Σάββατο, 28 Νοέ, 2020

  • Σωτήρης Αβραμόπουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας: « Οι μάσκες είναι για προστασία και όχι για φίμωτρο. Θα πρέπει ο λαός ν’ απαντήσει μαχητικά και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του»
  • Ελλάδα:Σκαρφάλωσε στην 4η θέση ως προς τη θνησιμότητα
  • "Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης
  • Ομολογία Χρυσοχοΐδη...
  • Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/11
Σωτήρης Αβραμόπουλος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας: « Οι μάσκες είναι για προστασία και όχι για φίμωτρο. Θα πρέπει ο λαός ν’ απαντήσει μαχητικά και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του»1 Ελλάδα:Σκαρφάλωσε στην 4η θέση ως προς τη θνησιμότητα2 "Έφυγε" ο Θανάσης Γεωργιάδης3 Ομολογία Χρυσοχοΐδη...4 Αφού «θησαύρισαν»…μπαίνει πλαφόν στις τιμές των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 27/116

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγιάτρευτο αδιέξοδο

Ενα από τα αιτήματα που κυριάρχησαν και στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν αυτό της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, της ένταξής του σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αξιοποιώντας το προσωπικό, τον εξοπλισμό και τις υποδομές του. Ομως, ακόμα και αυτήν την ώρα, που οι ανάγκες έχουν ξεπερά... Περισσότερα

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας για την γρίπη

από Η Άλλη Άποψη
Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας για την γρίπη

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας ακολουθώντας με συνέπεια την διαρκή του προσήλωση στην υπεύθυνη και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση των πολιτών της περιοχής μας για θέματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία , παραθέτει τις ακόλουθες επισημάνσεις σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την Εποχική Γρίπη 2020-2021 , σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας , που βασίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία από τα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας .

Η γρίπη είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης .Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο .

Οι ηλικιωμένοι , τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης .

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο , ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν προβλέπεται με ακρίβεια , συχνά όμως με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής , υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια , αύξηση της θνησιμότητας .

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο , το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα , προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης , συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και συνεπώς στην μείωση των απουσιών από την εργασία και το σχολείο.

Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά . Αρμόδιος για την σύσταση και συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου είναι ο θεράπων ιατρός , ο οποίος ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και εφαρμόζοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες , συνταγογραφεί το εμβόλιο κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά ) που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Για τον λόγο αυτό και γιατί ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα το ιστορικό κάθε ασθενούς , συστήνουμε στους πολίτες της Ημαθίας να απευθύνονται στον ιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που τους παρακολουθεί , προκειμένου να λάβουν τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με τον αντιγριπικό εμβολιασμό .

Ιδιαίτερα για την προσεχή περίοδο γρίπης 2020-2021 , ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορεί παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2 , που προκαλεί την νόσο από κορωνοϊό COVID-19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες .

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
–  Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
–  Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
–  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
–  Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
–  Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
–  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
–  Χρόνια νεφροπάθεια
–  Χρόνιες παθήσεις ήπατος
–  Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
–  Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m 2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι.

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Στόχος είναι η μείωση της πιθανότητας ταυτόχρονης προσβολής (συλλοίμωξη ή επιλοίμωξη ) και με τους δύο ιούς , γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τη βαρύτητα αλλά και την πρόγνωση της νόσου με δυσμενή τρόπο , αλλά και η αποσυμφόρηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας , ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση κατά την χειμερινή περίοδο .

Η κρισιμότητα της φετινής περιόδου είναι τόσο σοβαρή, που η πιστή και συνεπής εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού επιβάλλεται να γίνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά . Αποτελεί κοινωνική ανάγκη και απαιτεί  αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και σεβασμό  προς την υγεία του κοινωνικού συνόλου . Απαραίτητη είναι , χωρίς αμφιβολία , η συνεργασία όλων , τόσο των υγειονομικών όσο και των πολιτών , όπου με πλήρη αποδοχή της κρισιμότητας της κατάστασης , αλλά ταυτόχρονα με επιμονή και αποφασιστικότητα , κοινωνική συνείδηση και υπευθυνότητα να ξεπεράσουμε ως κοινωνία την τρέχουσα υγειονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας και ολόκληρη την υφήλιο .


Έχει διαβαστεί 267 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΝΑ 0-2 μποφόρ

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 7 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΔ 0-1 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 351 επισκέπτες και 1 μέλος.