Πέμπτη, 01 Οκτ, 2020

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Απειλεί τους μαθητές με απουσίες στην τηλεκπαίδευση χωρίς καν να τους έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτήν!
 • Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΑΡΛΑΜΗ
 • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ: Για εμφάνιση κρουσμάτων σε εργοστάσιο της Πέλλας
 •  Τάσος Μπαρτζώκας: Επίλυση του ζητήματος διακίνησης των ακτινιδίων
 • ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: «Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιφλίδης παραμένει στη θέση του. Το ίδιο και το πρόβλημα των αδεσπότων!»
 • ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Ένα προς ένα τα εγκλήματα της ναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Απειλεί τους μαθητές με απουσίες στην τηλεκπαίδευση χωρίς καν να τους έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτήν!1 Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΙΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΑΡΛΑΜΗ2 ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ: Για εμφάνιση κρουσμάτων σε εργοστάσιο της Πέλλας3  Τάσος Μπαρτζώκας: Επίλυση του ζητήματος διακίνησης των ακτινιδίων4 ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: «Ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιφλίδης παραμένει στη θέση του. Το ίδιο και το πρόβλημα των αδεσπότων!»5 ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: Ένα προς ένα τα εγκλήματα της ναζιστικής δολοφονικής οργάνωσης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Αναβαθμισμένοι» κίνδυνοι

Νέοι, «αναβαθμισμένοι» κίνδυνοι, με το λαό στο στόχαστρο. Αυτά είναι τα «δώρα» που κουβαλούσε στις βαλίτσες του ο Πομπέο, η επίσκεψη του οποίου ήρθε να σφραγίσει τη μετατροπή της χώρας σε προπύργιο των αμερικανικών στρατιωτικών και οικονομικών σχεδιασμών στην περιοχή, «αιχμή του δόρατος» απέναντι στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, πρω... Περισσότερα

Αντί ΕπιΛόγου, ΑποΛογισμός: Από τον πρώην πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκο Μαυροκεφαλίδη

από Η Άλλη Άποψη
 Αντί ΕπιΛόγου, ΑποΛογισμός: Από τον πρώην πρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας Νίκο Μαυροκεφαλίδη

Δώδεκα χρόνια και εννιά μήνες εκλεγμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας (2007-2019), σε τρεις συναπτές δημοτικές περιόδους και πάντα κάτω από θεσμικές ευθύνες: του προέδρου διαφόρων Νομικών Προσώπων, του αντιδημάρχου, του προέδρου  του Δημοτικού Συμβουλίου και  κατά την τελευταία δημοτική περίοδο, 2014-2019, του  προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Με το κλείσιμο κάθε μικρού  ή μεγαλύτερου κύκλου  της ζωής μας, είναι απαραίτητο να αποτιμούμε ποιοτικά και ποσοτικά το περιεχόμενό του.

Ιδιαίτερα, όταν ασκούμε δημόσια καθήκοντα, η  ώρα και της αυτοκριτικής και της δημόσιας λογοδοσίας επιβάλλεται, ως αυτονόητη υποχρέωση.

 Θα ακολουθήσει βέβαια, αναπόδραστα, η κοινωνική κριτική και  δεν μπορείς να λείπεις από το  «εδώλιο» της…

…να ΑποΛογηθείς πρωτίστως πρέπει, για αυτά που δεσμεύτηκες  ομνύοντας   να υπηρετήσεις χωρίς να ολιγωρήσεις.

…και γνώριζες απ’ αρχής ότι στους κλυδωνισμούς  εσύ  πηδαλιούχος  του χρέους και της ευθύνης δε σου επιτρέπονταν να λιγοψυχήσεις,  ακόμα και μόνος σου να είχες μείνει  στη γαλέρα!

Να πληρώνεις πρόθυμα και συνειδητά το κόστος της επιλογής σου.

