Τρίτη, 07 Ιούλ, 2020

  • Θεολόγοι και…θεολόγοι (Με αφορμή την κλήση εκπαιδευτικών της Νάουσας στην αστυνομία)
  • Βέροια: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
  •  ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση στην Κομισιόν για το νομοσχέδιο αυταρχισμού και καταστολής
  • «Λασπομαχίες» στο βούρκο του συστήματος που από κοινού υπηρετούν
  • Συλλαλητήριο στη Βέροια ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
  • Δήλωση του Τ. Μπαρτζώκα για τον ΕΛΓΑ
Θεολόγοι και…θεολόγοι (Με αφορμή την κλήση εκπαιδευτικών της Νάουσας στην αστυνομία)1 Βέροια: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από την ΑΔΕΔΥ ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις2  ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Ερώτηση στην Κομισιόν για το νομοσχέδιο αυταρχισμού και καταστολής3 «Λασπομαχίες» στο βούρκο του συστήματος που από κοινού υπηρετούν4 Συλλαλητήριο στη Βέροια ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις5 Δήλωση του Τ. Μπαρτζώκα για τον ΕΛΓΑ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μία ανάλυση για την τοπική αυτοδιοίκηση με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια

print
email
από Η Άλλη Άποψη

 Το κείμενο αφιερώνεται στον πατέρα μου, ο οποίος επί 32 συναπτά έτη «υπηρέτησε», ως πιστός στρατιώτης, το όραμα μίας λαϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ευάριθμες ημέρες λύπης Όσο οι κατοικίες μου όλως διόλου Δεν είναι ιδιοκτησίες σας Με σκέψη να πλανώνται Στην άμμο σας να χτίζουν Άστεγα πολεοδομίες Εκπλήσσομαι πανάρχαια Απανθρωπιά ανθρώπων Τάγματα υλικά Ευάριθμες νύχτες λύπης Όσο οι ενδύσεις μου όλως διόλου Δεν είναι γιορτινές Καρδιές περισσευμένες Στους δρόμους να σε αναζητούν». (Ηλίας Τσέχος, ‘Ανάγκες πολεοδομίας’).

Η επίθεση 'οπαδών' της ΑΕΚ σε δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Άρη Βασιλόπουλου αποδεικνύει την ένταση που σοβεί στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας με αφορμή την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Φυσικά και η συγκεκριμένη ενέργεια καταδικάζεται απερίφραστα. Η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ 'εγγίζει' το ίδιο το πλαίσιο της ταξικής διαχείρισης και ρύθμισης των 'ροών' της οικονομικής-κεφαλαιοκρατικής κρίσης. Μάλιστα, η προηγούμενη περιφερειακή αρχή (Γιάννης Σγουρός) εξασφάλισε ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, περιοχή που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και την ποδοσφαιρική παράδοση της ΑΕΚ.

Η συγκεκριμένη κίνηση κατέδειξε το ποιοτικό εύρος διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, μία διαχείριση η οποία αίρει τους όρους συγκρότησης του μπλοκ των λαϊκών-κυριαρχούμενων τάξεων. Το λαϊκό-εργατικό μπλοκ αρθρώνεται μόνο στο επίπεδο της ‘φιλανθρωπικής’ διάστασης, ενώ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες δημάρχων (βλέπε Απόστολος Γκλέτσος) φέρουν ένα διαταξικό πρόσημο.   Η 'κρισιακή' Τοπική Αυτοδιοίκηση διαμορφώνει ένα νέο-ποιοτικό πλέγμα ταξικής 'υλικότητας', εκεί όπου η ανάγκη διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων (βλέπε ΕΣΠΑ) συμβάλλει στη συγκρότηση νέων κοινωνικών συμμαχιών που 'υποκαθιστούν' τις λογικές της χωρικής-πελατειακής συγκρότησης. Η ολική δομή της 'κρισιακής' Τοπικής Αυτοδιοίκησης έτεινε στη δόμηση μίας νέας 'χωρικότητας' του πλούτου.  

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι (υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις) η 'κρισιακή' Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτούργησε ως κοινωνικός διαμεσολαβητής, συμβάλλοντας αφενός μεν στη 'μετατόπιση' πόρων προς την πλευρά του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας, αφετέρου δε στην εμπέδωση ενός νέου πλέγματος κοινωνικών συμμαχιών σε τοπικό επίπεδο, στο χώρο όπου η αποδόμηση των τοπικών-κομματικών 'φίλτρων' διαμεσολάβησης, (κύρια ΠΑΣΟΚ αλλά και Ν.Δ), παρήγαγε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάδυση και την αποκρυστάλλωση της μορφής μίας προσίδιας κομματικής 'ανεξαρτησίας', που όμως, εντάσσεται οργανικά στο πλέγμα και στο πλαίσιο διαμόρφωσης συμμαχιών και συνάρθρωσης κοινωνικών συμφερόντων.

