Πέμπτη, 04 Ιούν, 2020

  • «Απευθείας αίτημα του Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: να επιληφθεί με ταχύτητα για όλα τα ζητήματα του ΕΛΓΑ που ταλαιπωρούν τους αγρότες»
  • ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ SOS ΒΕΡΜΙΟ
  • Δωρεά της ΔΕΥΑΒ προς το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Βέροιας
  • Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ :Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα
  • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιούνη)
  • ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Για τους εργάτες γης
«Απευθείας αίτημα του Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: να επιληφθεί με ταχύτητα για όλα τα ζητήματα του ΕΛΓΑ που ταλαιπωρούν τους αγρότες»1 ΦΡΟΣΩ ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ SOS ΒΕΡΜΙΟ2 Δωρεά της ΔΕΥΑΒ προς το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Βέροιας3 Ανακοίνωση του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ :Το ΚΚΕ καταδικάζει το νέο βήμα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα4 Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιούνη)5 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ : Για τους εργάτες γης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

3/1/1962: Όταν ο Πάπας Ιωάννης ο 13ος αφόριζε τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο!

print
email
από Η Άλλη Άποψη
3/1/1962: Όταν ο Πάπας Ιωάννης ο 13ος αφόριζε τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο!

του Αλέκου Χατζηκώστα

Μία σχετική άγνωστη ιστορία, για τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο είναι και αυτή του …αφορισμού του (!) από τον Πάπα Ιωάννη τον 13ο.

Να θυμίσουμε απλά ότι είχε προηγηθεί τo 1961, στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ ενάντια στην σοσιαλιστική Κούβα που έμεινε γνωστή ως «εισβολή στον κόλπο των χοίρων». Σ’αυτήν  υπήρξαν χριστιανοί, «ιεραπόστολοι» και εκκλησίες που έτειναν χείρα βοηθείας στην CIA και τους αντεπαναστάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  να παρθούν μέτρα από μέρους της λαϊκής εξουσίας της Κούβας σε καθολικά ιδρύματα, ιεραποστολές και κάποιες εκκλησίες. Διαβάζουμε σχετικά σε αναλυτική ανταπόκριση της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (4/1/1962):

«3. (Ασς. Πρεςς)- Ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού ,εκφράζων την προσωπικήν του γνώμην, εδήλωσεν, ότι ο Φιντέλ Κάστρο, δέον θεωρήται αφωρισμένος υπό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, δι’όσα κατά του καθολικού κλήρου έπραξεν  εις την Κούβαν. Επισήμως το Βατικανόν τηρεί σιγήν επί του θέματος.

Ο αυτός αξιωματικός ο οποίος, ο οποίος είναι εις θέσιν να γνωρίζη τας πράξεις και τας  απόψεις της ανωτάτης ιεραρχίας του Βατικανού, εδήλωσεν ότι, κατά την γνώμην του, ο Κάστρο αφωρίσθη αυτομάτως το παρελθόν έτος όταν διέταζε την απέλασιν μελών της ανώτατης καθολικής ιεραρχίας και του κλήρου της Κούβας. Το κανονικόν δίκαιον προσέθεσε ,προβλέπει τον αυτόματον αφορισμόν παντός βιαιοπραγούντος εναντίον των επισκόπων και του κλήρου.

Υπενθυμίζεται, εν τούτοις, ότι πολλάκις το Βατικανόν εις ομοίας περιπτώσεις ετήρησε διάφορον στάσιν, αναλόγως των περιστάσεων και των συμφερόντων του καθολικισμού εις ωρισμένην χώραν.

Ο αφορισμός είναι βαρυτέρα τιμωρία την οποίαν δύναται να επιβάλη η εκκλησία και μέχρι στιγμής, ουδείς εκ των επισήμων του Βατικανού τολμά να δηλώση δημοσίως εάν ο δρ. Κάστρο και τα μέλη της κυβερνήσεώς του απεκόπησαν πράγματι από τον κορμόν της εκκλησίας.

Κατ’ άλλας πληροφορίας αι σχέσεις μεταξύ κουβανικής κυβερνήσεως και Βατικανού εβελτιώθησαν εσχάτως, εν αντιθέσει προς την κρίσιν η οποία είχεν επέλθει προ τινων ημερών κατόπιν της απελάσεως καθολικών αξιωματούχων εκ της Κούβας»


(Πρώτη δημοσίευση atexnos.gr)

Έχει διαβαστεί 171 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 26 °C
Άνεμος ΝΝΔ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 04 Ιουνίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 12 ως 26 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 05 Ιουνίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 15 ως 26 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 106 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά