Τρίτη, 19 Οκτ, 2021

  • 100 εργαζόμενοι σε αναστολή...
  • Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξάνθου στη Βέροια
  • ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Υποχρεωτικά και όχι δωρεάν τα τεστ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα
  • Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID 19 (19/10/2021)
  • ΕΛΜΕ Ημαθίας: Διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας στη Βέροια
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΠΕΘΕ: Σήλα Στήβενσον. ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλος
100 εργαζόμενοι σε αναστολή...1 Συνέντευξη Τύπου του Ανδρέα Ξάνθου στη Βέροια2 ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Υποχρεωτικά και όχι δωρεάν τα τεστ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα3 Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID 19 (19/10/2021)4 ΕΛΜΕ Ημαθίας: Διαμαρτυρία κατά την επίσκεψη του Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας στη Βέροια5 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΠΕΘΕ: Σήλα Στήβενσον. ΠΕΝΤΕ ΣΙΩΠΕΣ σκηνοθεσία  Γιάννη Παρασκευόπουλος6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο «ορατός εχθρός»

«Στα τρία το ένα δώρο»... Κάτι τέτοιες «προσφορές», που θυμίζουν φυλλάδια έτοιμου φαγητού, γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα για τη διεξαγωγή rapid test. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χονδρική τιμή προμήθειας rapid test είναι στα 2 ευρώ, ενώ το πλαφόν που έχει βάλει η κυβέρνηση είναι στα 10 ευρώ, κάτι που δίνε... Περισσότερα

Το ...4ο μνημόνιο για την ΥΓΕΙΑ

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Το ...4ο μνημόνιο για την ΥΓΕΙΑ

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία - που προστίθενται στα προηγούμενα - εξυπηρετούν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού σε Υγεία και Πρόνοια.
Σε αυτό το πλαίσιο:
-- Στο άρθρο 86, για την «τιμολόγηση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων - ΜΗΣΥΦΑ», ρυθμίζεται η απελευθέρωση της τιμής τους, ως μέτρο που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα. Πρόκειται για λίστα που διευρύνεται με όλο και περισσότερα φάρμακα, τα οποία πληρώνονται 100% από τους ασθενείς (890 εκατ. ευρώ πλήρωσαν το 2014). Το γεγονός ότι θα υπάρχουν ενδεικτικές τιμές στις συσκευασίες δεν αλλάζει τίποτα για τους ασθενείς, που θα συνεχίσουν να πληρώνουν το φάρμακο εμπόρευμα.
-- Στο άρθρο 87 («Διατάξεις για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ»), προβλέπεται η «ασφαλιστική τιμή» των φαρμάκων, δηλαδή η τιμή με την οποία υπολογίζεται η συμμετοχή του ασφαλιστικού ταμείου στη φαρμακευτική δαπάνη και η οποία κατά κανόνα είναι μικρότερη της λιανικής τιμής. Οι ασθενείς θα επιβαρύνονται πέραν της συμμετοχής τους με επιπλέον δαπάνη, πληρώνοντας το 50% της διαφοράς της λιανικής τιμής από την ασφαλιστική τιμή για τα πρωτότυπα φάρμακα, που δεν έχουν ή δεν κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημα. Θα πληρώνουν το 100% της διαφοράς για φάρμακα που έχουν αντίγραφα φάρμακα. Με αυτό το «κόλπο», ενώ μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών εκτοξεύθηκε από το 9% περίπου στο 30%. Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται η απαρέγκλιτη τήρηση των «πρωτοκόλλων» στη φαρμακευτική περίθαλψη ως προϋπόθεση για την αποζημίωσή τους. Τα «πρωτόκολλα» όμως δεν καθορίζονται αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια, αποτελούν μηχανισμό υλοποίησης των περικοπών και της τήρησης των δημοσιονομικών στόχων.
-- Στο άρθρο 89 («Νέα Κριτήρια Αξιολόγησης Φαρμάκων Θεραπευτικού Πρωτοκόλλου») καθορίζονται οι όροι για να ενταχθούν στη «θετική λίστα» τα καινοτόμα φάρμακα. Με δεδομένο τον κλειστό προϋπολογισμό και το γεγονός ότι αυτά τα ακριβά φάρμακα θα προκαλέσουν αύξηση της δαπάνης, δύο πράγματα θα συμβαίνουν, εξίσου σε βάρος των ασθενών: Είτε ενώ είναι χρήσιμα φάρμακα δεν θα εντάσσονται στον «θετικό» κατάλογο, είτε θα φεύγουν από τον κατάλογο ίσης αξίας φάρμακα προκειμένου να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι...
-- Με το άρθρο 93 («Ελεγχος Συνταγογράφησης από ΕΟΠΥΥ»), όλα υποτάσσονται στην τήρηση των περικεκομμένων «κλειστών προϋπολογισμών», με βάση τους οποίους θα καθορίζονται τα όρια συνταγογράφησης των γιατρών. Αυτά τα όρια θα μεταβάλλονται ανάλογα με την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης, της μεταβολής των τιμών των φαρμάκων κ.λπ. Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, προβλέπεται ένα σύστημα ποινών στους γιατρούς. Είναι φανερό ότι κάτω από την απειλή των πειθαρχικών διώξεων, οι γιατροί ενδεχομένως θα εξαναγκαστούν να συνταγογραφούν με τα ανάλογα κριτήρια. Ενισχύεται ο μηχανισμός αξιολόγησης των υπαρχόντων και της ένταξης νέων φαρμάκων στη «θετική λίστα», όπου τα κριτήρια του «κόστους - οφέλους» και του δημοσιονομικού κόστους έχουν τον καθοριστικό λόγο.
-- Το άρθρο 92 («Κατανομή μέρους εσόδων ΕΟΠΥΥ») προβλέπει την καταβολή ειδικής παροχής στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με το βαθμό, τη θέση και το βαθμό συμμετοχής τους στην εφαρμογή των περικοπών. Πρόκειται για μέτρο εκμαυλισμού της συνείδησης των εργαζομένων.
-- Την ίδια ώρα, στα περιβόητα «αντίμετρα», η μείωση του ποσοστού συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη (άρθρο 9) θα υπολογίζεται με το «φορολογητέο εισόδημα» και αφορά μόνο τα φάρμακα του «θετικού καταλόγου» και μόνο ως προς το μέρος της ασφαλιστικής τιμής στην οποία υπολογίζεται το ποσοστό συμμετοχής. Η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής, καθώς και το χαράτσι του 1 ευρώ ανά συνταγή θα συνεχίσουν να πληρώνονται, όπως και τα φάρμακα του διευρυμένου καταλόγου των ΜΗΣΥΦΑ και των ΓΕΔΙΦΑ.

Έχει διαβαστεί 361 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 272 επισκέπτες και 1 μέλος.