Από πού να το πρωτοπιάσει κανείς με τον τραγικό θάνατο της 19χρονης στην Κεφαλονιά...Από την ευκολία με την οποία τα ναρκωτικά κυκλοφορούν σε έναν «τουριστικό παράδεισο»; Από τον σάπιο κόσμο του διαδικτύου και των social media, όπου σε κάθε στροφή παραμονεύει κι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος; Από τις «αξίες» όπως «ο θάνατός σου η ζωή μου» ... Περισσότερα
Τα «Πράσινα σημεία»…
από Η Άλλη Άποψη
Προβλήθηκε και τοπικά η απόφαση της Περιφέρειας για τη δημιουργία 5 «Πράσινων σημείων» (μεταξύ αυτών και στο Δήμο Βέροιας).
Τα Πράσινα Σημεία είναι οργανωμένοι χώροι, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αφήνουν ειδικά απόβλητα οικιακής προέλευσης από τηλεοράσεις και άλλο ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μέχρι στρώματα, έπιπλα, κλαδέματα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα εντελώς δωρεάν.
Τα Πράσινα Σημεία είναι προορισμός μόνο για τα απόβλητα οικιακής χρήσης των πολιτών και σε καμία περίπτωση για απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, γεωργικές δραστηριότητες, εργολήπτες, βιομηχανίες ή άλλους επαγγελματικούς φορείς.
Έτσι, μειώνεται η παράνομη και ανεξέλεγκτη ρίψη τέτοιων αποβλήτων στη φύση, ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για τους Δήμους, αλλά και για όλους τους Κύπριους πολίτες και για το περιβάλλον.
Η λειτουργία των πράσινων σημείων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση αποβλήτων, να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία, να εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι για τις μελλοντικές γενιές.
Και ένα σχόλιο:
Η εφαρμογή τους π.χ στην Κύπρο από το 2019 δεν έγινε χωρίς προβλήματα. Διαβάζουμε σε σχετικά δημοσιεύματα από ΜΜΕ της Κύπρου: «Η μετέπειτα διαχείριση των όσων εναποθέτονται στα πράσινα σημεία είναι εξίσου προβληματική. Τα πράσινα σημεία δεν είχαν κατασκευαστεί μόνο για να μαζεύουν τα οικιακά απόβλητα που αποδέχονται διαχείρισης αλλά και ως συνεκτικός κρίκος για την ανακύκλωση τους. Ο κρίκος αυτός όπως δείχνουν τα στοιχεία είναι σε μεγάλο βαθμό προβληματικός…Οι έντονες αντιδράσεις από την επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής που συνεδρίασε στις 02/10 έρχονται να σιγοντάρουν την κατάσταση που επικρατεί στα πράσινα σημεία την δεδομένη χρονική περίοδο. Ο κακός σχεδιασμός και η παντελής έλλειψη διαχείρισης των πράσινων σημείων αντί να λύσει τα προβλήματα, δημιούργησε τεράστιους σκυβαλότοπους σε πόλεις και κοινότητες, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής.
«Έγιναν σχεδόν όλα λάθος», δηλώνει ο Γ. Περδίκης
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «έγιναν σχεδόν όλα λάθος, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο κύπριος πολίτης και να μην έχει τη στοιχειώδη υπηρεσία της αποκομιδής των μεγάλων οικιακών αποβλήτων και των κλαδεμάτων».
«Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι σε αυτό φέρουμε ευθύνη όλοι μας και η κυβέρνηση και οι δήμοι και οι εταιρείες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και σε τελική ανάλυση και οι πολίτες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις συμπεριφέρονται με μια τεράστια και εγκληματική αδιαφορία και αδράνεια», ανέφερε. Όπως σημείωσε υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, λόγω του αριθμού των πράσινων σημείων και λόγω της μεθόδου που χρησιμοποιείται.
«Τα πράσινα σημεία μόνο κατ’ όνομα», λέει η Ε. Σάββα
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα, είπε ότι «δυστυχώς από τον Ιανουάριο που είχαμε συζητήσει το θέμα μέχρι σήμερα έχουν προκύψει περισσότερα προβλήματα, τα οποία δεν είχαμε αντιληφθεί». «Έχει γίνει η Κύπρος ένας τεράστιος σκουπιδότοπος. Τα πράσινα σημεία μόνο κατ’ όνομα. Έχουν γίνει πράσινοι πονοκέφαλοι. Οι πολίτες λόγω της κακής διαχείρισης ή του κλεισίματος κάποιων βάζουν τα σκουπίδια έξω από τα πράσινα σημεία», ανέφερε.
Επίσης, σχολίασε την έλλειψη υποδομών διαχείρισης και ανακύκλωσης όπου πρέπει να μεταφέρονται τα απόβλητα μετά τα πράσινα σημεία.»