Όφειλες να πορεύεσαι στους δρόμους τους καλούς,  τους αυστηρά σηματοδοτημένους, για να μη χωρεί καμιά δικαιολογία απόκλισης. 

Οι συμπολίτες ήθελαν εξ αρχής  στεγανό και καλοτάξιδο το σκαρί, που στην πρυμάτσα του έγραφε «ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ».

Σου το εμπιστεύτηκαν, δια του Δημοτικού Συμβουλίου, να το οδηγείς  όπου κι αν το ταξιδέψεις, για χρόνους που σου όρισαν, με πραμάτειες καλές να το πλουτίσεις.

Με ασφάλεια, και σε κόντρα καιρούς, να το ελλιμενίσεις στο προσωρινό του αραξοβόλι για αλλαγή πληρώματος.

 Κι ελεύθερο από το φορτίο του, δυνατό κι αξιόπιστο στους επόμενους για άλλα ταξίδια να παραδοθεί.

Με οδηγό τη θέλξη της ευθύνης, τη χαρά της  δημιουργίας και την αγάπη στην πόλη και στους ανθρώπους της, ταξίδεψα σε δρόμους… του θεάτρου  από τον τρυγητή του 2014 στο σποριάτη του 2019.

                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

Ξέμπαρκος πλέον, πλήρης εμπειριών κι εξαιρετικά ευγνώμων σε όσους με εμπιστεύτηκαν.

Ελευθερωμένος και απαλλαγμένος, τώρα, απέναντι στη  αυστηρή Θέμιδα …της συνείδησής μου μπορώ να αντιλέγω στις αυστηρότητές της …πως  «τα πέντε χρόνια της θητείας μου στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αδιάλειπτα, εργάστηκα και προσπάθησα πάρα πολύ. Πάλεψα καθημερινά και  αναμετρήθηκα με το χρέος  και την ευθύνη, που μου ανατέθηκε,  χωρίς  στα δύσκολα να οπισθοχωρήσω.

Αυτήν την πραμάτεια μπόρεσα να οικονομήσω.

Τα λίγα ή τα πολλά δε γνωρίζω, ακριβώς, ποιος και πώς τα ορίζει.

 Βέβαιον ότι η κοινωνία κρατά τα σταθμά!

Τα αποτελέσματα, που ακολούθως συνοπτικά θα παραθέσω, αποθέτονται   στην τελική και ουσιαστική κρίση των συνδημοτών μου, σημειώνοντας ωστόσο  ότι κάτω από άλλες συνθήκες που δεν μπόρεσα τελικά από μόνος μου να διαμορφώσω, τα πεπραγμένα του Θεάτρου μας  θα ήταν σαφέστατα πλουσιότερα.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2014 - ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2019

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η Παιδική μας Σκηνή παρουσίασε κατά την πενταετία τα θεατρικά έργα:

2014-2015-«Σχολείο για κλόουν»

2015-2016- «Μηχανορραφήματα, μια περιπέτεια αλλιώς»

2016-2017-«Το δέντρο, που έδινε»

2017-2018-«Η ιστορία του γάτου, που έμαθε έναν γλάρο να πετά» και

2018-2019-«ΗΑλίκη στη χώρα των θαυμάτων».

Τις παραστάσεις παρακολούθησαν 480 νηπ/γεία και δημοτικά σχολεία  Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Ο αριθμός των μικρών θεατών  ανέρχεται σε 35.015 νήπια και  μαθητές και 1.709 συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Σύνολο θεατών της Παιδικής Σκηνής 36.724.   Μ.Ο. ανά έτος 7.344.

Σημειώνεται ότι 3.358 οικονομικά αδύναμοι μαθητές και 836 μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής  παρακολούθησαν δωρεάν  τις παραστάσεις.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Το 2016  στους μαθητές των Δευτεροβάθμιων Σχολείων Ημαθίας Πέλλας και Πιερίας παρουσιάστηκε το έργο «chatroom» του  Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού του δ/ντή Κωστή Καπελώνη. Παρακολούθησαν 18 δευτεροβάθμια σχολεία με 2.798 μαθητές και 120 συνοδούς εκπαιδευτικούς. Σύνολο θεατών   2.918.

Το 2017 στους μαθητές των Δευτεροβάθμιων Σχολείων Ημαθίας Πέλλας και Πιερίας, στο Χώρο Τεχνών, παρουσιάστηκε η θεατρική διασκευή(από τον Τάκη Χρυσικάκο) του κορυφαίου έργου του  Ν. Καζαντζάκη: «Αναφορά στο Γκρέκο».  Την παρακολούθησαν 1.674 μαθητές και 108 συνοδοί εκπ/κοί. Σύνολο θεατών 1.782.

Γεν. σύνολο διετίας 4.700 θεατές της νεανικής σκηνής, με Μ.Ο. ανά έτος 2.350 θεατές.

Το εισιτήριο και για τις δύο σκηνές (παιδική και νεανική)  από 8 ευρώ, που ήταν πριν το 2014, μειώθηκε και παρέμεινε στα 5 ευρώ  έως το τέλος της πενταετίας.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΕΦΗΒΩΝ

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά και σε άριστη συνεργασία με τις  Δ/νσεις Εκπ/σης  Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας και το 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. συνεχίσαμε  το θεσμό της Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων, Γυμνασίων και Λυκείων, ως μετεξέλιξη του Θεατρικού Διαγωνισμού, που υπήρχε μέχρι το 2015.   Κάθε άνοιξη,  στη Στέγη Γραμμάτων  και στο Χώρο Τεχνών, περίπου  16 θεατρικές ομάδες, με συμμετοχή κατά Μ.Ο. 450 μαθητών και 45  εκπ/κών  συμμετείχαν στο θεατρικό φεστιβάλ της νιότης, σε μια εβδομαδιαία γιορτή της θεατρικής τέχνης από τους εφήβους για τους εφήβους και το θεατρόφιλο κοινό.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣΚΑΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΥ

Από τριετίας πραγματοποιείται ο θεσμός του εικαστικού διαγωνισμού μάσκας-προσωπείου από Δευτεροβάθμια Σχολεία Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, που σχεδιάστηκε και βασίστηκε σε προσωπική μου  πρόταση(*). Αποτελεί παράλληλη δράση της Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων με έκθεση των εικαστικών στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τα 7 Τμήματα Θεατρικής Παιδείας (Τ.Θ.Π.) του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. των 75 μαθητευόμενων, που παραλάβαμε το Σεπτέμβρη του 2014, έγιναν στις 9 Οκτ.2019, ημέρα παράδοσης-παραλαβής, 31 Τμήματα Θεατρικής Παιδείας  με τον εκπληκτικό αριθμό των 538 μαθητευόμενων! Μέσα σε μια πενταετία είχαμε κατακόρυφη αύξηση  της φοίτησης στα Τ.Θ.Π. στο άκρως εντυπωσιακό  ποσοστό του 717%. Έχουμε πλέον, ένα πολυπληθέστατο «Θεατρικό Σχολείο» στην καρδιά της πόλης μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εκατοντάδες μαθητευόμενοι στη θεατρική τέχνη, από όλο το ηλικιακό και κοινωνικό φάσμα, φοιτούν στα τμήματά μας! Τούτο  οφείλεται κυρίως  στο γεγονός ότι βελτιώθηκαν θεαματικά, λειτουργικά και αισθητικά, οι χώροι των μαθημάτων και τα μέσα που είναι στη διάθεση των πανάξιων  καλλιτεχνών δασκάλων μας, που είχαν, έχουν και θα έχουν  την αμέριστη υποστήριξή της διοίκησης, προκειμένου απερίσπαστοι να επικεντρώνονται στο έργο τους.

