Τρίτη, 21 Σεπ, 2021

  • Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς
  • ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο
  • Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου
  • Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/9
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»
Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τους αντιεμβολιαστές που μηνύουν εκπαιδευτικούς1 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Συνταγματική η υποχρεωτική διενέργεια self-test στο δημόσιο2 Στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπ. Υγείας λόγω αύξησης του ιικού φορτίου3 Εθελοντική δράση στην Αλεξάνδρεια: «Δίνουμε χρώμα σε γωνιές του Δήμου»4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 21/95 ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ένα ακόμα υποκριτικό ψήφισμα για τα «δικαιώματα» και τις «διακρίσεις»6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σχεδόν 1 εκατομμύριο οι άνεργοι στη χώρα

Κοντά στο 1 εκατομμύριο καταγράφονται οι άνεργοι στην χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την εγγεγραμμένη ανεργία τον μήνα Αύγουστο 2021. Συγκεκριμένα συνολικά οι άνεργοι (αναζητούντες και μη αναζητούντες εργασία) ανέρχονται σε 996.733 (977.325 αναζητούντες εργασία και 19.408 μη αναζητούντες εργασία).Πιο α... Περισσότερα

Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «Έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για μετάθεση των ευθυνών της πολίτες.»

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «Έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης για μετάθεση των ευθυνών της πολίτες.»
  • Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, συμμετοχικό, νεανικό και της αυτή την κατεύθυνση προχωράμε.

 

Τηλεφωνική συνέντευξη έδωσε στο ΡΑΔΙΟ – ΑΙΧΜΗ και στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (στον Αλέκο Χατζηκώστα) ο Στέργιος Καλπάκης αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ την Τρίτη 20/7.

Απαντώντας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και της ευθύνες της κυβέρνησης τόνισε: «Το γεγονός που σημάδεψε της τελευταίες μέρες είναι το περίφημο τοπικό λοκνταουν στη Μύκονο γιατί αποτελεί ομολογία αποτυχίας. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στην Bild ότι ο Ιούλιος-Αύγουστος θα μοιάζουν με φυσιολογικούς μήνες, νωρίτερα είχαμε ακούσει ότι βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ και όλο αυτό το κλίμα φαίνεται ότι διαψεύδεται παταγωδώς και προφανώς γι’αυτό υπάρχουν ευθύνες. Μιλάμε για ένα νησί που έχει 90% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη, άρα προφανώς δεν υπήρξαν τα απαραίτητα στάνταρ  υγειονομικής ασφάλειας σε όσους έρχονταν στο νησί (δηλαδή δεν υπήρχαν έλεγχοι, δεν υπήρχαν τεστ). Η ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δ’ επελαύνει στη χώρα της, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αντί για 70% που ήταν οι προβλέψεις για αρχές Ιουνίου της κυβέρνησης είναι λίγο πάνω στο 40%. Και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα εφησυχασμού που είχε καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τη κυβέρνηση.»

Απαντώντας σχετικά με την κυβερνητική προπαγάνδα ότι «φανταστείτε τι θα παθαίναμε αν είχαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό Πολάκη» σημείωσε: «Είναι μία κλασσική μέθοδος, η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Αν βρίσκεται στην αποτυχία και στη διάψευση των προσδοκιών να μεταθέτεις της ευθύνες της πολιτικούς σου αντιπάλους. Η πιο χυδαία πολιτικά εκδοχή είναι αυτό που είπε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο πρωθυπουργός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει υγειονομικό σαμποτάζ στη χώρα. Είναι κορυφαίο πολιτικό ατόπημα να κατηγορείς την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας ότι κάνει υγειονομικό σαμποτάζ. Υπάρχουν πολιτικές συγκρούσεις, ένα σωρό σημαντικά ζητήματα που αντιπαρατίθενται τα κόμματα αλά να κατηγορεί η κυβέρνηση την αντιπολίτευση ότι στην ουσία θέλει να επιβαρυνθεί η υγεία των πολιτών, δεν θυμάμαι στην εποχής της μεταπολίτευσης να υπήρχε αντιπαράθεση με τέτοιους όρους. Είναι προφανές ότι όταν της πέσει έξω της προβλέψεις για της εμβολιασμούς, όταν είχε προβλέψει ένα φυσιολογικό καλοκαίρι και τα κρούσματα αυξάνονται με τρόπο εκθετικό, όταν προαναγγέλλεις εν μέσω πανδημία συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων καταφεύγεις σε τέτοια μέσα. Έχει καταρρεύσει όλο το αφήγημα για μετάθεση των ευθυνών της πολίτες. Η δίκη της στοχευμένη κριτική-δυστυχώς το λέω- έχει πέσει μέσα σε της προβλέψεις της.»