Η αυτοδιοικητική «υλικότητα» και «τοπικότητα» συγκεκριμένων κοινωνικών-ταξικών συμφερόντων αίρει το κομματικό όλον προτάσσοντας και «εδαφικοποιώντας» ταυτόχρονα το πλαίσιο της οργανικής και αρμονικής σύμφυσης της τοπικής «μικροεξουσίας» με το όλο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης των ενεργών «ροών» της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Οι τοπικές κοινωνικές συμμαχίες που συγκροτούνται δύνανται να είναι πολυσυλλεκτικές, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυπλοκότητα της κοινωνικής ολότητας. Οι τοπικές μορφές εκπροσώπησης αφενός μεν απεντάσσουν την κομματική εκφορά και κίνηση,  αφετέρου δε φέρουν το φορτισμένο (ιδεολογικό) πρόσημο της χρηστής «κρισιακής» διαχείρισης των οικονομικών στοιχείων των δήμων.

Η περιώνυμη κομματική «αυτονομία» και «ανεξαρτησία», μένοντας στο επίπεδο των λεκτικών διακηρύξεων δεν δύναται να παραγάγει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ανάδυση και την διαμόρφωση μίας δομικής απόκλισης μεταξύ της τοπικής «μικροεξουσίας» και της κεντρικής-κρατικής εξουσίας. Με αυτόν τον τρόπο, η τοπική «μικροεξουσία» (κύρια στο επίπεδο των μεγάλων δήμων), συγκροτεί κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης, τα οποία, παρά την προσίδια σημαντικότητα τους απέχουν από την συγκρότηση και την ολική έκφραση και την άρθρωση (στο μικροεπίπεδο) των λαϊκών συμφερόντων.

Η «κρισιακή» τοπική αυτοδιοίκηση επιτελεί μία διαδικασία «διπλής κίνησης»: αφενός μεν οργανώνει σε επίπεδο «μικροεξουσίας» τα κρατικά επίδικα, αφετέρου δε επιδιώκει να αντλήσει μία νομιμοποίηση «από τα κάτω». Ο διφυής προσδιορισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης σκιαγραφείται με ενάργεια την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Το δίκτυο των υποστηρικτών του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, επισημαίνει πως «ο δήμος σήμερα διοικεί, κυβερνά την πόλη».[1]

O δήμος, ήτοι σύμπας ο «λαός» σήμερα «κυβερνά» την Αθήνα. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως το αντίθετο συμβαίνει. Την πρώτη τετραετία της διοίκησης Καμίνη (2010-2014), δεν συγκροτήθηκαν «θεσμοί» άμεσης λαϊκής αυτενέργειας και συμμετοχής. Με άλλα λόγια διατυπωμένο, το συγκεκριμένο αυτοδιοικητικό υπόδειγμα  απετέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας προσίδιας «περιχαράκωσης» και «οριοθέτησης» συμφερόντων εντός του πεδίου δραστηριοποίησης της πλειοψηφούσας δημοτικής αρχής. Η αδυναμία δόμησης του περιώνυμου «λαού» σε όλον αντανακλάται στο «έδαφος» διαμόρφωσης μίας τοπικής «υλικότητας» που κινείται μερικά, και όχι ολικά.

Τα κατακερματισμένα κοινωνικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο «εσωτερικό» της πόλης, συνενώνονται εντός της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, η οποία, αφενός μεν  «απεδαφικοποιεί» το κομματικό σημαίνον, αφετέρου δε φέρει εντός της την άρθρωση κοινωνικών-ταξικών συμφερόντων. Το τοπικό πολυσυλλεκτικό στοιχείο της συγκρότησης κοινωνικών συμμαχιών δεν αναιρεί το γεγονός της ύπαρξης συγκεκριμένης και φορτισμένης κοινωνικής έδρασης.

