Παρασκευή, 18 Ιούν, 2021

 • Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού»
 • Πασαρέλα...
 • «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή
 • Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...
 • ΝΑΟΥΣΑ: Με αγωνιστική παρέμβαση μπήκε νέος φραγμός στα σχέδια εγκατάστασης δικτύου ανεμογεννητριών στο Βέρμιο
 • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα για τους πρώην στάβλους στο Δήμο Βέροιας που έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης
Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Εργαστήριο νομικής πληροφόρησης με θέμα «Οι νέες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού»1 Πασαρέλα...2 «Ο ρόλος της ηγεσίας στην επικοινωνία» διαδικτυακό σεμινάριο με ελεύθερη συμμετοχή3 Ζεστό χρήμα και αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου από τις εκταμιεύσεις...4 ΝΑΟΥΣΑ: Με αγωνιστική παρέμβαση μπήκε νέος φραγμός στα σχέδια εγκατάστασης δικτύου ανεμογεννητριών στο Βέρμιο5 ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: Να ληφθούν μέτρα για τους πρώην στάβλους στο Δήμο Βέροιας που έχουν μετατραπεί σε εστία μόλυνσης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Πράσινο φως» για μαζικές απολύσεις ως το τέλος του χρόνου

Σε κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις εργατοτεχνιτών μέχρι το τέλος του χρόνου μετατρέπει τη διάταξη για εξομοίωση της αποζημίωσης απόλυσης με αυτή των υπαλλήλων η κυβέρνηση μέσα από σχετική τροπολογία που πρόσθεσε στα μουλωχτά λίγο πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου.Συγκεκριμένα, με διάταξη που μπήκε στις μεταβατικές διατάξεις η κυβέρν... Περισσότερα

Γιώργος Ουρσουζίδης: Δημόσιο Σύστημα Υγείας

από Η Άλλη Άποψη
Γιώργος Ουρσουζίδης: Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Ο τομέας της Υγείας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, με σκοπό την ανακούφιση των πολιτών και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ενώ παράλληλα λειτουργεί καθοριστικά και ως αντιστάθμισμα των σκληρών μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση Τσίπρα με πολύ  μεγάλη προσπάθεια, και σε αντίθεση με τους προηγούμενους, κατάφερε να επιβάλει τη θέση της ότι είναι προς το συμφέρον όλωντο Σύστημα Υγείας να παραμείνει Δημόσιο και να παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του ισότιμα σε όλους τους πολίτες της χώρας. Αυτό το βιώνουν σήμερα καλύτερα οι  ανασφάλιστοι πολίτες και, βεβαίως, όσοι δεν φορούν παρωπίδες.

Παραλάβαμε τον Οκτώβριο του 2015 ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό διάλυση και κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ολική του κατάρρευση, ενώ πασιφανής ήταν η μεθόδευση των προηγούμενων για την ιδιωτικοποίησή του. Τα παραδείγματα πολλά, με κορυφαίο το ξεπούλημα του «Ερρίκος Ντυνάν». Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να βιώσουν όλοι οι πολίτες τις τραγικές συνέπειες των ελλείψεων, ακόμα και σε βασικά είδη περίθαλψης, ενώ σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκαν οι άνεργοι συμπολίτες μας, καθώς και όσοι δεν άντεξαν  στο βάρος της οικονομικής κρίσης.

Στην περιοχή μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο της Νάουσας, το οποίο παραλάβαμε υπό καθεστώς κατάργησης, ενώ σήμερα διαθέτει τις επτά (7) βασικές κλινικές και άμεσα  προβλέπεται η εγκατάσταση νέου αξονικού τομογράφου.

Με μεγάλη και επίπονη προσπάθεια εφαρμόσαμε από την αρχή της διακυβέρνησής μας ένα σχέδιο σταθεροποίησης του Συστήματος Υγείας, το οποίο αφορούσε κυρίως στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, της χρηματοδότησης των Δομών, αλλά και τον περιορισμό της σπατάλης των προηγούμενων ετών, η οποία συσσώρευσε στις πλάτες του λαού ένας υπέρογκο χρέος που ανέρχεται στα 85 δις ευρώ!

