Τετάρτη, 08 Ιούλ, 2020

  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ: Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις
  • Τι λένε τα τοπικά σωματεία τους;
  • Για τη συνάντηση ΟΙΕΛΕ με την Υπουργό Παιδείας
  • Ο Ιούνιος του 2020 και του 2019 οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ
  • ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πρώτη η Ελλάδα στην ευρωζώνη σε ευάλωτη απασχόληση
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με το «βλέμμα» στις ανάγκες του κεφαλαίου ο απολογισμός για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΛΟΚΩΝ: Εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις διαδηλώσεις1 Τι λένε τα τοπικά σωματεία τους;2 Για τη συνάντηση ΟΙΕΛΕ με την Υπουργό Παιδείας3 Ο Ιούνιος του 2020 και του 2019 οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ4 ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Πρώτη η Ελλάδα στην ευρωζώνη σε ευάλωτη απασχόληση5 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με το «βλέμμα» στις ανάγκες του κεφαλαίου ο απολογισμός για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η «αύξηση» των επικουρικών: Η μέγιστη κοροϊδία, η επίδειξη θράσους προς τους συνταξιούχους συνεχίζεται

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Η «αύξηση» των επικουρικών: Η μέγιστη κοροϊδία, η επίδειξη θράσους  προς τους συνταξιούχους συνεχίζεται

Στο τέλος του προηγούμενου σχολίου μου «Ληστεία ρε π-----δες» είχα γράψει: «Σήμερα  1-6-2020 που γράφω αυτό το σχόλιο, δεν πήραμε  ακόμη το επικουρικό, αλλά από τους υπολογισμούς που μπορώ να κάνω γιατί ασχολιόμουνα και ασχολούμαι με αυτά, την όποια αύξηση θα μας την «φάει» η αύξηση της παρακράτησης φόρου και υπέρ  κλάδου ασθενείας. Θα διούμε… ες αύριο τα σπουδαία…

Ήρθε λοιπόν η καταβολή των επικουρικών με τις… «αυξήσεις» και όσο κι αν ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης το έπαιζε  «χουβαρντάς» με τους συνταξιούχους, επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα περί δήθεν «αυξήσεων » στις επικουρικές 250.000 δικαιούχων, η πραγματικότητα τον διέψευσε.

Ένα πρώτο γιατί δεν πρόκειται για αυξήσεις , όπως ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά για μια μικρή επιστροφή περικοπών που έγιναν το καλοκαίρι του 2016, με τον νόμο «Καρούμπαλου» δηλαδή και που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές. Αν μάλιστα δεν υπήρχε και η οργανωμένη αγωνιστική πίεση των συνταξιούχων, μέσα από τις συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες τους, είναι αμφίβολο αν θα υπήρχε κι αυτή η εξέλιξη.

Δεύτερο και κυριότερο: όλες οι υπόλοιπες περικοπές από το 2010 σε κύριες και επικουρικές με τα μνημόνια και τους μνημονιακούς νόμους , οι οποίες μάλιστα μονιμοποιήθηκαν με τους νόμους Κατρούγκαλου - Βρούτση, παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Και ένα τρίτο, η μερική αποκατάσταση στις επικουρικές  δεν περιλαμβάνει τα αναδρομικά 40 μηνών (Ιούνης 2016 - Σεπτέμβρης 2019), που ισοδυναμούν με απώλειες 1 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους,

Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα συνταξιούχου:

Αρχική Σύνταξη Βασική (Επικουρική)

378.75

Ο νόμος Βρούτση την επαναφέρει στα 378,75 ευρώ αλλά αφήνει τις περικοπές των μνημονιακών νόμων, αφού και η απόφαση του ΣΤΕ δεν τις έκρινε αντισυνταγματικές, αλλά αναγκαίες για «να σωθεί η Πατρίς!». Δέστε τα ποσά μόνο για την επικουρική.

Μείωση Ν3986/11

15.15

Μείωση Ν4051/12

72.72

Μείωση Ν4093/12

14.54

Κράτηση για τον 5,20%

14.37

 Επέστρεψε δηλαδή την περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου που για τον συγκεκριμένο συνταξιούχο ανέρχεται σε 41 ευρώ καθαρά. Ουσιαστικά επανέφερε την επικουρική σύνταξη στο ποσό του Μάη του 1916 πριν την εφαρμογή του Ν. Κατρούγκαλου!

Βέβαια δεν μιλάμε για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις με τους παραπάνω μνημονιακούς νόμους… πικρή ιστορία που την ξέρουν οι συνταξιούχοι.

Τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις την τελευταία δεκαετία, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος», τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Αναλυτικότερα, τον Μάρτη του 2020, η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώθηκε στα 724,47 ευρώ, η μέση επικουρική στα 172,38 ευρώ και το μέσο μέρισμα για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, που το λαμβάνουν, στα 98,61 ευρώ, προ φόρου.

Τις πιο χαμηλές συντάξεις λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αγρότες, με τη μέση σύνταξη του πρώην ΟΓΑ να διαμορφώνεται μόλις στα 425,6 ευρώ προ φόρου. Οι συνταξιούχοι του πρώην ΙΚΑ είχαν ως μέση σύνταξη 591,3 ευρώ προ φόρου, ενώ οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ 721,3 ευρώ.

 Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ με τους παραπάνω μνημονιακούς νόμους και ο ΣΥΡΙΖΑ (Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ Ν. 4336/2015) και τα κόμματα του συστήματος που συγκυβέρνησαν μαζί τους και εφάρμοσαν τα μνημόνια, καταδικάζουν στη μιζέρια και στην εξαθλίωση τα γηρατειά της χώρας στα τελευταία χρόνια της ζωής τους, ενώ μπορούσαν και θα έπρεπε με άλλες προοδευτικές πολιτικές να ζουν ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια, λαμβανομένου υπόψη ότι βοηθούν και τα παιδιά τους που δουλεύουν με συνθήκες γαλέρας και «κει κανείντανε» αυτά με τα οποία αμείβονται…

Αυτό όμως που συνιστά μέγιστη κοροϊδία προς τους συνταξιούχους είναι να παραμυθιάζονται με τεράστια μεικτά ποσά αυξήσεων κι όταν φτάνουν μπροστά στο ΑΤΜ να διαπιστώνουν το μέγεθος της απάτης!».

 

27-6-2020

Κώστας Πινέλης

Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΑ

Κιλκίς-Παιονίας

 

 

Έχει διαβαστεί 38 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Περί "Διεθνούς Δικαίου"
Προηγούμενο άρθρο
Περί "Διεθνούς Δικαίου"
Μαμά πεινάω...
Επόμενο άρθρο
Μαμά πεινάω...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 19 °C
Άνεμος Β 5-7 μποφόρ

Τετάρτη, 08 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 15 ως 28 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 09 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 127 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά