Σάββατο, 23 Ιαν, 2021

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές και στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
  • Έφη Τσαπαροπούλου: «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη»
  • Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής
  • Οι λαοί στο έλεος του ανταγωνισμού μονοπωλίων του Φαρμάκου
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
  • ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές και στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού1 Έφη Τσαπαροπούλου: «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη»2 Ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής3 Οι λαοί στο έλεος του ανταγωνισμού μονοπωλίων του Φαρμάκου4 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ5 ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Θέλουν «μάντρωμα» δημοσιογράφων στις διαδηλώσεις για να ελέγχουν την ενημέρωση

Το «μάντρωμα» δημοσιογράφων και φωτογράφων σε χώρο ελεγχόμενο από την αστυνομία προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο «διαχείρισης των συναθροίσεων» με προφανή στόχο τον κρατικό έλεγχο της πληροφόρησης και της ενημέρωσης με την επιβολή προληπτικής λογοκρισίας! Συγκεκριμένα προβλέπει πως κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης ... Περισσότερα

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΥΣΣΩΜΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ

από Η Άλλη Άποψη
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΥΣΣΩΜΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ

Τα αγροτικά νομοθετήματα να συντάσσονται από τα αλώνια της υπαίθρου και όχι από τα σαλόνια του Κολωνακίου.

 Του Γιάννη Μεν. Παπαγιάννη*

Διαχρονικά και διακομματικά, ιδίως πριν τις εκλογές, ακούμε ότι οι βουλευτές προτίθενται να ψηφίσουν νέους νόμους υπέρ της ενίσχυσης των αγροτών. Οι υποσχέσεις αυτές, σε περιοχές όπως η Ημαθία, όπου ο αγροτικός πληθυσμός αποτελεί την πλειοψηφία, όταν γίνονται πιστευτές, οδηγούν και στην εκλογή των πολλά υποσχεθέντων υποψηφίων. Διαχρονικά και διακομματικά, όμως, μετά τις εκλογές οι πράξεις και τα νομοθετήματα που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή δεν ταυτίζονται αλλά, αντίθετα, απέχουν κατά πολύ από τις υποσχέσεις που δόθηκαν. Αντί για νόμους υπέρ της ενίσχυσης των αγροτών ετοιμάζονται νομοθετήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αφανισμό τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Χιλιάδες αγρότες και όλοι όσοι εξαρτώμεθα άμεσα από την αγροτική οικονομία, δηλαδή σχεδόν όλοι οι Ημαθιώτες, βιώνουμε την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Η υπομονή όλων μας και  οι αντοχές της κοινωνίας της Ημαθίας εξαντλούνται.

 Η αγροτική οικονομία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Εμείς στην Ημαθία τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Ενδεχομένως, όμως, κάποιοι που νομοθετούν για τους αγρότες, έχοντας ζήσει, σχεδόν όλη τους τη ζωή, στο αστικό λεκανοπέδιο της Αττικής, αδυνατούν να τα αντιληφθούν. Η αγροτική παραγωγή δεν είναι απλή αριθμητική. Στο χωράφι ο αγρότης παλεύει με τη φύση και το μεγαλείο της. Αντιμετωπίζει την ακαρπία, τον παγετό, το χαλάζι, τις αιφνίδιες καιρικές μεταβολές αλλά και απρόβλεπτες επιθέσεις ζιζανίων, παρασίτων κ.α. Η παραγωγή κατ’ έτος μπορεί να ποικίλλει και να είναι ακόμα ελάχιστη έως μηδενική. Επίσης οι ετήσιες μεταβολές στους κανόνες της προσφοράς και ζήτησης, που διαμορφώνονται κάθε έτος στην ελεύθερη αγορά, καθιστούν μονίμως αμφίβολη την τιμή του μόχθου της αγροτιάς. Τα ανωτέρω, εντελώς ενδεικτικά, σε συνδυασμό με την έντονη σωματική καταπόνηση καθιστούν την ενασχόληση με τη γεωργία, ιστορικά, ένα από τα δυσκολότερα και πλέον αξιοσέβαστα επαγγέλματα.