Κατά την περίοδο 2014-2019, τα Τμήματα Θεατρικής Παιδείας πραγματοποίησαν, στο κλείσιμο κάθε θεατρικής χρονιάς(Μάιο-Ιούνιο), συνολικά  εβδομήντα εννέα (79)  υψηλού επιπέδου πρωτογενείς παραστάσεις-παραγωγές. Συμμετείχαν 1.256 εκπαιδευόμενοι των τμημάτων. Τις παρακολούθησαν 10.770 θεατές! Προσελκύσαμε, εκπαιδεύσαμε και εξοικειώσαμε με το θέατρο  χιλιάδες μαθητές, εφήβους και ενήλικους.

Κατά την νέα  θεατρική χρονιά, 2019-2020,  οι 538 μαθητευόμενοι θα φοιτήσουν στα παρακάτω παλιότερα και νέα  Τ.Θ.Π.

«ΣΧΕΔΙΟ Α΄» με 22 μαθητές (11-12 ετών) –Κυπαρισσόπουλος Χρήστος

«ΣΧΕΔΙΟ Β΄» με 26 μαθητές (11-12 ετών) –Κυπαρισσόπουλος Χρήστος  

«ΤΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ» με 12 μαθητές (6-7 ετών)- Κυροπούλου Μαρία

«ΚΟΜΗΤΕΣ» με 12 μαθητές (6-7 ετών)- Σταματίου Δήμητρα

«ΟΝΕΙΡΟ» με 19 μαθητές(7-8 ετών) - Σταματίου Δήμητρα

«ΘΕΑΤΡΟΠΑΓΙΔΑ» με 18 μαθητές (9-10 ετών) - Σταματίου Δήμητρα

«ΜΙΚΡΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ» με 20 νήπια (5-6 ετών)- Σταματίου Δήμητρα

«ΣΒΟΥΡΕΣ» με 23 μαθητές (8-9 ετών)-Σταματίου Δήμητρα

«ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» με 35 μαθητές (12-15 ετών)-Μαλιάρας Πέτρος

«ΣΤΙΧΟΜΥΘΙΑ» με 10 μαθητές (12-15 ετών)-Μαλιάρας Πέτρος

«ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» με 32 μαθητές (15-17) ετών-Μαλιάρας Πέτρος

«ΕΚΦΡΑΣΗ Γ΄» με 12 μαθητές (18 και άνω)-Αποστολίδης Κων/νος

«ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ» με 31 μαθητές 15-17 ετών)- Μαλιάρας Πέτρος

«ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ» με 48 μαθητές (15-17 ετών)-Μαλιάρας Πέτρος

«ΣΑΝΙΔΙ» με 11 φοιτούντες (18 και άνω)- Μαλιάρας Πέτρος

«ΕΚΦΡΑΣΗ  Α΄» με 7 φοιτούντες (18 και άνω)

«ΠΟΛΥ ΧΟΡΕΥΟΥΝ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΙΔΙΩΝ» με 17 μαθητές και νήπια (5-6 ετών)-Χασιώτου- Μουδίρη Έλενα

«ΕΚΦΡΑΣΗ Β΄» με 10 φοιτούντες (18 και άνω) – Αποστολίδης Κων/νος

«ΤΡΕΙΣ ΛΑΛΟΥΝ-ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΙΔΙΩΝ» με 11 μαθητές - Χασιώτου- Μουδίρη Έλενα

«ΠΕΤΑΕΙ» με 14 φοιτούντες (18 ετών και άνω)- Χασιώτου- Μουδίρη Έλενα

«DUENDE» με 18 φοιτούντες (18ετών και άνω) –Μαλιάρας Πέτρος

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ Α΄» με 11 φοιτούντες –Θώμογλου Τάσος

«ΠΕΤΑΕΙ Β΄ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ» με 14 φοιτούντες (18 ετών  και άνω)- Χασιώτου- Μουδίρη Έλενα

«ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ Α΄» με 14 φοιτούντες (18ετών και άνω)- Μαλιάρας Πέτρος