Αναφερόμενος- επιγραμματικά της προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είπε: «Εμείς από την αρχή της πανδημίας αποφασίσαμε να κρατήσουμε μία πολύ υπεύθυνη στάση, στάση συναίνεσης όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού την Άνοιξη του 2020 γιατί τότε η πανδημία ήταν το κάτι καινούριο κάτι που το μαθαίναμε. Είχαμε στη συνέχεια τοποθετηθεί συγκεκριμένα επι μήνες ζητώντας μαζικό- παρατεταμένο τέστινγκ , να ελέγχουμε δηλαδή συνολικά τη διασπορά της πανδημίας, ιχνηλάτιση. Έλεγχοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυστηρή τήρηση των μέτρων σε εργασιακούς χώρους, που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Ενίσχυση την πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών προτού επιβαρυνθούν ώστε να μη χρειαστεί να υπερφορτωθούν στη συνέχεια τα νοσοκομεία. Είχαμε την τελευταία πράξη του δράματος με τα νοσοκομεία να υπερφορτώνονται με επιβαρυμένα περιστατικά  , να υπερφορτώνονται στη συνέχεια οι ΜΕΘ . Ένα ΕΣΥ αποψιλωμένο από γιατρούς να έχει έλθει σε μία δραματική  κατάσταση και να έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου. Από την δική της πλευρά υπήρχε ένα συνολικό πλέγμα για το πώς αντιμετωπίζεται η πανδημία»

Για τα ζητήματα της οικονομίας υπογράμμισε:  «Το ζήτημα της οικονομία να το προσεγγίσουμε πρώτον από τα ζητήματα που αφήνει η πανδημία το οποίο κατά την άποψη της είναι το ζήτημα της υπερχρέωσης , της ραγδαίας αύξησης του ιδιωτικού

χρέους ου συσσωρεύτηκε στην πανδημία γιατί η κυβέρνηση πήγε στη λογική της επιστρεπτέας ενίσχυσης που στη ουσία είναι ένα δάνειο με αποτέλεσμα παλιά χρέη να φορτωθούν με νέα. Η κυβέρνηση έχει αυτή τη στιγμή μία συνολική αντίληψη και για την οικονομία και για την κοινωνία σύμφωνα με τη οποία η χώρα θα ανακάμψει από την πανδημία δίνοντας πόρους σε της μεγάλες εταιρίες οι οποίες θα κάνουν μεγάλες επενδύσεις και στη συνέχεια όταν και εφόσον θα έλθει κάποια στιγμή η ανάπτυξη τα οφέλη της της ανάπτυξης θα διαχυθούν και στην κοινωνία. Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτό το μοντέλο δεν δούλεψε ποτέ. Και η κοινωνία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν είδαν ποτέ οφέλη, μόνο έσφιξαν το ζωνάρι από αυτή τη ιστορία. Και βλέπουμε πως αποτυπώνεται και στο εργασιακό. Θυσίες από την πλευρά των εργαζόμενων της όφελος της ανάπτυξης η οποία κάποια στιγμή στο μέλλον θα γυρίσει στον εργαζόμενο ως οφέλη. Στο πρόγραμμα της που εγκρίθηκε στην τελευταία προγραμματική συνδιάσκεψη  πιστεύουμε ότι υπάρχει της διαφορετικός δρόμος απ’ αυτόν».

Σε σχέση με την αξιοποίηση της πανδημίας για την κατάργηση δημοκρατιών δικαιωμάτων και ελευθεριών υποστήριξε ότι : «Η δημοκρατία υπέστη ένα σοβαρό πλήγμα. Και υφίσταται ένα σοβαρό πλήγμα στα δύο χρόνια διακυβέρνησης   στα εξής επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με την ενημέρωση. Με τον τρομακτικά ασφυκτικό έλεγχο που ασκείται στα ΜΜΕ , στην παντελή έλλειψη πολυφωνίας και πλουραλισμού αφού πρόσχημα την ενημέρωση για τον κωρονοϊο – η περιβόητη λίστα Πέτσα- δημιούργησε μία τρομακτική σχέση εξάρτησης ανάμεσα  κυβέρνησης και ΜΜΕ τα οποία εκ του ρόλου της οφείλουν να ελέγχουν την εξουσία και όχι να λειτουργούν προκειμένου να κρύβουν τα κακώς κείμενα ή να διαμορφώνουν την ατζέντα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και να αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη φωνή. Εάν δεύτερο αφορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Διότι το Κοινοβούλιο υποβαθμίστηκε ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα . Της ονομαστικές ψηφοφορίες οι βουλευτές ουσιαστικά εκχωρούσαν την ψήφο της  στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας , ενώ οι δυνατότητες της τεχνολογίας έδιναν τη δυνατότητα να λειτουργεί το Κοινοβούλιο οι βουλευτές να μπορούν να ψηφίζουν , να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ένα ακόμη ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών είναι το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων και τον τρόπο με τον οποίο η έκτακτη συνθήκη αξιοποιήθηκε προκειμένου να μοιραστούν πάρα πολλά χρήματα σε φίλους και κολλητούς με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Μιλάμε για τρομερά φαινόμενα αδιαφάνειας και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος της όφελος λίγων και ισχυρών. Το άλλο επίπεδο αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της διεκδικήσεις, της κινητοποιήσεις, της δημοκρατικές ελευθερίες . Ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι με το νόμο Χρυσοχοϊδη, συνεχίστηκε με τον τρόπο που αντιμετώπισε κινητοποιήσεις για το νόμο Κεραμέως , που βλέπουμε τι δραματικές συνέπιες έχει για 30.000 σχεδόν μαθητές και της οικογένειες της. Βγήκαν της δρόμους αντιμετωπίζοντας την καταστολή και μια συνολική στοχοποίηση από τα ΜΜΕ για την διασπορά του κωρονοϊου. Είδαμε ακόμη τι συνέβη στην επέτειο του Πολυτεχνείου, της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Αλλά παίρνει και θεσμική μορφή π.χ με της προβλέψεις του συνδικαλιστικού νόμου. Υπάρχει δηλαδή μία συνολική αντιμετώπιση και σε επίπεδο νομοθέτησης  αλλά και σε επίπεδο καθημερινής διαμόρφωσης από την πλευρά της κυβέρνησης. Είναι αυτό που είπε ο κ. Βορίδης «να τελειώνουμε με τη ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς»  . Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια συμμαχία στη κυβέρνηση ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων οι ποίοι μισούν την μεταπολίτευση, μισούν της δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, αυτό που καταφέραμε σαν Ελληνική κοινωνία από το 1974 και μετά και το επιχειρούν με έναν πρωτοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό. Κατά την άποψη μου δεν θα της περάσει στο τέλος την ημέρας. Γιατί ο Ελληνικός λαός έχει βαθειά δημοκρατική και προοδευτική παράδοση. Η αντίδραση του κόσμου φέρνει αποτελέσματα»  

