Πέμπτη, 01 Οκτ, 2026

  • Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI
  •  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης
  •  Ανοιχτή Δράση Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
  • Δ. Κουτσούμπας: Μόνο στον δρόμο της σύγκρουσης με τα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ μπορεί να ανασάνει ο λαός
  • Δεν αποκλείει επιστροφή στην ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός
Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εγκληματικά σχέδια της ΕΕ για τη Μετανάστευση παίζει η κυβέρνηση1 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Σοβαρές ελλείψεις, απουσία ουσιαστικών ελέγχων και κίνδυνος περικοπής των κονδυλίων της ΚΑΠ στην Ελλάδα με βάση έκθεση της DG AGRI2  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας επεκτείνει το δίκτυό της με δέκα νέες μονάδες αυτοεξυπηρέτησης 3  Ανοιχτή Δράση Ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας4 Δ. Κουτσούμπας: Μόνο στον δρόμο της σύγκρουσης με τα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ μπορεί να ανασάνει ο λαός5 Δεν αποκλείει επιστροφή στην ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι δύο όψεις

Οι δύο όψεις

«Τόσα αντέχει η οικονομία»... Αυτή είναι η πρώτη παραδοχή με την οποία ξεπετάει η κυβέρνηση τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε χθες για το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας σαν δεδομένο ότι ο λαός θα ξεπαγιάσει τον χειμώνα και ότι τα καύσιμα θα ξεκοκαλίσουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.Γιατί όπως έλεγε ο ίδιος ο πρωθ... Περισσότερα

Ανησυχητικά ευρήματα που αφορούν τη χρήση ουσιών στους 16χρονους

από Η Άλλη Άποψη
Ανησυχητικά ευρήματα που αφορούν τη χρήση ουσιών στους 16χρονους

Σε μια δεκαετία έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσοστό το εφήβων που αναφέρουν χρήση κάνναβης και τριπλασιαστεί το ποσοστό των 16χρονων μαθητών που θεωρούν «ακίνδυνη» τη χρήση της. Το 10,6% των 16χρονων αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας - κυρίως κάνναβης. Το 22,8% των 16χρονων μαθητών θεωρεί εύκολη την πρόσβαση στην κάνναβη και το 28,6% σε ηρεμιστικά/ υπνωτικά.

Τα παραπάνω αφορούν μερικά από τα ανησυχητικά ευρήματα που συμπεριλαμβάνονται στην«Πανελλήνια Ερευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) στο μαθητικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές», όπως παρουσιάστηκε χτες στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας. Την παρουσίαση των στοιχείων έκαναν η Αν. Κοκκέβη, Επιστημονική Υπεύθυνη της έρευνας στην Ελλάδα και ο Αν. Φωτίου, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΠΙΨΥ.

Σχετικά με τις παράνομες και άλλες «νόμιμες» εξαρτησιογόνες ουσίες, τα ευρήματα αφορούν:

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις 16χρονους μαθητές θεωρούν εύκολη την πρόσβαση σε ηρεμιστικά/ υπνωτικά, ένας στους τέσσερις θεωρεί το ίδιο για την κάνναβη (περισσότερο τα αγόρια), ένας στους 7 (14,2%) θεωρεί εύκολη την πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα οπιοειδή παυσίπονα (περισσότερο τα κορίτσια). Σε ποσοστά κάτω του 10% αναφέρουν οι μαθητές εύκολη πρόσβαση σε ουσίες όπως κοκαΐνη, ηρωίνη, έκσταση, αμφεταμίνες ή μεθαμφεταμίνες.

Αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των εφήβων που θεωρούν «ακίνδυνη» τη χρήση κάνναβης. Το ποσοστό των 16χρονων μαθητών για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διαμορφωθεί ως εξής: Το 2003 ήταν 8,2%, το 2007 10,7%, το 2011 12% και το 2015 αυξήθηκε κατακόρυφα στο 23%. Δηλαδή μόνο σε τέσσερα χρόνια το ποσοστό των 16χρονων μαθητών που θεωρούν «ακίνδυνη» τη χρήση κάνναβης διπλασιάστηκε, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, η οποία γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο επιθετική και επίμονη, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η χρήση της.

Σχεδόν ένας στους 9 16χρονους (10,6%) αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μια φορά σε όλη τη ζωή (κυρίως κάνναβης), τα αγόρια σε υπερδιπλάσιο ποσοστό (14,8%) συγκριτικά με τα κορίτσια (6,5%).

Ενας στους 11 μαθητές (9,1%) αναφέρει χρήση κάνναβης έστω και μια φορά σε όλη τη ζωή. Οι μισοί εξ αυτών (4,6%) επανέλαβαν τη χρήση της ουσίας πάνω από τρεις φορές (αγόρια 6,4%, κορίτσια 2,8%). Το 4,1% αναφέρουν χρήση κάνναβης κατά τις 30 τελευταίες μέρες πριν από την έρευνα, τα αγόρια σε υψηλότερα ποσοστά από τα κορίτσια.

Σημαντικά υψηλό ποσοστό εφήβων αναφέρουν χρήση κάνναβης το 2015 συγκριτικά με πριν μια 12ετία: Το 2003 ήταν 5,7% και το 2015 9,1%.

Ενας στους 8 μαθητές (12,5%) αναφέρει χρήση εισπνεόμενης ουσίας (κόλλα, βενζίνη κ.ά.) έστω και μια φορά σε όλη τη ζωή, το 4,2% αναφέρει μη συνταγογραφημένη χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών και ποσοστό 2,5% χρήση «νέων» ψυχοδραστικών ουσιών (κυρίως συνθετικών κανναβινοειδών).

Στην έρευνα υπάρχουν επιπλέον ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, όπου παρουσιάζεται μείωση τα τελευταία χρόνια στην υπερβολική κατανάλωση, ωστόσο ένα σημαντικό υποσύνολο 16χρονων υιοθετούν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως π.χ. οδήγηση οχήματος υπό την επήρεια (9,7%) ή σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού (7,3%).

  

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 533 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 553 επισκέπτες και 0 μέλη.