«ΕΚΦΡΑΣΗ Δ΄» με 12 φοιτούντες (18 ετών και άνω)-Αποστολίδης Κων/νος

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» με 10 φοιτούντες –Παπαδόπουλος Ηλίας

«ΜΙΚΡΟΙ ΚΟΜΗΤΕΣ Β΄» με 14 νήπια και μαθητές(6-7 ετών)- Σταματίου Δήμητρα

«ΟΝΕΙΡΟ Β΄» με 15 μαθητές (7-8 ετών)-Σταματίου Δήμητρα

«ΝΕΑ ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΛΙΚΒΝ Β΄» με 13 φοιτούντες (18 και άνω) –Μαλιάρας Πέτρος

«ΣΧΕΔΙΟ Γ΄» με 13 μαθητές (11-12 ετών)-ΚυπαρισσόπουλοςΧρήστος

«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ Β΄» με 8 φοιτούντες ενήλικους- Θώμογλου Τάσος  

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτές μας  έχουν τις παρακάτω επαγγελματικές ιδιότητες.

Αποστολίδης Κώσταντίνος-σκηνοθέτης

Μαλιάρας Πέτρος-ηθοποιός 

Σταματίου Δήμητρα-ηθοποιός

Κυπαρισσόπουλος Χρήστος-σκηνοθέτης

Κυροπούλου Μαρία-ειδική θεατροπαιδαγωγός

Χασιώτου- Μουδίρη Έλενα-ηθοποιός-μουσικός

Θώμογλου Τάσος-φωτογράφος θεάτρου

Παπαδόπουλος Ηλίας- ηθοποιός

Το ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τα καλοκαίρια του 2017,2018 και 2019, δόθηκαν τριάντα καλοκαιρινές παραστάσεις(δωρεάν) από τη συνεργαζόμενη  θεατρική ομάδα των NοVAN Theatre Group στις τοπικές μας κοινότητες και σε διάφορες γειτονιές της πόλης, με χιλιάδες θεατές. Το θέατρο και στην περιφέρεια του δήμου! Οι παραστάσεις είχαν και το κοινωνικό τους περιεχόμενο. Συγκεντρώθηκαν  4.567 είδη τροφίμων μακράς διάρκειας για το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μας, με τελικούς αποδέκτες τους ωφελούμενους - οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας.

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ -ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Πραγματοποιήθηκαν μετακλήσεις παραστάσεων και συμπαραγωγές με «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της Εγνατίας Οδού», το Κ.Θ.Β.Ε., το Φεστιβάλ Αθηνών –Επιδαύρου και άλλα επαγγελματικά θέατρα με  11.256 θεατές.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Υπήρξα εμπνευστής(*), σχεδιαστής και συντονιστής του μεγαλύτερου Δικτύου Πολιτισμού, που το αποτελούν  «Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού»: Κέρκυρας (Ιονίων νήσων) Ιωαννίνων(Ηπείρου) Κοζάνης (Δυτ. Μακεδονίας) Βέροιας και Σερρών (Κεντρικής Μακεδονίας),  Καβάλας (Ανατ. Μακεδονίας) και Κομοτηνής (Θράκης). Τα επτά (7) ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του ΔΙΚΤΥΟΥ, από το Ιόνιο έως τον Έβρο, αποτελούν   το 50% των ενεργών ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας μας! Από τον Ιανουάριο  2016, στη βάση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, που υπογράφηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας (στις 20 Ιανουαρίου 2016),  το Δίκτυο είναι μία ζωντανή και δημιουργική  πολιτισμική  πραγματικότητα με συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.Στα πλαίσια  του Δικτύου  στην αίθουσα «Καραντινός» του ΚΘΒΕ(στη Θεσ/νίκη) κορύφωσαν (2017) κοινή δράση της Θεατρικής Άνοιξης Εφήβων Γυμνασίων και Λυκείων με συμμετοχή μιας διακριθείσας θεατρικής ομάδας από  κάθε   ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας Οδού.

Καταγράφηκαν όλα τα θεατρικά βιβλία και σε ηλεκτρονικά αρχεία-βιβλία  και σε παράλληλα χειρόγραφα  βιβλία βιβλιοθήκης, που από συστάσεώς του (1983) τριάντα έξι χρόνια απέκτησε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Τώρα πλέον με μεγάλη ευκολία ανευρίσκονται θεατρικά έργα ανάμεσα σε  εκατοντάδες τεκμήρια..

Συντηρήθηκε και καταγράφηκε ο μεγάλος πλούτος των εκατοντάδων  θεατρικών κουστουμιών του βεστιαρίου, που υποστηρίζει πέρα των αναγκών του και κάθε θεατρική ομάδα, που προσέρχεται για δανεισμό τους από το ΔΗ,ΠΕ,ΘΕ.

Συντηρήθηκαν  σκηνικά αντικείμενα και μηχανικά μέσα που κατέχει το Θέατρο (αυτοκίνητα, μηχανολογικό υλικό, ηλεκτρολογικό υλικό, κ.ά.)

Εξοπλίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν τα γραφεία της επιχείρησης.

Εκπροσώπησα(*)  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ως προσκεκλημένος εισηγητής και σύνεδρος  σε συνέδρια και συναντήσεις με θέματα θεάτρου και εν γένει πολιτισμού: Στην Ελευσίνα που ορίστηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Στις πόλεις –έδρες των ΔΕΠΕΘΕ του Δικτύου: Ιωάννινα, Κομοτηνή, Κοζάνη, Καβάλα και  Σέρρες.  Συναντήσεις με τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες πολιτισμού της ΠΚΜ στην Κατερίνη με την κ. Μαυρίδου Σοφία  και στη Θεσ/νίκη με τον κ. Θάνο Αλέξανδρο. Στη Θεσ/νίκη με την  τότε ΥΠΠΟΑ κ. Ζορπά Μυρσίνη.

Μετά από αρκετά χρόνια, κατά τα προβλεπόμενα στη σχετική προκήρυξη, ο κ. Παρασκευόπουλος Ιωάννης, έχοντας τα περισσότερα προσόντα έναντι των οκτώ ανθυποψηφίων του, προσλήφτηκε στις 9 Ιουλίου,  ως  καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

 

 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΊΑ 2014-2019, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ:

Τις Αντιδημαρχίες, τα Νομικά Πρόσωπα και τις Υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας

Τις Δημοτικές και τις Τοπικές κοινότητες

Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους

Τις Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Δ/νσεις Εκπ/σης Ημαθίας Πέλλας και Πιερίας

Το 3Ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ.

«Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Εγνατίας οδού».

Το Κ.Θ.Β.Ε.

Τη Σχολή Καλών Τεχνών Θες/νίκης-Τμήμα Θεάτρου

 Τη Δημόσια Κεντρική  Βιβλιοθήκη Βέροιας,

 Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Βέροιας

Τον Ο.Α.Ε.Δ.

Το  Επιμελητήριο Ημαθίας

Τον Εμπορικό Σύλλογο

Την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Νάουσας

Τους ΝοVΑΝ Theatre group

Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας

Την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Εκπ/κών Α/θμιας  Εκπ/σης Ημαθίας, το Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων

Tη Φωτογραφική ομάδα «ΑΝΤΙ-ΘΕΣΙΣ»

Τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας και με πολλούς άλλους τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς από το χώρο του θεάτρου κι εν γένει του πολιτισμού.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ:

