Σάββατο, 26 Σεπ, 2020

  • ΔΡΑΣΗ κινητό Μουσικό Περίπτερο : 2η περίοδος
  • Λίγο νιονιό δεν βλάπτει
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/9
  • ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Ούτε να το σκέφτεστε για υποχρεωτική στράτευση στα 18 και αύξηση της θητείας
  • ΝΑΟΥΣΑ: Οι μαθητές μαζικά και μαχητικά διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία και την μόρφωσή τους
  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων από τα ΜΜΕ για την προστασία της υγείας
ΔΡΑΣΗ κινητό Μουσικό Περίπτερο : 2η περίοδος1 Λίγο νιονιό δεν βλάπτει2 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 25/93 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ: Ούτε να το σκέφτεστε για υποχρεωτική στράτευση στα 18 και αύξηση της θητείας4 ΝΑΟΥΣΑ: Οι μαθητές μαζικά και μαχητικά διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία και την μόρφωσή τους5 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων από τα ΜΜΕ για την προστασία της υγείας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ακούστε τους μαθητές

Οι μαθητές κινητοποιούνται απέναντι σε μια κατάσταση που - εν μέσω πανδημίας - είναι επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Μαζί τους είναι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των γονιών. Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς, πέρα από κάτι γελοίες μάσκες - αλεξίπτωτα, δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλέ... Περισσότερα

Οι προτάσεις του Δ.Σ Βέροιας για τη χρήση των παλιών δικαστηρίων

από Η Άλλη Άποψη

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας (Δευτέρα 7/12) ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (με κατά από τον Γιώργο Μελιόπουλο και λευκό από τον Αντώνη Μαρκούλη) η πρόταση του σώματος για την αξιοποίηση του πρώην δικαστικού μεγάρου. Στο εισηγητικό σημείωμα τονιζόταν ανάμεσα στ’ άλλα:

«Εκτίμηση

Το κτίριο των παλιών δικαστηρίων βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα προνομιακό σημείο της πόλης. Σε ακτίνα λίγων δεκάδων μέτρων από αυτό βρίσκονται σημαντικά ιστορικά μνημεία και σημεία της πόλης, που προκαλούν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών (βήμα Απ. Παύλου, Εβραϊκή συνοικία – συναγωγή, Μεντρεσέ Τζαμί, Βυζαντινός Πύργος, Παλαιά Μητρόπολη κλπ).Σκοπός της πρότασης είναι με την προτεινόμενη χρήση τους να «ενισχυθούν» τα σημεία αυτά, να διευκολυνθούν οι  επισκέπτες της περιοχής με πληροφορίες αλλά και σχετικό υλικό και γενικά να αποτελέσει ένα χώρο υποδοχής και ενημέρωσης του κάθε επισκέπτη της πόλης και τέλος να δημιουργηθεί ένας νέος πόλος ενδιαφέροντος στην περιοχή και την πόλη. Έτσι η πόλη συνολικά γίνεται ελκυστικότερη και πιο φιλική για τον επισκέπτη, από τη στιγμή που θα είναι σε θέση να διευκολύνει τη γνωριμία του με αυτή. Η παράλληλη δημιουργία εκεί ενός ακόμα σημείου ενδιαφέροντος αναβαθμίζει τη συγκεκριμένη περιοχή, που σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται στο συγκεκριμένο κτίριο αναδεικνύει το κτίριο σε σημείο αναφοράς για τον κάθε επισκέπτη.Άλλωστε το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων το ίδιο είναι ιστορικό κτίριο συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και η όποια επιλογή για τη χρήση του πρέπει να συνάδει με αυτή.

Προτεινόμενες χρήσεις

Στη λογική αυτή το κτίριο των παλαιών δικαστηρίων θα πρέπει να στεγάσει τουριστικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και με τον τρόπο αυτό να καλύψει μια σειρά αναγκών στους τομείς αυτούς.Ειδικότερα σε ότι αφορά τον τουρισμό πρέπει να επισημανθεί η ανάγκη για τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου τουριστικής πληροφόρησης. Το κέντρο αυτό θα βοηθά τον κάθε επισκέπτη να ενημερωθεί για τις επιλογές που έχει στην πόλη αλλά και στην περιοχή, θα τον υποστηρίζει με τις ανάλογες πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να επισκεφθεί και να γνωρίσει τα σημεία που τον ενδιαφέρουν. Το κέντρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί και με μια προσπάθεια προώθησης της τοπικής κουλτούρας και παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό ο τουρισμός αποκτά μια ακόμα πιο δυναμική διάσταση, αφού μέσα από αυτή τη σύνδεση προωθείται μια συνολική εικόνα της πόλης, δημιουργείται μια βαθύτερη σχέση του επισκέπτη με αυτήν.

Σε ότι αφορά τον πολιτισμό η στέγαση στο κτίριο αυτό του Μουσείου Εκπαίδευσης – Χρίστος Τσολάκης, θα δημιουργήσει ένα νέο σημαντικό πόλο προσέλκυσης για την εκπαιδευτική κοινότητα και ο στόχος είναι να το επισκέπτονται σχολεία, φοιτητές και εκπαιδευτικοί. Ο μαθητικός τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι του τουριστικού κλάδου κλάδος και η εκεί λειτουργία του Μουσείου θα προσελκύσει τους επισκέπτες του να γνωρίσουν όχι μόνο το Μουσείο, αλλά την περιοχή και την πόλη. Να σημειωθεί ότι ο χώρος όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο, ουσιαστικά κρατά τους επισκέπτες του έξω από την πόλη, οι οποίοι κατά τεκμήριο συνδυάζουν την επίσκεψη τους σε αυτό με μια επίσκεψη στη Βεργίνα χωρίς να επισκεφθούν καθόλου την πόλη.

