Τρίτη, 02 Μάρ, 2021

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπόσχεται τώρα ένα νέο ΕΣΥ που δεν έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • Κυβέρνηση: Επιμένει να αφήνει εκτός ουσιαστικών μέτρων χώρους εργασίας, ΜΜΜ και σχολεία
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ: Τα social media καθορίζουν το περιεχόμενό τους με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 2/3
  • Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery
  • Καλύφθηκαν οι θέσεις
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Υπόσχεται τώρα ένα νέο ΕΣΥ που δεν έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ1 Κυβέρνηση: Επιμένει να αφήνει εκτός ουσιαστικών μέτρων χώρους εργασίας, ΜΜΜ και σχολεία2 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ: Τα social media καθορίζουν το περιεχόμενό τους με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 2/34 Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery5 Καλύφθηκαν οι θέσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Στον πάτο οι μισθοί, απογειώνεται η «ευελιξία»

Ενας στους πέντε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (20%) είχε πέρυσι μηνιαίο εισόδημα μέχρι 500 ευρώ μεικτά, σχεδόν ένας στους δύο (48%) είχε μισθό μέχρι 800 ευρώ μεικτά, ενώ παράλληλα σε καθεστώς υποαπασχόλησης αναγκάζεται να εργάζεται ένας στους τρεις μισθωτούς!Η τραγική αυτή κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη της χώρας μας αποτυπώνετα... Περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ: Χαρούλα Ουσουλτζόγλου: «Δεν θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος»

από Η Άλλη Άποψη
 ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ: Χαρούλα Ουσουλτζόγλου: «Δεν θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος»

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βέροιας, παρά την μικρή για μία ακόμη φορά συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, έκρυβε μία «βόμβα». Πρόκειται για την ανακοίνωση, μέσω δραματικών πολιτικών τόνων, αλλά και σαφών αιχμών κατά μερίδας των συμβούλων της πλειοψηφίας, της δημάρχου ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφια στις ερχόμενες τοπικές εκλογές. Παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης, έκανε αυτό που για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» ήταν ήδη γνωστό.

Ολόκληρη η σχετική δήλωση:

 Επιλέγω να ανακοινώσω σημαντικά πράγματα σ’αυτόν τον τοπικό ναό της δημοκρατίας και όχι καφετέριες και χώρους με κλειστές πόρτες. Θήτευσα στο Δήμο Βέροιας, 4 τετραετίες. Δύο ως δημοτική σύμβουλος σε καλά χρόνια και δύο ως Δήμαρχος στα δυσκολότερα…

Ανήλθα στηριζόμενη στις δικές μου δυνάμεις, στα ανώτερα αξιώματα της Αυτοδιοίκησης στην ΚΕΔΕ στην Ελλάδα και στο Κογκρέσο των Περιφερειών  του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.
Όλον αυτόν τον καιρό, δούλεψα σκληρά και έντιμα. Άντεξα πολλά, απόλαυσα ελάχιστα.
Μπήκα εύπορη σ’ αυτήν την προκλητική θητεία μέσα στην τρικυμία της κρίσης και είμαι σήμερα πολύ φτωχότερη  εγώ και φυσικά, η οικογένειά μου.

Πολύ πριν το καλοκαίρι, σιβυλλικά δήλωσα «παρούσα» γνωρίζοντας πολύ καλά, τι εννοώ. 
Δεν κατάφερε κανείς, να ερμηνεύσει τη δήλωση παρουσίας.

Μετά από λίγο καιρό, υπέγραψα ενσυνείδητα δήλωση παραίτησης , όπως και οι άλλοι δυο Δήμαρχοι του Νομού και οι περισσότεροι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, ως αντίδραση στην υποβάθμιση των Δήμων και την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση.

Για μένα ήταν μια δύσκολη απόφαση τότε. Δεν ηταν τερτίπι συνδικαλιστικό. Την έλαβα και υπέγραψα.
Οι λόγοι εκείνης της υπογραφής παραίτησης δεν ανακλήθηκαν.

Αντίθετα, τα πράγματα για τους Δήμους χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, γιατί αυτή η Κεντρική Διοίκηση συνεχίζει να τους υποτιμά με κορυφαίες τις προθέσεις και τις αποφάσεις για τη διαχείριση του επόμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τις οριζόντιες απολύσεις, την προσωπική υποτίμηση των «Δημάρχων χωρίς γραμματέα».

Των Δημάρχων -έρμαιο του κάθε ανώνυμου και ψευδώνυμου καταγγέλλοντος. 
Των Δημάρχων που οδηγούνται τόσο συχνά όσο κανένας άλλος πολίτης στα Δικαστήρια, συχνά χωρίς προανάκριση.
Των Δημάρχων που τίθενται σε αργία χωρίς καν πρωτόδικη απόφαση. 
Των Δημάρχων που ουδεμία περίπτωση υπάρχει να μην υποστούν καταλογισμούς, γιατί προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό.