Επίσης, το  2015 παραλάβαμε έναχρέος ύψους 4,5 δις ευρώ που αφορούσε τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ  προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για υπηρεσίες που παρείχαν σε ασφαλισμένους την περίοδο από 1/1/2012 έως 31/12/2014. Το χρέος αυτό, που αντιστοιχούσε στο 2,6% του ΑΕΠ της Χώρας, σήμαινε υπό άλλες συνθήκες την απόλυτη χρεοκοπία του Συστήματος Υγείας. Για τη διάσωσή του, που ήταν προτεραιότητα για μας, προχωρήσαμε το 2016 στη γενναία απόφαση της διαγραφής του χρέους στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την επιβίωσή του. Έτσι σήμερα οι συνολική αντίστοιχη οφειλή δεν ξεπερνάτα 100 εκ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ακόμα των πολιτικών μας στην Υγεία, ήταν για πρώτη φορά το 2017, να αποδώσουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α. και Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το 100% των εισφορών που εισέπραξαν για λογαριασμό του και οι οποίες ανήλθαν στα  4,77 δις ευρώ, ενώ το ίδιο ισχύει και για το 2018 με το αντίστοιχο ύψος να ανέρχεται στα 4,7 δις.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε και στάθηκε στα πόδια του μετά την απόφαση για σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.  Συγκεκριμένα:

143.391.708 €  δόθηκαν το 2015,

576.315.765 €  το 2016, 

744.726.405 €  το 2017,  ενώ ξεπέρασε  τα

800.000.000 €  το  2018.

Ακόμα, με τις στοχευμένες πολιτικές μας στην Υγεία και μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες:

Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση  στο Ε.Σ.Υ. σε επιπλέον 2.500.000 συμπολίτες, που λόγω των μέτρων  «δημοσιονομικής πειθαρχίας» είχαν αποκλειστεί από την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξασφαλίσαμε την πρόσληψη 10.000 ατόμων στην Υγεία, ως εντελώς απαραίτητο μόνιμο προσωπικό,παρά τις συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας.

Διαγράψαμε όλα τα χρέη νοσηλείας εκείνων των συμπολιτών μας που αδυνατούσαν να τα καταβάλλουν. Οφειλέςπου οι προηγούμενοι χρέωναν ανάλγητα στους πολίτες.Περίμεναν άραγε από τους ανασφάλιστους να πληρώσουν τα νοσήλια και ταυτόχρονα να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι ήμήπως ήθελαν να εμφανίσουν στους δανειστές ότι το Ε.Σ.Υ «έχει λαμβάνειν»; Ήταν ικανοί και για τα δύο!

Εξασφαλίσαμε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ’ εκείνους τους συμπολίτες που ξαφνικά βρέθηκαν στο περιθώριο και στην ανεργία.

Εξασφαλίσαμε πρόσβαση δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας σε περίπου 800.000 μαθητές του δημοτικού.  

Προσλήφθηκαν για πρώτη φορά ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για να προσφέρουν στήριξη στους μαθητές μας, ώστε η κρίση να μην τους αφήσει ανεξίτηλα σημάδια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Προσηλωμένοι αταλάντευτα σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, καταφέραμε με πολύ κόπο να τερματιστεί η «τεχνοκρατική» αντίληψη  των προηγούμενων και να επικρατήσει η κοινή λογική, που θέλει την οικονομικά συμφέρουσα λύση να συμπίπτει με την κοινωνικά ωφέλιμη επιλογή.

Για μας η μεγαλύτερη επένδυση στη Υγεία είναι αυτή που σώζει ανθρώπινες ζωές  και προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Η διατήρηση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τον πολίτη και όχι τα συμφέροντα (όπως αυτά που γνωρίσαμε και οδήγησαν τη Χώρα στη χρεοκοπία),  απαιτεί διαρκή προσπάθεια και σταθερή προσήλωση στις αρχές και τις αξίες του κοινωνικού Κράτους. 

Η επόμενη μέρα, μια καλύτερη μέρα για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει ήδη χαράξει, στο χέρι μας είναι να την αγκαλιάσουμε.

Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν με την ψήφο τους, αν θέλουν το πισωγύρισμα στη συνειδητή υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας ή την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί  όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις.  

Βέροια 16/6/2019

  Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

   Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Έχει διαβαστεί 154 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 03 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 2 μποφόρ

Παρασκευή, 04 Ιουνίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 26 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 166 επισκέπτες και 0 μέλη.