Ακόμα εκεί προτείνεται να φιλοξενηθεί και το αρχείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του Ν. Μουτσόπουλου, ένα αρχείο που υποστηρίζει και αναδεικνύει μέσα από τα δεκάδες χιλιάδες τεκμήρια του την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βαλκανίων αλλά και περιοχών της Μεσογείου. Ένα αρχείο που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για την επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα και μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί με τον τουρισμό. Να βοηθήσει στην ανάπτυξη σχέσεων του Δήμου Βέροιας και με άλλες πόλεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τα Βαλκάνια, αναδεικνύοντας τη Βέροια και προβάλλοντας την ως ένα σημείο αναφοράς για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό.

Είναι σημαντικό για την επιτυχία της όλης προσπάθειας να γίνει αντιληπτό ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι αλληλοσυμπληρούμενες και έχουν ένα κοινό τόπο. Την ανάδειξη της πόλης, την προσέλκυση επισκεπτών  και την διευκόλυνση τους στη γνωριμία τους με αυτή.» Και συνέχιζε: «Φορέας λειτουργίας:Η λειτουργία του κτιρίου απαιτεί την ύπαρξη ενός αποκλειστικού φορέα που θα αναλάβει το έργο της λειτουργίας και της διαχείρισης του. Η ανάθεση του έργου αυτού σε πλέον του ενός φορέα, θα δημιουργήσει αρρυθμίες και πολλά προβλήματα συντονισμού και αλληλοεπικάλυψης. Έτσι η επιλογή του φορέα θα πρέπει να γίνει με αποκλειστικό γνώμονα τη δυνατότητα του να διαχειριστεί το κτίριο και να αναλάβει τις σχετικές ευθύνες και τυχόν πρωτοβουλίες. Αυτό συνεπάγεται διοικητική και τεχνική επάρκεια του σε ότι αφορά βασικές ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης του κτιρίου. Ακόμα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ο φορέας διαχείρισης να διερευνήσει και να αξιοποιήσει όλες τις πιθανές πηγές εσόδων σε μια προσπάθεια να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση από τη λειτουργία του κτιρίου. (ενοικίαση χώρων για δράσεις τρίτων, εκμετάλλευση κυλικείου, διάθεση τοπικών προϊόντων, έσοδα από λειτουργία μουσείου, κλπ).Συγκεκριμένα ως φορέας διαχείρισης του κτηρίου προτείνεται η ΚΕΠΑ και την όλη λειτουργία του κτιρίου να αναλάβει το Κέντρο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού που θα υποστηρίζει παράλληλα και επιστημονικά τη λειτουργία τόσο του Μουσείου Εκπαίδευσης – Χρίστος Τσολάκης όσο και του Αρχείου Παραδοσιακής αρχιτεκτονικής Ν. Μουτσόπουλου.»

Από τις παρεμβάσεις των συμβούλων:

Δήμαρχος: :Δεν κάνουμε κίνηση για να πιέσουμε, αλλά απόρροια της επίσκεψης στον Γ.Γ Υπουργείου. Υπάρχει η καλή θέληση και όχι δέσμευση. Συζητάμε παραχώρηση κατά χρήση. Δεν ζητήθηκε παρά συμβολικό τίμημα, που θα πρέπει να το αντπαραβάλουμε με τα έξοδα που θα κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε χρήματα για να το κάνουμε λειτουργικό, οπότε δεν χρειάζεται να δώσουμε χρήματα. Εάν θα δοθεί συμβολικό τίμημα, αυτό θα γίνει μετά την απόσβεση των όσων χρημάτων θα διαθέσουμε. Η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδια έσοδα.

Ν. Μπέκης: Μακάρι να υπάρχει καλή θέληση. Θέλουμε δωρεάν η παραχώρηση χρήσης. Κάποια στιγμή να ζητήσουμε και την κυριότητα.

Γ. Μελιόπουλος: Η κριτική μου δεν αφορά την τεχνική έκθεση που έκανε καλή δουλειά. Ζητάμε παραχώρηση κυριότητας και χωρίς να πληρώσει οι δημότες για αποκατάσταση κτιρίου χωρίς να το έχει. Υπάρχει το π.χ του ΑΕΙ. Αντίρρηση και για λειτουργία υπό ΚΕΠΑ, που λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια και άρα ιδιωτικοποίηση. Κατά κυριότητα στο δήμο, όχι παραχώρηση στην ΚΕΠΑ, με χρήματα του δημοσίου και χωρίς αργότερα να πληρώνουν οι δημότες για τη χρήση τους. Καταψηφίζουμε τη εισήγηση.

Ζ. Πατσίκας; Να διεκδικήσουμε ποιο δυναμικά. Να καλέσουμε κανάλια, να αναδείξουμε την ιστορία του κ.α Καλά τα πήγαινε-έλα αλλά…

Σ. Αποστολόπουλος: Χώρος υποδοχής, σημείο τουριστικής αναφοράς. Θα το ψηφίσουμε, αλλά με δωρεάν παραχώρηση.

 

 

 

Έχει διαβαστεί 227 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 20 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 12 ως 22 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 14 ως 24 °C
Άνεμος ΝΔ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 202 επισκέπτες και 0 μέλη.