Των Δημάρχων που υπηρετούν την γραφειοκρατία και συνθλίβονται στην πολυνομία που επιβάλλουν οι επιτήδειοι για να κάνουν τη δουλειά τους με βολικό άλλοθι τις συναρμοδιότητες.
Των Δημάρχων που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο τους και τελικά , εγκλωβίστηκαν στην γραφειοκρατία,  μιας χώρας που στο ζήτημα της Α’βάθμιας Αυτοδιοίκησης παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες , ουδεμία σχέση έχει με ευρωπαϊκή χώρα…

Πιστεύω στην Αποκέντρωση. Συνεχίζω να ονειρεύομαι οτι κάποτε θα ισχύσει και στην Ελλάδα.
Στην τελευταία συνέλευση Δημάρχων, μπροστά στα αδιέξοδα της Αυτοδιοίκησης, πρότεινα ξανά, πως ένα αποτελεσματικό όπλο είναι οι επερχόμενες εκλογές και ζήτησα να μην κατέβει κανείς μας υποψήφιος για να δοθεί το πιο ηχηρό μήνυμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κυρίως. Το πιο παλικαρίσιο.

Έπρεπε λοιπόν, να αντιληφθεί ο καθείς και κυρίως όσοι θήτευσαν μαζί μου, ότι οι Αρχές μου, η λειτουργία μου, η πολιτική μου κουλτούρα, η πατρογονική αγωγή μου, δεν θα μου επέτρεπαν να γελοιοποιηθώ, αντιφάσκοντας και αναιρώντας την υπογραφή μου.

Για λόγους όμως τακτικής και ίσως «δημοσιογραφικής διαστροφής» (μια φορά δημοσιογράφος, πάντα σεναριογράφος) δεν ερμήνευσα νωρίτερα δημόσια τις προθέσεις μου.

Έτσι, στο κλίμα χαλαρότητας που τεχνηέντως άφησα να δημιουργηθεί στην Παράταξή μου, αποκαλύφθηκαν όσα έπρεπε ν’ αποκαλυφθούν στους πολίτες.

Ξεδιπλώθηκαν προθέσεις, υπέρμετρες φιλοδοξίες και εγωισμοί.

Παρά τις υποδείξεις μου, και παρά τις ηθικές δεσμεύσεις του παρελθόντος συντηρήθηκαν αγωγές πρώην και νυν αιρετών και κομματικών αξιωματούχων εναντίον ….του Δήμου μας, διεκδικώντας -στην εποχή της απόλυτης φτώχειας για όλους -παχυλές «αποζημιώσεις ως ΕΦΑΠΑΞ!!» και χρησιμοποιώντας, -για να εισπράξει κι αυτός το κατιτίς του - ως  δικηγόρο… νέο φέρελπι υποψήφιο δήμαρχο !

Επιχειρήθηκαν πολιτικές «μητροκτονίες» και στήθηκαν αδέξιες και παιδαριώδεις ίντριγκες.
Άνθισαν λουλούδια, με λίγα λόγια. Αυτό κομψά, λέγεται «απελευθέρωση δυνάμεων».
Ξέρετε, μήνες τώρα, με πιάνουν στο δρόμο και μου λένε: Πάρε κεφάλια Χαρούλα.  Τι σε κρατάει;. Καθάρισε την κατάσταση.

Η απάντηση είναι πολύ απλή και μπορούν να την αντιληφθούν και φίλοι και εχθροί. Δεν είναι στον χαρακτήρα μου.
Είμαι άνθρωπος που δίνω ευκαιρίες , που εμπιστεύομαι και τόσο εκ φύσεως όσο και από το αξίωμά μου οφείλω να αναγνωρίσω τα λάθη.

Επίσης, ας μη γελιόμαστε, η βαθιά αντιδημοκρατική ουσία του Καλλικράτη,  δεν αφήνει νομικά να αντιμετωπίσεις τέτοιες δυσλειτουργίες. Δηλαδή το πραγματικά φαιδρό φαινόμενο, στελέχη που έχεις επιλέξει να εκπροσωπήσουν την πολιτική σου στους πιο νευραλγικούς τομείς της διοίκησης, να εμφανίζονται όχι απλά δυσαρεστημένοι, αλλά και καταγγέλλοντες….

Πρωταγωνιστές μιας μακρόσυρτης παλαιοκομματικής  μηχανορραφίας άλλων εποχών.
Αυτό είχα υποχρέωση με τον τρόπο μου και την… υποτιθέμενη χαλαρότητα στην Παράταξη να το αποκαλύψω στην Κοινωνία.

Αυτές όμως οι… δυνάμεις, αναφέρω παρενθετικά,  εφ’ όσον διαχωρίζουν τη θέση τους από αυτήν την Παράταξη δημόσια, οφείλουν να εγκαταλείψουν και τα έμμισθα δημόσια αξιώματα που απέκτησαν μέσα από αυτήν. Όχι αύριο.

Το ηθικό είναι να το πράξουν σήμερα και τώρα.
Γιατί υπάρχουν  και οι νόμοι της πολιτικής ηθικής… 
Ως εδώ όμως. Τα προσωπεία έπεσαν. 
Ας το κλείσουμε εδώ το παιχνίδι.

Ορκίστηκα να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου, από τη θέση της Δημάρχου Βέροιας,  με σκληρή δουλειά και αυταπάρνηση μέχρι τις 30 Αυγούστου του 2014.
Θα πράξω όπως πάντα στο ακέραιο το καθήκον μου. 
Θα τιμήσω όμως και την υπογραφή μου. Την υπογραφή  παραίτησης που έβαλα πριν από μήνες αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική. 

Εξαντλώ τη θητεία μου μέχρι 30 Αυγούστου του 2014 και προφανώς  δεν θα είμαι υποψήφια Δήμαρχος στις εκλογές.

Όσο για τα δαχτυλίδια, τις βέρες και τα τιμαλφή, όσοι τα επινόησαν, μάλλον υποτιμούν ακόμη, τη νοημοσύνη μου.
Δεν θα είμαι λοιπόν υποψήφια για το Δήμο, γιατί αλλιώς, θα ήταν σαν να πουλάω τις Αρχές μου, τους αγώνες μου, την προοδευτική μου ιδεολογία, την πίστη μου σε Αξίες και Ιδανικά πανανθρώπινα ,ενάντια στην αντίθεσή μου και την αποστροφή μου στην καρεκλο-θηρία.

Την ίδια τη Συνείδησή μου, με λίγα λόγια,  που είναι απόλυτα αναπαυμένη για όσα πρόσφερα και για όσα πάλεψα βάζοντας τη σφραγίδα μου σε κορυφαία έργα για τον τόπο, για τον Άνθρωπο. 

Για όσα θα προσφέρω ακόμη, αφού θα συνεχίσω μέχρι θανάτου να είμαι …παρούσα σε κάθε αγώνα κοινωνικό, πολιτικό, για τα δικαιώματα των ανθρώπων και για καλύτερους όρους ζωής. Τώρα αυτοί οι αγώνες, μας χρειάζονται περισσότερο παρά ποτέ.

Καλές γιορτές σε όλους. ".

ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Επρόκειτο σίγουρα για μία απόφαση που όπως υποστήριξε και η ίδια ήταν «προειλημμένη» και κυρίως δεν ήταν «εν βρασμώ», αν και έχει και έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα. Από την πλευρά της μέτρησαν κατά τη γνώμη μας τρεις παράγοντες;

Α.Το γεγονός της πολιτικής-κοινωνικής συγκυρίας. Πολύ απλά «μέτρησε» η κατάσταση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αλλά και η «δύναμη» που δεν έχει πλέον το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που στήριξε πολιτικά και στις δύο θητείες την Χ. Ουσουλτζόγλου.

Β. Η κατάσταση πολυδιάσπασης που επικρατεί εδώ και καιρό στη δημοτική της ομάδα. Είναι γνωστές και σ’αυτήν οι «προσωπικές στρατηγικές», αλλά και οι στρατεύσεις σε «ξένες σημαίες» συμβούλων της.

Γ. Με βάση τους δύο παραπάνω παράγοντες η επιλογή της καθόδου και σ’αυτές τις εκλογές θα είχε «αυτοκτονικό» χαρακτήρα. Ενώ τώρα φεύγει «με ψηλά το κεφάλι» έχοντας θητεύσει ως δήμαρχος της πόλης για δύο θητείες, ενώ θήτευσε και στα υψηλότερα αξιώματα της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και στην Ε.Ε

Ο δρόμος ανοίγει για τους επίδοξους, «επιγόνους» της, μόνο που δεν είναι καθόλου εύκολος, όσο κάποιοι πιθανά το φαντάζονται και αυτό γιατί:

- Από τα μέχρι τώρα δεδομένα κανείς από τα στελέχη της δημοτικής παράταξης δεν είναι «ευρείας αποδοχής». Πιστεύουμε πως η δήμαρχος έχει τις «προτιμήσεις της» που θα εκφράσει σύντομα.

- Το πολιτικό-κοινωνικό σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό. Αφενός γιατί ο ενδιαφερόμενος για υποψηφιότητα θα εισπράξει «κομμάτι της δυσαρέσκειας» από την υπάρχουσα δημοτική αρχή, ενώ από την άλλη και οι πολιτικές-κομματικές δυνάμεις που θα θελήσει να στηριχτεί δεν του προσφέρει τις δυνάμεις του παρελθόντος.

Η επόμενη περίοδος θα έχει στα δημοτικά μας πράγματα τον χαρακτήρα της «ρευστότητας» μια και νέα πρόσωπα, παρατάξεις θα εμφανιστούν στον ορίζοντα. Το ζήτημα για τους πολίτες όμως είναι να μην μείνουν στα πρόσωπα ή στο «περιτύλιγμα» αλλά να κρίνουν πρόσωπα και πράγματα πολιτικά γιατί πρώτιστα οι τοπικές εκλογές είναι μία σοβαρή πολιτική μάχη!

 

 

Έχει διαβαστεί 377 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 5 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Τετάρτη, 03 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 16 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Μαρτίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 5 ως 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 244 επισκέπτες και 0 μέλη.