Σχετικά με της δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τραβά» τόνισε: «Θεωρώ ότι η πανδημία πάγωσε τον πολιτικό χρόνο. Οι πολίτες έθεσαν της προτεραιότητες- που ήταν η προστασία και η ζωή της- και αυτό ήταν φυσιολογικό. Συνήθως σε τέτοιες περιόδους  κρίσης υπάρχει το φαινόμενο της συσπείρωσης «γύρω από τη σημαία». Δηλαδή της συσπείρωσης του κόσμου γύρω από αυτόν που διαχειρίζεται τα πράγματα, δηλαδή γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι ένα γεγονός που σηματοδότησε όλο το προηγούμενο διάστημα και έχει και το αποτύπωμα του της έρευνες που γίνονται. Θεωρώ ότι όσο ο πολιτικός χρόνος θα ξεπαγώνει και όσο η συζήτηση θα γίνεται πιο πολιτική  και όσο η κυβέρνηση θα επιτίθεται σε κομμάτια της κοινωνίας  της π.χ με τον πτωχευτικό κώδικα, της εργασιακές σχέσεις , με της μαθητές που μένους εκτός των ΑΕΙ, με αυτό που έχει στα σκαριά με την επικουρική ασφάλιση, σιγά-σιγά θα αλλάζει αυτή η εικόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο στην Ελληνική κοινωνία το οποίο φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να γίνει και πλειοψηφικό ρεύμα.»

Τελειώνοντας και απαντώντας για την πορεία της «διεύρυνσης» σημείωσε: «Θέλουμε να εκφράσουμε   την κοινωνική συμμαχία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των εργαζόμενων, της νεολαίας  και των μεσαίων στρωμάτων , μιας παραγωγικής μεσαίας τάξης και όχι της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που στηρίζει αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. Αυτό προσπαθούμε μέσα από το πρόγραμμά της  να περάσουμε. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι το μεγάλο κόμμα της αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης, πήρε 32%,  έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια μία μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης , διεύρυνσης και μετασχηματισμού του, η οποία δυστυχώς λόγω της πανδημίας , για καθαρά αντικειμενικούς λόγους πήγε πίσω .Δεν γίνεται από το σπίτι όσο και αν αξιοποιήσαμε τη νέα τεχνολογία. Παρόλα αυτά της πολύ δύσκολες αυτές συνθήκες καταφέραμε να εκλέξουμε νέες Ν.Ε, να διπλασιαστεί ο αριθμός των μελών του κόμματος. Ολοκληρώθηκε μία πολύ μαζική συνδιάσκεψη που εγκρίθηκε το πρόγραμμα της , Το επόμενο διάστημα και αν της το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες να αρχίσουμε να ερχόμαστε ξανά σε επαφή με τον κόσμο. Γιατί ένα κόμμα προοδευτικό, της αριστεράς , η δύναμη του είναι η επαφή με τον κόσμο. Να συζητά μαζί του, να ακούει τα προβλήματα της, την κριτική της, να προτείνει λύσεις. Εμείς δεν έχουμε ούτε τα ΜΜΕ, δεν έχουμε χορηγούς, ούτε να κάνουμε χρυσοπληρωμένες καμπάνιες της κάνει η Ν.Δ. Η διεύρυνση είναι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, είναι διαρκής η προσπάθεια. Θέλουμε ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, συμμετοχικό, νεανικό και της αυτή την κατεύθυνση προχωράμε.»

 

Ακούστε εδώ την τηλεφωνική συνέντευξη:


Έχει διαβαστεί 407 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 18 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 21 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 524 επισκέπτες και 0 μέλη.