Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
  • "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου
  • Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη
  • Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση
  • Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή
Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια2 "Εφυγε" ο Παντελής Ζωγράφου3 Όλοι στη μάχη για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ στις 5 Σεπτέμβρη4 Φοιτητική στέγη εμπόρευμα και οικογένειες σε απόγνωση5 Η Τουρκία ανακήρυξε «Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στο φόντο των ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων στην περιοχή6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Θηλιές πλειστηριασμών και κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών

από Η Άλλη Άποψη
Θηλιές πλειστηριασμών και κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών

Το αφήγημα της λεγόμενης «δίκαιης ανάπτυξης», που διαφημίζουν η κυβέρνηση και αστικά επιτελεία, τσαλακώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με φόντο τις αναταράξεις στις τραπεζικές μετοχές, αφού ανοίγει η συζήτηση για νέα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζικών ομίλων, παράλληλα με το μεγαλύτερο σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

Χαρακτηριστική είναι η τροπολογία που έσπευσε να καταθέσει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχείατων φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς». Το ίδιο «δικαίωμα» κατοχυρώνεται και για φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με στόχο βέβαια την ένταση των πιέσεων για την είσπραξη των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών από λαϊκά νοικοκυριά.

Ηδη η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών και με το (κρατικό) Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ - μεγαλομέτοχος των τραπεζών μετά τα προηγούμενα πακέτα κρατικών διασώσεων), έχει βάλει στο τραπέζι και το νέο πακέτο κρατικών ενισχύσεων και «εγγυήσεων», με στόχο να ξεφορτώσει τις τράπεζες από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές τράπεζες» (bad bank), ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού» που θα συγκροτήσουν η καθεμιά από αυτές με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών». Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη της «δευτερογενούς αγοράς» «κόκκινων» δανείων κάτω από κρατική «ομπρέλα» και προστασία για τους «επενδυτές» έρχεται να εντείνει ακόμα περισσότερο τους εκβιασμούς στα λαϊκά νοικοκυριά, με πολλαπλασιασμό των πλειστηριασμών.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσομοίωση του μοντέλου που εφαρμόστηκε για τη διάσωση ιταλικών τραπεζών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή της κατάληξης των παζαριών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με το καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων στις εγχώριες τράπεζες, στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες «λύσεις» ταχύτερης εφαρμογής.

Για παράδειγμα, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς αντιμετωπίζει δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων μέσω της προωθούμενης έκδοσης ομολόγου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και με «ελαστικά κριτήρια», έχει θέσει χρονικό όριο για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Το συγκεκριμένο προς αναζήτηση ομόλογο στηρίζει τα κεφάλαια της τράπεζας, ωστόσο βρίσκεται ψηλά στη λίστα για τυχόν «κουρέματα» σε περίπτωση κραδασμών και βέβαια θεωρείται υψηλού ρίσκου από τους «επενδυτές», που με τη σειρά τους θα το αποδέχονταν μόνο με την πληρωμή μεγάλων επιτοκίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης της κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσω «μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές» που διαθέτει από προηγούμενα πακέτα κρατικών ενισχύσεων, ενώ ήδη το ΤΧΣ, από τη συνολική συμμετοχή του στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, έχει «γράψει» χασούρα πολλών δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι ότι επιχειρείται τα «σπασμένα», για μια ακόμη φορά, να φορτωθούν στις πλάτες του λαού.

Έχει διαβαστεί 827 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 706 επισκέπτες και 0 μέλη.