. Όποιος καλοθελητής αμφισβητεί αυτή τη βασική θέση, ρίχνει νερό στο μύλο της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας, της αμφισβήτησης των συνόρων – με ότι βέβαια συνεπάγεται αυτό.

Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, την λύτρωση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Τέτοιες σχέσεις εξυπηρέτησε η κοινή ανακοίνωση των ΚΚΕ και Τουρκίας που βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους και στόχους πάλης  και για τους δυο λαούς:

Ενάντια σε θερμό επεισόδιο και πολεμική εμπλοκή.

Ενάντια στις παραβιάσεις των συνόρων και στην αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών που έχουν καθορίσει τα σύνορα στην περιοχή.

Για τη μη αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

Ενάντια στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες των δύο χωρών, που δημιουργούν υπόβαθρο πολεμικής αναμέτρησης.

Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Ενάντια στους ανταγωνισμούς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου από τα μονοπώλια και στα σχέδια για “συνεκμετάλλευση” τους από τις αστικές τάξεις, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας τους, δημιουργώντας όρους για μεγαλύτερες επιπλοκές και όξυνση της αντιπαράθεσης, κινδύνους για το περιβάλλον. Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα απ' αυτά τα σχέδια.

Ενάντια στην εμπλοκή των δύο χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Παλεύουμε για την αποδέσμευση των χωρών μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να διώξουμε τις αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις από τις χώρες μας

 

Αγαπητοί σ κ φίλοι

Το πόσο επιζήμια είναι  η πολιτική της κυβέρνησης  φαίνεται από το πώς αντιμετωπίζει και την νέα γενιά, τους νέους  και τις νέες.

Ας σκεφτούμε λίγο τι έγινε όλη την προηγούμενη περιοδο

Οι μαθητές ήταν κλεισμένοι στο σπίτι τους προσπαθώντας να τα βγάλουν περά με την ασύγχρονη και σύγχρονη εκπαίδευση

Οι φοιτητές επίσης έμειναν σπίτι προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα με την εξεταστική τους, χωρίς να ξέρουν ως την τελευταία στιγμή τι ακριβώς θα γίνει

Οι νέοι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και σε άλλους κλάδους βρέθηκε στην αναστολή, στην ανεργία και ή στην εντατικοποίηση της τηλεργασίας.

Άκουγαν την κυβέρνηση να τους λέει ότι όλα πάνε καλά, να τους επευφημεί που κράτησαν υπεύθυνη στάση.

Όταν η κυβέρνηση για χάρη των κερδών των αεροπορικών εταιρειών, των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών έκανε λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εκτινάσσοντας το δεύτερο γύρο της πανδημίας, άκουσαν να λένε για τη ανεύθυνη νεολαία.

Τώρα με την έναρξη της νέας χρονιάς τις αναθέτουν και την ατομική ευθύνη για το τι θα γίνει στο σχολείο με βάση το αν θα φορεί η όχι την μάσκα.

Ολοι ξέρουμε ότι ο λαός και  νεολαία μας ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων κράτησαν υπεύθυνη στάση. Ταυτόχορνα απέδειξαν και αυτό που σωστά αποτύπωνε το σύνθημα ότι και «τα καλυμμένα στόματα έχυνε φωνή».

Αυτό πρέπει να γίνει και το επόμενο διάστημα.

Μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων πρέπει οι  εκπαιδευτικοί, οι γονείς οι μαθητές κα οι  φοιτητές να πάρουν τη υπόθεση στα χέρια τους.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει άμεσα να συνδυαστεί με την πάλη για τη μόρφωση, την υγεία και τη ζωή του λαού και των παιδιών του.

Με τις διεκδικήσεις ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές, που μπορεί να επιτευχτεί αξιοποιώντας τα σχολεία που καταργήθηκαν άλλες αίθουσες που ανήκουν στο δημόσιο, στους δήμους. Για έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, για διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Αυτά και άλλα αιτήματα που αναδεικνύουν εδώ και μήνες οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς πρέπει να έρθουν στην επιφάνεια με αγωνιστικό τρόπο και αυτό θα γίνει, σε αυτό θα συμβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, άλλα και ένας κόσμος που πλέον υποψιάζεται καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αφήσει της υπόθεση της υγείας και της μόρφωσης στα χέρια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων.

ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΛΗ

Τώρα που και επίσημα μας λένε ότι είμαστε  σε κρίση με στόχο να έχουμε ανάπτυξη το 2021, εμείς ξέρουμε ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για όλα αυτά τα εύηχα που λένε κάθε τρεις και λίγο η κυβέρνηση.

Άλλωστε η περιβόητη έκθεση που Πισσαρίδη που πάνω στις ράγες της θα κινηθούν και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο φόρουμ φέτος της ΔΕΘ είναι ξεκάθαρες:

Ένα προς ένα, τα όσα περιλαμβάνει, αποτυπώνουν ότι τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων είναι απέναντι στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, είναι το βασικό εμπόδιο ώστε αυτές να ικανοποιηθούν, ότι για να μην πληρώσει ο λαός και αυτήν την καπιταλιστική κρίση πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Και αυτά τα θέλω είναι :

Το παραπέρα τσάκισμα της Ασφάλισης, με την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησής της

Τα νέα αντεργατικά μέτρα, με παραπέρα γενίκευση της «ευελιξίας» και απελευθέρωση των απολύσεων, που βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματα των γυναικών

Το σήμα για πογκρόμ πλειστηριασμών και εκβιασμών απέναντι στα λαϊκά σπίτια, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους, οι διεργασίες για αλλαγή στο πτωχευτικό δίκαιο, Και η γενίκευση της φοροληστεία για το λαό, με τη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, με φόρους ψηφιακούς και άλλους που ξέρουν αυτοί να ανακαλύπτουν.