«Ο πολυκεντρισμός του εκτελεστικού αντανακλά στην πραγματική του λειτουργία, τις σύγχρονες σχέσεις ανάμεσα στο συνασπισμό της εξουσίας και τα μονοπώλια, ενώ το εκτελεστικό, στο σύνολο, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των μονοπωλίων».[2] Αν επιχειρήσουμε να διευρύνουμε την σκέψη του Νίκου Πουλαντζά θα λέγαμε πως η «κρισιακή» σχεσιακή συγκρότηση του αστικού συγκροτήματος εξουσίας «φιλτράρεται» και διαμεσολαβείται στο πεδίο της τοπικής μικροεξουσίας, κάτι που του επιτρέπει να αρθρωθεί στο επίπεδο της τοπικής-κυριαρχικής άρθρωσης. Η κατανομή των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και άρχοντος συγκροτήματος εξουσίας, ορίζει ως «διαμεσολαβητή» την νέα και κομματικά «αυτόνομη» Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η νέα και «κρισιακή» Τοπική Αυτοδιοίκηση (μεταρρύθμιση ‘Καλλικράτη’) συγκροτεί το πλέγμα μίας νέας «χωρικής» κατανομής του κοινωνικά παραγόμενου προϊόντος, εκεί όπου το άρχον αστικό συγκρότημα εξουσίας επαναθεμελιώνει τα όρια της κυριαρχίας του. Η «κρισιακή» κοινωνική-ταξική «υλικότητα» τείνει να υπερβαίνει τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες του μπλοκ των λαϊκών-κυριαρχούμενων τάξεων.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, υπάρχει ένα ευδιάκριτο κοινωνικό μπλοκ που αντιτίθεται στην κατασκευή του γηπέδου. Η κοινωνική συμμαχία που συγκροτήθηκε και ανέδειξε τον Άρη Βασιλόπουλο στη θέση του δημάρχου, επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων.

Ο Άρης Βασιλόπουλος τάσσεται υπέρ της κατασκευής του γηπέδου αλλά με συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Με αφορμή την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ, στο χωρικό πλαίσιο της Νέας Φιλαδέλφειας αποκρυσταλλώνεται η σύγκρουση συγκεκριμένων και αντιτιθέμενων κοινωνικών-ταξικών συμφερόντων. Η επιχειρηματική πλευρά (Δημήτρης Μελισσανίδης) συγκροτείται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. Κι ο δήμαρχος θα κληθεί σύντομα να λάβει θέση. Και προφανώς, αν κρίνουμε από την μέχρι τώρα στάση του, θα ταχθεί με την πλευρά του κοινωνικού μπλοκ που προτάσσει το ζήτημα της ανθρώπινης διαβίωσης στην πόλη.

Μέσω της προσίδιας επαναδραστηριοποίησης του στα πεπραγμένα της ιστορικής ΑΕΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης επιχειρεί να αναδείξει το 'εύρος' της 'οικονομικής' του ισχύος, χαράσσοντας (μέσω της ΑΕΚ), τα όρια της επαναδραστηριοποίησης και της ισχύος του. Επί μήνες, 'οπαδοί' της ΑΕΚ υβρίζουν, τρομοκρατούν και απειλούν τους κατοίκους της περιοχής ταυτιζόμενοι απροκάλυπτα με συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα.

Μάλιστα, σε μία κίνησης απροκάλυπτης επίδειξης κυνισμού και ισχύος, η ΠΑΕ ΑΕΚ δημοσιοποίησε στην επίσημη ιστοσελίδα της τα ονόματα των κατοίκων της περιοχής που προσέφυγαν στο συμβούλιο της επικρατείας, ζητώντας την ουσιαστική κατάπτωση των όρων κατασκευής του γηπέδου. Ήδη οπαδοί της ομάδας προκάλεσαν φθορές στο αυτοκίνητο ενός κατοίκου, προετοιμάζοντας το έδαφος για τα χειρότερα. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης επιδιώκει την αποκρυστάλλωση των ταξικών του συμφερόντων στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, «αναζητώντας» το λαϊκό επίχρισμα που δύναται να του προσφέρει η μεγάλη «μάζα» των φιλάθλων της ΑΕΚ.

Το κοινωνικό κίνημα στην περιοχή μάχεται και θα συνεχίσει να μάχεται. Οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι 'ξυλοδαρμοί΄' θα καταπέσουν. Και ακριβώς το κίνημα που έχει συγκροτηθεί, δημοκρατικά και 'από τα κάτω' οργανωμένο, προτάσσει τις κοινωνικές ανάγκες και τα συμφέροντα των πληττόμενων κατοίκων-εργαζομένων. Ο Άρης Βασιλόπουλος οφείλει να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την δύσκολη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι κόντρα και ενάντια σε αδηφάγα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οφείλουμε να επανεφεύρουμε μία πραγματικά λαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία θα κινείται στον αντίποδα του κρατικού διαχειριστικού υποδείγματος. [1] Βλ.σχετικά, ‘Δίκτυο Υποστηρικτών του Γιώργου Καμίνη’, www.gkaminis.gr/diktyo/

[2] Βλ.σχετικά, Πουλαντζάς Νίκος, ‘Πολιτική Εξουσία και Κοινωνικές Τάξεις’, τόμος β’, γ’ έκδοση, Μετάφραση: Χατζηπροδρομίδης Λ., Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα, 1982, σελ. 196.

 

Έχει διαβαστεί 361 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος Δ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 07 Ιουλίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 15 ως 30 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Τετάρτη, 08 Ιουλίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 16 ως 28 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 110 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά