Τρίτη, 26 Ιαν, 2021

  • Αντιστροφή της πραγματικότητας!
  • ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ: Έφερε πρόταση πώλησης φρεγατών μετά τα «Rafale»
  • 23 Ελληνες Επιστήμονες παίρνουν θέση: “Έτσι αντιμετωπίζεται η πανδημία, αυτή και οι επόμενες”
  • ΝΕΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων προχώρησε η κυβέρνηση
  •  Εκλογές της ΟΧΕ στις 21 Μαρτίου στο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ Βέροιας
  • Ημερολόγιο 2021 του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου
Αντιστροφή της πραγματικότητας!1 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ: Έφερε πρόταση πώλησης φρεγατών μετά τα «Rafale»2 23 Ελληνες Επιστήμονες παίρνουν θέση: “Έτσι αντιμετωπίζεται η πανδημία, αυτή και οι επόμενες”3 ΝΕΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων προχώρησε η κυβέρνηση4  Εκλογές της ΟΧΕ στις 21 Μαρτίου στο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ Βέροιας 5 Ημερολόγιο 2021 του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ελπιδοφόρος αγώνας

Μια πρώτη μαζική και δυναμική απάντηση πήραν την περασμένη Πέμπτη τα σχέδια της κυβέρνησης, με τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με αίτημα να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, να ανοίξουν τώρα οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, να θωρακιστούν τα σχολεία από την ... Περισσότερα

Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για τους απλήρωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας

από Η Άλλη Άποψη
Ερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή για τους απλήρωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τους απλήρωτους εργαζόμενους, μέσω εργολάβων, στην καθαριότητα και σίτιση των Νοσοκομείων Νάουσας και Βέροιας έκανε το ΚΚΕ. Στο κείμενο της ερώτησης του αναφέρει: 

"Η ΤΕΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ διατηρούσε ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με το διακριτικό τίτλο «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ» με έδρα τη Μαυροθάλασσα Σερρών. Επί σειρά ετών κατάρτιζε εργολαβικές συμβάσεις καθαριότητας και σίτισης με νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας. (Μάλιστα, πολλές φορές εναλλασσόταν στην κατάρτιση συμβάσεων με την επίσης ατομική επιχείρηση του συζύγου της ΜΙΧΑΗΛ ΤΕΝ και διακριτικό τίτλο «DE LUX»).

Το 2014 κατάρτισε συμβάσεις με διάφορα νοσοκομεία μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας των οποίων είχε αναλάβει τη σίτιση και την καθαριότητα.

Αν και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν γίνει πολλές φορές καταγγελίες για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στην Ημαθία και στη Θεσσαλονίκη, γεγονότα που γνώριζαν και οι αποδέκτες των έργων (οι φορείς), εν τούτοις εξακολουθούσε να καταρτίζει, να ανανεώνει ή να παίρνει παρατάσεις συμβάσεων.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, με τη λήξη της σύμβασης της, άφησε απλήρωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, χρωστώντας δεδουλευμένα μέχρι και 3 μήνες, επιδόματα αδείας, δώρο Χριστουγέννων.

Οι φορείς, τα νοσοκομεία δηλαδή, αν και όφειλαν να ελέγχουν από μόνοι τους την καλή εκτέλεση των έργων σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν. 3863/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του Ν. 4144/2013, δεν το έκαναν ούτε μετά τις καταγγελίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας και των εργαζομένων, αλλά και εξώδικα που έστειλαν οι εργαζόμενοι.

Πέραν αυτού, το δημόσιο, που αδιαφορούσε προφανώς μέχρι τέλη του 2014 και κάποιοι υπεύθυνοι χορηγούσαν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες παρά τα υπέρογκα χρέη της κας ΤΕΝ, προέβη σε κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, δηλαδή των νοσοκομείων, του εναπομείναντος ποσού από το εργολαβικό αντάλλαγμα που είχε να λαμβάνει η κα ΤΕΝ. Έκαναν δηλαδή κατάσχεση των χρημάτων από τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τη στιγμή που άφησε να οφείλονται προς αυτό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τα δε νοσοκομεία, ενώ δεν εφάρμοσαν τον παραπάνω νόμο και καταρτίζανε συμβάσεις με μια παντελώς αφερέγγυα εταιρεία, θα έπρεπε να φροντίσουν να πληρωθούν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα τους. Αντίθετα έσπευσαν να κάνουν θετικές δηλώσεις χωρίς να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Και αυτό ενώ βάσει του άρθρου 31, περ. β του ΚΕΔΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 4, παρ. 1 του ν. 4694/1930 όπου ορίζεται ότι: «Απαγορεύεται η εκχώρησις ή κατάσχεσις των προς εργολάβους οφειλομένων, εις αντάλλαγμα της κατασκευής έργου, προς εκτέλεσιν του οποίου ο εργολάβος χρησιμοποιεί την εργασίαν τρίτων…..» όφειλαν να προβούν σε αρνητική δήλωση και να πληρώσουν τους εργαζόμενους.

Ακόμα και σήμερα παρά τη δικαίωση των εργαζόμενων με την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων εδώ και 1 χρόνο περίπου, στις εργαζόμενες δεν έχουν καταβληθεί τα επιδικασμένα και τα χαρτιά τους περιφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία, παρόλο που η απόφαση έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

• Να γίνει η άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων στους προαναφερόμενους εργαζόμενους.

• Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

• Να καταργηθούν οι εργολαβίες στα Νοσοκομεία".

Έχει διαβαστεί 194 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Α 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία -1 ως 10 °C
Άνεμος ΔΒΔ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία -2 ως 6 °C
Άνεμος ΒΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 166 επισκέπτες και 0 μέλη.