 Οι κυβερνώντες πρέπει να βιώνουν από κοντά την καθημερινότητα του αγρότη και να γνωρίζουν λεπτομέρειες του αγροτικού επαγγέλματος, πριν σπεύσουν να νομοθετήσουν για οποιοδήποτε αγροτικό θέμα. Να συντάσσουν νόμους για τους αγρότες από τα αλώνια της υπαίθρου και όχι από τα σαλόνια του Κολωνακίου. Αναρωτηθήκατε κύριοι αρμόδιοι κατά πόσο ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί, για παράδειγμα, η λειτουργία του ΕΛΓΑ; Πότε θα καταρτιστούν σύγχρονες αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν από όλους τους κινδύνους το αβέβαιο εισόδημα του αγρότη; Αναρωτηθήκατε αν το τραπεζικό σύστημα, με το θεσμικό ρόλο που του δίνεται σήμερα, καθίσταται πραγματικός αρωγός ή ενίοτε τροχοπέδη στην αγροτική ανάπτυξη; Πότε θα συνδεθεί η πορεία των επιτοκίων με την επέλευση ακραίων καιρικών φαινομένων, πότε θα δει ο αγροτικός κόσμος πραγματικά χαμηλά και ελκυστικά επιτόκια δανεισμού, πότε θα δοθούν ουσιαστικά χρηματοοικονομικά κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις στην αγροτική οικονομία; Αναρωτηθήκατε γιατί στην Ημαθία οι πολλές δεκάδες ευημερούσες ιδιωτικές επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί που λειτουργούσαν στο πρόσφατο παρελθόν στον τομέα της εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έκλεισαν; Γιατί δεν λαμβάνονται τώρα μέτρα για την αναγέννηση του τομέα της μεταποίησης και την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας; Γνωρίζετε ότι πριν από λίγες δεκαετίες ο εύφορος τόπος της Ημαθίας αποτελούσε πανελλήνιο πόλο έλξης και έδινε απλόχερα ευημερία και προοπτική στους πολίτες του, καθιστώντας την περιοχή μας από τις πλουσιότερες στην Ελλάδα; Πότε θα ληφθούν μέτρα για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής;

 Τι μας προτείνεται αυτή τη στιγμή; Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, νέοι φόροι, κάθε μορφής επιβαρύνσεις στην αγροτική δραστηριότητα, μέτρα άστοχα και ατυχή, που πλήττουν βάναυσα το εισόδημα του αγροτικού κόσμου και έμμεσα σχεδόν όλων των πολιτών της Ημαθίας. Πού οδηγούν αυτά τα μέτρα, αν, ο μη γένοιτο, ψηφιστούν στη Βουλή; Στη φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του αγροτικού πληθυσμού, στην ερημοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής υπαίθρου, στην μείωση σε εθνικό επίπεδο τόσο του πρωτογενούς όσο και του δευτερογενούς αγροτικού τομέα, στην περαιτέρω ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας, στην καθολική αύξηση της ανεργίας.

 Τι προτείνουμε; Να ψηφιστούν νομοσχέδια που θέτουν σε ισχύ μέτρα υπέρ του εισοδήματος των αγροτών, υπέρ της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, υπέρ της αληθινής προοπτικής της Ημαθίας και της ελληνικής κοινωνίας. Να τείνουν ευήκοα ώττα, να ακούσουν ειλικρινά οι βουλευτές που θα κληθούν να νομοθετήσουν τους αγρότες και να σεβαστούν τα δίκαια αιτήματά τους. Να αντιληφθούν οι αρμόδιοι, τώρα, την πραγματικότητα, και να μην νομοθετήσουν μέσα από εικονικές εκτιμήσεις. Να υιοθετηθούν πολιτικά μέτρα που δεν θα επιδεινώνουν τη ζωή μας και δεν θα υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας και της γενιάς μας. Να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα είναι χρήσιμες και ωφέλιμες, όχι για άλλους, αλλά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

* Ο Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Γιάννης Μεν. Παπαγιάννης, Δρ. Nομικής, LL. M., συγγραφέας νομικών βιβλίων, έχει εκλεγεί Επικ. Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου και είναι επικεφαλής της ελάσσονος Aντιπολίτευσης στο Δήμο Βέροιας και του συνδυασμού «Δικαίωμα για Νέα Βέροια».

 

Έχει διαβαστεί 234 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 10 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Κυρίως συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 4 ως 11 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 7 ως 12 °C
Άνεμος ΝΔ 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 150 επισκέπτες και 0 μέλη.