Πέμπτη, 21 Οκτ, 2021

  • Δεν υπάρχει γιατρικό...
  • ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/10
  • Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει γιατρικό...1 ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας3 Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/105 Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν συγχωνεύονται!

«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με... Περισσότερα

Εκρηκτικές οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά

από Η Άλλη Άποψη
Εκρηκτικές οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά

Η επιτακτική ανάγκη να απαγκιστρωθεί και η «αντιναρκωτική» πολιτική από τις εγκληματικές ντιρεκτίβες της ΕΕ που αφορούν το ζήτημα των ναρκωτικών και να κινηθεί ενάντια στη βαρβαρότητα, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά κάθε κρίκο της αλυσίδας της τοξικοεξάρτησης -πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη- έρχεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Έκθεσης «Για τα Ναρκωτικά 2014: Τάσεις και εξελίξεις» του Οργανισμού της ΕΕ για τα ναρκωτικά EMCDDA και της Ετήσιας Εκθεσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) «Για την κατάσταση του προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα 2013».

Οι τραγικές συνέπειες που έχει η προπαγάνδα της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης και του διαχωρισμού «σκληρών - μαλακών», από τη μια, αλλά και η αποτελεσματικότητα των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, από την άλλη, έρχονται να επιβεβαιωθούν, για άλλη μια φορά, από τη σχετική εισήγηση (παρουσιάστηκε από την Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά -ΕΚΤΕΠΝ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αφορούν το 2012:

Κατά 119% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για απεξάρτηση από την κάνναβη την περίοδο 2008 - 2012 και στη μη ιατρική χρήση ή κατάχρηση συνταγογραφούμενων ψυχοδραστικών φαρμάκων, κυρίως από εξαρτημένους σε άλλες ουσίες (100% αύξηση το 2012 συγκριτικά με το 2008). Σε σχέση με το 2011, οι αιτήσεις για απεξάρτηση από την κάνναβη αυξήθηκαν κατά 19% και από συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά 18%. Το ποσοστό των χρηστών κάνναβης ήταν σχεδόν διπλάσιο το 2012 (15,7%) συγκριτικά με το 2008 (8,7%).

Από τους 9.878 εξαρτημένους που ήταν στα προγράμματα υποκατάστασης το 2012, μόλις το 1,1% (110 άτομα) ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Τα «στεγνά» προγράμματα παρακολούθησαν 978 άτομα και το 20,7% (357 άτομα) από αυτούς ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και βγήκαν «καθαροί» στην κοινωνία.

Ο καθοριστικός ρόλος της οικογένειας αποτυπώνεται από το γεγονός ότι οικογένεια και φίλοι (για το 38,1% των χρηστών) αποτελούν τις συχνότερα αναφερόμενες πηγές παραπομπής σε θεραπεία. Οι χρήστες που πήραν οι ίδιοι πρωτοβουλία να ενταχθούν σε πρόγραμμα θεραπείας καταγράφουν το ποσοστό 35,1%. Το 56,8% των αιτήσεων θεραπείας έγιναν σε «στεγνά» προγράμματα, το 37,5% έγιναν σε πρόγραμμα υποκατάστασης.

Το προφίλ των εξαρτημένων ατόμων που έκαναν αίτηση θεραπείας το 2012 είναι: Το 83,4% άνδρες, μέση ηλικία τα 32,8 έτη. Μόλις μία σε κάθε 18 αιτήσεις θεραπείας αφορούσε αλλοδαπό χρήστη ουσιών. Ανεργοι ήταν το 63,9%, το 19,8% είχε περιστασιακή απασχόληση, το 16,3% ανέφερε σταθερή εργασία. Το 47,7% είχε ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 58,3% ανέφεραν ότι ζουν με τους γονείς τους, το 14,9% ζουν μόνοι τους και 15,1% συζούν με σύντροφο (με ή χωρίς παιδιά). Το 89,6% ανέφερε σταθερή στέγη, ένας στους 10 έχει «μη σταθερή στέγη» ή είναι άστεγος. Η καθημερινή χρήση αυξάνεται, το ίδιο και η παράλληλη χρήση ουσιών.

Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, οι δράσεις τους δεν περιορίζονται μόνο στα σχολεία, αλλά με πολύ κόπο επεκτείνεται και σε άλλους χώρους. Μόνο το 2012 σε παρεμβάσεις πρόληψης συμμετείχαν πάνω από 2.300 παιδιά και νέοι.

Στην Ευρώπη, η κάνναβη είναι η δεύτερη συχνότερα αναφερόμενη ουσία μετά την ηρωίνη και η συχνότερα αναφερόμενη ουσία χρήσης μεταξύ των χρηστών που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά. Ο αριθμός των χρηστών κάνναβης που ξεκίνησαν θεραπεία για πρώτη φορά αυξήθηκε από περίπου 45.000 το 2006 σε 60.000 το 2011!

Έχει διαβαστεί 491 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 290 επισκέπτες και 0 μέλη.