Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
  • ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος
  • Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο
  • Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός
ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»1 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή2 Αποστολή3 ΠΑΣΟΚ και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Έργα και ημέρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας για τις ανάγκες του συστήματος4 Το ΠΑΣΟΚ Ημαθίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Βέρμιο5 Γνώριμες οι Σειρήνες, γνωστός και ο προορισμός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Συνάντηση των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

από Η Άλλη Άποψη
Συνάντηση των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ημαθία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας και Πέλλας με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας, των Αγροτικών Συλλόγων Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Βέροιας, Ροδοχωρίου και Πιερίων, καθώς και των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων «Ενότητα» και «Ομόνοια» Πέλλας.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων παρουσίασαν αναλυτικά τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της περιοχής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, στις μεγάλες ζημιές από παγετούς, χαλαζοπτώσεις και άκαιρες βροχοπτώσεις, στις παραμορφώσεις των καρπών και στις ξερές βέργες που πλήττουν τις δενδρώδεις καλλιέργειες, καθώς και στις σοβαρές αδυναμίες του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αφήνει εκτός αποζημιώσεων σημαντικές ζημιές, όπως αυτές στο προανθικό στάδιο.

Παρουσιάστηκαν ακόμη τα προβλήματα που δημιουργούν η έλλειψη εργατών γης, οι ελλείψεις σε αρδευτικές υποδομές, οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες και τα πρόσθετα γραφειοκρατικά βάρη, όπως η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στα προβλήματα της κτηνοτροφίας, με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, ενέργειας και κτηνιατρικών δαπανών, τις χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας, τις σοβαρές συνέπειες των ζωονόσων και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του κλάδου ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Αντίστοιχα, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα της μελισσοκομίας, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα πανάκριβα έξοδα μετακίνησης των μελισσοσμηνών, οι μειωμένες αποδόσεις, οι απώλειες μελισσοσμηνών και η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων αναφέρθηκαν επίσης στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη πλήρους διαφάνειας, απόδοσης ευθυνών όπου υπάρχουν και προστασίας των πραγματικών παραγωγών.

Τονίστηκε ακόμη ότι η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οδηγεί στη μείωση των ενισχύσεων, επιταχύνει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων παραγωγών και ευνοεί τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λιγότερα χέρια.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε στα αγροτοδικεία και στην ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών, με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος όσων συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραδόθηκε αναλυτικό υπόμνημα με τα αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία.

Μείωση του κόστους παραγωγής, της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και των αγροτικών εφοδίων.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ με αποζημίωση στο 100% των ζημιών και της παραγωγής, χωρίς εξαιρέσεις και καθυστερήσεις.

Άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές από το προανθικό στάδιο, τις άκαιρες βροχοπτώσεις, την παραμορφωτική ασθένεια, τις ξερές βέργες και κάθε ζημιά που σήμερα δεν καλύπτεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παραμορφωτικής ασθένειας και των ξερών βεργών, με ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου και ουσιαστική στήριξη των πληγέντων παραγωγών.

Μέτρα για την κάλυψη των αναγκών σε εργάτες γης.

Υλοποίηση των αναγκαίων αρδευτικών έργων.

Άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων για τους νέους αγρότες.

Ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας.

Κατάργηση των πρόσθετων γραφειοκρατικών βαρών που επιβαρύνουν τους μικρομεσαίους παραγωγούς.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, να παύσουν όλες οι διώξεις και τα αγροτοδικεία σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μέχρι να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων και να διασφαλιστεί η επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών.

Έχει διαβαστεί 305 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 686 επισκέπτες και 0 μέλη.