Εκπροσώπησα σε αποστολές με άλλους συναδέλφους το Δήμο μας: 1. Στο φεστιβάλ των ρόδων του Καζανλίκ της Βουλγαρία..2. Στην Προύσα της Τουρκίας στο  Φεστιβάλ  Νεολαίας του δήμου Νιούλιφερ.  3.1. Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας  όπου έλαβα την πρωτοβουλία, στα πλαίσια του πρωτοκόλλου φιλίας ανάμεσα στους δήμους Βέροιας και Πούσκιν, και κατόρθωσα  να υπογραφεί Πρωτόκολλο Φιλίας ανάμεσα  στο 106ο  Λύκειο του Δήμου Πούσκιν και στο 4ο Λύκειο Βέροιας. Εδώ και τρία χρόνια γίνονται εκπαιδευτικές ανταλλαγές ανάμεσα στα δύο Λύκεια  Βέροιας και Πούσκιν.  3.2 Συμμετείχα στο Συνέδριο, που διοργάνωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λένινγκραντ με δήμους και περιφέρειες από την Ελλάδα και Διοικητική Περιοχή Λένινγκραντ, που συνδέονται με  πρωτόκολλα φιλίας και συνεργασίας.

Υπήρξα εμπνευστής(*) συντάκτης, συντονιστής και υποστηρικτής   εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις  δύο Βαθμίδες Εκπ/σης του Δήμου, τα οποία τελούσαν υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και της πλήρους αποδοχής και στήριξης του δήμου και όλων των εκπαιδευτικών παραγόντων:

1. «Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων Βέροιας». Πραγματοποιείται κατ’ έτος στην πλησιέστερη εργάσιμη ημέρα, πριν την εθνική επέτειο της  25ης  Μαρτίου. Η επιλογή της ημέρας προφανής. Πραγματοποιήθηκαν ήδη  τρία Δημοτικά Συμβούλια Εφήβων : το 1ο στις  24 Μαρτίου 2017, το 2ο στις  22 Μαρτίου 2018 και το 3ο στις 22 Μαρτίου 2019.

2. «Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων Βέροιας». Πραγματοποιήθηκαν δύο Δ.Σ.Π. Βέροιας το 1ο στις 11 Δεκ. 2017(Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού) και το  2ο στις 11 Δεκεμβρίου 2018.

3. Συνέταξα και πρότεινα στα σχολεία του δήμου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Δημόσιος Αστικός χώρος και Γκράφιτι: Τέχνη ή Βανδαλισμός;». Ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν,  Δημοτικά Σχολεία του Δήμου. Προς το τέλος του διδακτικού έτους   2018-2019, πραγματοποιήθηκαν, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσιάσεις των σχεδίων εργασίας που αφορούσαν  το δημόσιο αστικό χώρο της πόλης μας. Το πρόγραμμα έκλεισε με συμπεράσματα  και προτάσεις, από μαθητές και υπεύθυνους εκπ/κούς, προς το δήμο Βέροιας.  

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Τα οικονομικά της Κοινωφελούς μας Επιχείρησης, για να υπάρχει η μεγαλύτερη εικόνα τους και να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα, εξελίχτηκαν όπως φαίνεται παρακάτω::

Το 2009, προ κρίσης,  το ΥΠΠΟ και ο ΔΗΜΟΣ κατέβαλλαν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, στα πλαίσια της Τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, ετησίως  από 200.000ευρώ κάθε μέρος.  Συνολικά 400.000 ευρώ!

Το 2010-11-12 από 115.000 ευρώ ετησίως κάθε μέρος. Συνολικά 230.000 ευρώ.

Το 2013 από 90.000. Συνολικά 180.000 ευρώ.

Τα έτη 2014-15-16-17: Συνολικά 116.500 ευρώ ετησίως   (60.000 ο Δήμος, 46.500 το ΥΠ.ΠΟ.Α. και 10.000 η ΠΚΜ).

 Το 2018 60.000 ευρώ ο Δήμος, 46.500 το ΥΠ.ΠΟ.Α και 15.000 η ΠΚΜ. Σύνολο 121.500

Από τις 400.000 ευρώ του 2009,  στις 121.500 ευρώ  το 2018. Δηλ.278.500 ευρώ λιγότερα!!!

Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ δεν μπορούσε να προσλάβει και να μισθώνει καλλιτεχνικό δ/ντή, επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και λοιπούς συντελεστές  θεατρικών παραγωγών . Η έλλειψη του Κ.Δ δεν ήταν από επιλογή της διοίκησης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά επιβάλλονταν από τα οικονομικά  δεδομένα. Πολιτικά αποφασίστηκε από τον κ Δήμαρχο και τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ .να εναρμονιστούμε με όλα τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τις υπαγορεύσεις του ΥΠΠΟΑ και η  Δημοτική Αρχή να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες, που θα προκύψουν εφεξής.  Ωστόσο και μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον  το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει απόλυτη οικονομική  υγεία και τάξη και τούτο χάρη στα ανταποδοτικά των ΤΘΠ, τα έσοδα από τα  εισιτήρια  και κυρίως  στη χρηστή- λελογισμένη διαχείριση  καθ όλη την πενταετία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ

 

Ευχαριστώ εγκαρδίως όλους εκείνους με τους οποίους συμπορεύτηκα και συνεργάστηκα στα δεκατρία χρόνια της θητείας μου: Την πρώην δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και τον νυν δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη για την εμπιστοσύνη τους. Όλους τους συναδέλφους  Δημοτικούς Συμβούλους και των τριών δημοτικών περιόδων από το 2007 έως το 2019. Τους εργαζόμενους του Κεντρικού Δήμου και των Νομικών του Προσώπων. Όλους τους  θεσμικούς παράγοντες του τόπου μας και ιδιαίτερα  της εκπαίδευσης για την άριστη συνεργασία!!! Τα μέλη του Δ.Σ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Την ομάδα των εργαζομένων, που με ζήλο εργάστηκαν  για το θέατρό μας, υλοποιώντας τις αποφάσεις της διοίκησης,  για να βρίσκεται  πάντοτε σε  τροχιά  δημιουργίας, παραγωγικό, ουσιαστικά δραστήριο. Έτσι  κέρδιζε ολοένα και περισσότερο την εκτίμηση και τη στήριξη της κοινωνίας στο όνομα της οποίας υπάρχει, λειτουργεί και  θα λειτουργεί και στο μέλλον!

 Ιδιαίτερα τους συνδημότες στο όνομα των οποίων υπάρχουν οι θεσμοί  κι εμείς αξιωνόμαστε μέσα από αυτούς να τους υπηρετούμε και να επιτελούμε  το κοινωνικό μας χρέος.

Δηλώνω την αυτονόητη και πρόθυμη υποχρέωσή μου  να είμαι παρών  σε κάθε κάλεσμα του δήμου  για εθελοντική προσφορά.

Στο  νέο Δημοτικό Συμβούλιο εύχομαι, κατά την νέα δημοτική περίοδο να έχει  επιτυχίες  που θα βελτιώνουν και θα προάγουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, στόχος που αποτελεί τον κεντρικό σκοπό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Τέλος, στη νέα πρόεδρο κ. Γεωργία Μπατσαρά, στα νέα μέλη  Δ.Σ. του και στους αγαπητούς εργαζόμενους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. εύχομαι να έχουν πάντα και μόνο επιτυχίες!!!

 

                                 Βέροια 16-10-2019

                                    Με ιδιαίτερη εκτίμηση προς όλους

                                     Νίκος Μαυροκεφαλίδης

                                       Πολίτης- Δημότης Βέροιας

        

Σημ.: (*)το πρώτο πρόσωπο, όπου χρησιμοποιείται, γίνεται μόνο χάριν της  ακριβολογίας. Για τούτο ζητώ την κατανόησή σας. 

 

Έχει διαβαστεί 70 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 24 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 13 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 203 επισκέπτες και 0 μέλη.