Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
  • ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»
  • Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή
  • Αποστολή
Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη1 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση2 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή3 ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες του επιτελικά ανίκανου κράτους να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και το φυσικό πλούτο που τα θεωρεί «κόστος»4 Νέοι κρίκοι εμπλοκής από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή5 Αποστολή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύσκολα

Δύσκολα

Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα

Τάσος Μπαρτζώκας:«Με Νόμο του κράτους η οριστική λύση στους Δασικούς Χάρτες»

από Η Άλλη Άποψη
Τάσος Μπαρτζώκας:«Με Νόμο του κράτους η οριστική λύση στους Δασικούς Χάρτες»

 

Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει ως στόχευση να λειτουργήσει, αφενός ως αναπτυξιακό εργαλείο και αφετέρου, επιδιώκει να επιλύσει σωρεία προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με νομοθέτηση της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πεδίο των Δασικών Χαρτών.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο επιχειρεί να ρυθμίσει με τρόπο σύγχρονο, αναπτυξιακό αλλά και φιλικό προς το περιβάλλον χρονίζοντα ζητήματα, όπως πχ την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και την αδειοδότηση των ΑΠΕ, τη ζωνοποίηση των προστατευόμενων περιοχών NATURA, τη διαχείριση αποβλήτων και τις οικιστικές πυκνώσεις.  Παράλληλα,  δίνει οριστικά τέλος στο επίμαχο ζήτημα των «κατά φαντασία» δασών, καθώς αποσαφηνίζει οριστικά ότι δεν θεωρούνται δάση ή δασικές εκτάσεις, γαίες οι οποίες είχαν κατά το παρελθόν απολέσει το δασικό τους χαρακτήρα κατόπιν σχετικών αποφάσεων και πράξεων της διοίκησης .

 

Συγκεκριμένα, και καθώς το ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τους κατ’ εξοχήν αγροτικούς νομούς, όπως η Ημαθία, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες άλλαξε νομίμως, με ισχύουσες πράξεις της διοίκησης πριν το 1975, ο χαρακτήρας τους από δασικός σε άλλης μορφής. Πρόκειται κυρίως για Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας, όπως πχ: αποφάσεις Επιτροπών Απαλλοτριώσεων (για κληροτεμάχια, εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτητών εκτάσεις, ιδιοκτησίες, διαθέσιμες και κοινόχρηστες εκτάσεις), διανομές και αναδασμοί για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέρονται στα σχετικά κτηματολογικά διαγράμματα, Άδειες Υπουργού ή Νομάρχη για κάθε περίπτωση μεταβίβασης αγροτικών ακινήτων, Πράξεις που εκδόθηκαν με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Ουσιαστικά, οι ρυθμίσεις αυτές προωθούν την  υποχρέωση της  διοίκησης να προβεί τσην αναμόρφωση του δασικού χάρτη, και μάλιστα εντός δίμηνης προθεσμίας, χωρίς να υποχρεώνεται ο πολίτης να προβεί σε ενέργειες. Παράλληλα, έως και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του δασικού χάρτη η ισχύς του αναστέλλεται.

Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα, ο οποίος έχει επανειλημμένως  μεσολαβήσει τόσο στην πολιτική ηγεσία, όσο και σε φορείς που εμπλέκονται, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «Η πρώτη, απαραίτητη και άκρως σημαντική κίνηση, για να λήξει επιτέλους η ταλαιπωρία των αγροτών μας, θεσμοθετήθηκε. Είναι εξίσου σημαντικό να αποκατασταθεί η ροή των χρηματικών δικαιωμάτων ενισχύσεων επί των εκτάσεων, που για αρκετό διάστημα δεν καταβάλλονταν. Επίσης, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα καταβληθούν αναδρομικά τα ποσά των ενισχύσεων στους δικαιούχους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εξακολουθήσω να ενεργώ, εξαντλώντας τις πολιτικές και κοινοβουλευτικές μου δυνατότητες.»

Έχει διαβαστεί 365 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 824 επισκέπτες και 0 μέλη.