Το είπαν καθαρά και αυτή τη φορά: Δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει.

Tο ΚΚΕ σας καλεί σε πλατιά, µαχητική συµπόρευση, σε µαζική συµµετοχή στα εργατικά σωµατεία, στους φορείς των  αυτοαπασχολουµένων – επαγγελµατιών, των αγροτών, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήµατος, των µαθητών, φοιτητών.

Τα πρώτα αγωνιστικά σκιρτήματα της περιόδου έδωσαν οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τέτοια βήματα είναι και αυτά των αγωνιζομένων αγροτών εδώ στην περιοχή σας που για μια ακόμη φορά πλήγηκαν από τις καταστροφές και μένουν αβοήθητοι βρίσκονται σε απόγνωση αλλά έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά που τους ανήκουν.

-Να δυναµώσει η κοινή δράση, η κοινωνική συµµαχία.

-Για µέτρα προστασία της ζωής και της υγείας, για µαζικές προσλήψεις στο δηµόσιο σύστηµα υγείας, για αποκλειστικά δηµόσιο και δωρεάν σύστηµα υγείας, µε έµφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθµια φροντίδα.

-Ενάντια στις απολύσεις, την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, τις νέες µορφές εκµετάλλευσης.

-Για τη στήριξη του εργατικού - λαϊκού εισοδήµατος, µέτρα προστασίας όλων των ανέργων. Για να πληρώσει το µεγάλο κεφάλαιο.

-Για να ανοίξουν τα σχολεία µε ασφάλεια και χωρίς κανένα κενό, µε µαζικούς µόνιµους διορισµούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, µε διασφάλιση όλων των αναγκαίων µέσων κι υποδοµών.

-Για να µην περάσουν τα νέα µέτρα καταστολής της λαϊκής δράσης. Για να µη γίνουν πλειστηριασµοί λαϊκών κατοικιών.

-Για την οργάνωση της αλληλεγγύης για να µη µείνει κανένας µόνος και αβοήθητος.

Όσο θα δυναμώνει αυτός ο αγώνας θα προβάλλουμε και πιο αποφασιστικά ότι υπάρχει διέξοδος από την σαπίλα του καπιταλισμού.

Ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο είναι και αυτοί που πρέπει να τον πάρουν στα χέρια τους.

Εμείς  λέμε ότι  μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό, με αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού και των υπολοίπων εργαζόµενων στην υγεία, μπορούμε να δημιουργήσουμε χιλιάδες ΜΕΘ, να εκσυγχρονίσουμε την πρωτοβάθμια υγεία, να αναβαθμίσουμε τα σχολεία ώστε να μην τρέμει το φυλλοκάρδι μας στην οποία επίσημα μπορεί να εμφανιστεί. Και τέτοιες παροχές υγείας, στο τόπο δουλειάς και στον τόπο κατοικίας για όλους ανεξαιρέτου φύλλου, ηλικίας, θρησκείας είχε καταστήσει σοσιαλισμός που γνωρίσαμε. Για να μην οδηγούμαστε στον ιδιότυπο εγκλεισμό στα σπίτια επειδή το σύστημα υγείας δεν αντέχει.

Εμείς λέμε ότι μια ανάπτυξη που θα έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του είναι αυτή που και θα παίρνει όλα τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και θα αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο, τις υπόλοιπες παραγωγικές δυνατότητες για να ικανοποιούνται οι πραγματικές ανάγκες του λαού.

Μια τέτοια κεντρικά σχεδιασμένη και διαρθρωμένη οικονομία μπορεί να βάζει σε προετοιμασία τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, τον πρόνοια και την φροντίδα των ηλικιωμένων , ώστε να μη φτάσουµε να λέμε ότι δεν μπορούμε να  ανοίξουμε τα σχολεία, γιατί στοιβάζουμε σαν σαρδέλες τα παιδιά στις τάξεις, με αυλές μικρές και αίθουσες σε υπόγεια και ημιυπόγεια. Που οι ηλικιωμένοι δεν θα είναι το επιπρόσθετο βάρος, που εγκαταλείπεται στην μοίρα του και  είναι οι μαζικά νεκροί στην πρώτη έξαρση  επιδημίας.

Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι για  τον κόσμο αυτό να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, γιατί για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ όπως λέει ο ποιητής. Η πειθαρχημένη ‘απειθαρχία του λαού, που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που ανοίγει δρόμο για μια άλλη κοινωνία σοσιαλιστική-κομμουνιστική σου δίνει τη δυνατότητα να υπερβαίνεις κάθε εμπόδιο, με τόλμη και αποφασιστικότητα να προχωρείς μπροστά.

Αυτός ο αγώνας για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας μπορεί να εμπνεύσει μια νέα γενιά αγωνιστών, που θα συνεχίσουν τον όμορφο αυτό αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Σ κΣ

Ο κορονοιος θα γιατρευτεί σε μια πορεία. Ο καπιταλισμός όμως, είναι αθεράπευτος ιός και θα βασανίζει την ανθρωπότητα, με φτώχεια και ανεργία, με πολέμους κα καταστροφές.

Αυτό μέχρι να αποφασίσουν οι λαοί να βγουν στο προσκήνιο. Και για αυτό λεμέ ότι μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική λύση ο Σοσιαλισμός.

Έτσι συνεχίζουμε σ/φοι και φίλοι και την επόμενη μέρα.

Έχει διαβαστεί 330 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-1 μποφόρ

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 181 επισκέπτες και 0 μέλη.