Πέμπτη, 09 Ιούλ, 2020

  • Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, οι «μπαχαλάκηδες» και ο Λ. Τσαβδαρίδης
  • Εκδήλωση στο Εκκοκκιστήριο ιδεών
  • ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: Προσπάθησε να κρύψει ο Κ. Μητσοτάκης ότι η στόχευση είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση
  •  Δίκτυο ζωής , έργο πνοής το νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη Νάουσας
  • Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»
  • Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αντίθετη με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, οι «μπαχαλάκηδες» και ο Λ. Τσαβδαρίδης1 Εκδήλωση στο Εκκοκκιστήριο ιδεών2 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: Προσπάθησε να κρύψει ο Κ. Μητσοτάκης ότι η στόχευση είναι κάθε λαϊκή διεκδίκηση3  Δίκτυο ζωής , έργο πνοής το νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη Νάουσας4 Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»5 Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αντίθετη με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η μορφή του κράτους και ο αστικός συνασπισμός εξουσίας.

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Η μορφή του  κράτους και ο αστικός συνασπισμός εξουσίας.

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης, υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ

«Καμιά φορά τα βράδια, ιδιαίτερα όταν βρέχει, ο νους μου ταξιδεύει- πιο συχνά στα παιδικά μου χρόνια. Και τότε ξεπροβάλλει  ο καθηγητής του βιολιού. Φορούσε μια ξεθωριασμένη ρεντικότα και μια περούκα μαδημένη – γελούσαμε μαζί του. Αλλά όταν μετά το μάθημα έμπαινε η μητέρα στην κάμαρα (για χάρη της ίσως) έπαιζε κάτι διαφορετικό – μια μελωδία ήρεμη και σοβαρή που μας έκανε να σοβαρευόμαστε κι εμείς άξαφνα, σα να μαντεύαμε αόριστα ότι στο βάθος η μουσική δεν είναι πάθος ή όνειρο, νοσταλγία ή ρεμβασμός, αλλά μια άλλη δικαιοσύνη». (Τάσος Λειβαδίτης, ‘Η Μουσική’, 2004).

 Η περίοδος της βαθιάς και πολυεπίπεδης οικονομικής κρίσης ισοδυναμεί με την μετατόπιση του ρόλου και της μορφής του αστικού κράτους. Η προσίδια και μετατόπιση της κρατικής δομής τείνει να ενσωματώσει και να «επικαλύψει» όψεις του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Και ακριβώς η διαμόρφωση και η αποκρυστάλλωση της ‘νέας’ μορφής κράτους αποκρυσταλλώνεται στο πεδίο του κοινωνικού, εκεί όπου γίνεται «ορατή» και «υλική» η μορφή που προσλαμβάνει η κρατική εξουσία, η οποία πλέον δρα με τους όρους μίας «υπερδομής». Ταυτόχρονα, η κρατική «κρισιακή υπερδομή» αποτελεί την συμπύκνωση μίας ιδιαίτερα έντονης «ταξικότητας», μίας «ταξικότητας» που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά μίας «ολικής κρισιακής» ταξικής (αστικής) κυριαρχίας. Η κατίσχυση της εκτελεστικής επί της νομοθετικής εξουσίας σκιαγραφεί με ενάργεια το ‘νέο’ κρατικό περίγραμμα δράσης.

 Σε αυτή την περίπτωση, θα διατυπώσουμε την εξής υπόθεση εργασίας: η άμεση κρίση πολιτικής εκπροσώπησης, κρίση που επηρέασε «δομικά» τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα εξουσίας (Ν.Δ & ΠΑΣΟΚ) συνέβαλλε στην ταυτόχρονη ενσωμάτωση του νομοθετικού-αντιπροσωπευτικού στοιχείου από το άμεσο εκτελεστικό, ήτοι στην κατίσχυση της εκτελεστικής επί της νομοθετικής εξουσίας. Η «δομική» κρίση εκπροσώπησης ισούται με την «αδυναμία» διευρυμένης αναπαραγωγής της νομοθετικής εξουσίας, κάτι που την ίδια στιγμή μετατοπίζει το πεδίο και το πλαίσιο δράσης της κρατικής δομής.

 Η κατίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας υπερβαίνει την νομοθετική-αντιπροσωπευτική διάσταση, παράγοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την διαμόρφωση και την αποκρυστάλλωση μίας «κρισιακής-κρατικής υπερδομής». Οι προσίδιες κρατικές μετατοπίσεις διαμορφώνουν ‘νέα’ πλαίσια εκφοράς της κρατικής εξουσίας. Τα επίδικα της εκάστοτε συγκυρίας αφενός μεν «φιλτράρονται» και διαμεσολαβούνται στο πεδίο της άμεσης εκτελεστικής εξουσίας αφετέρου δε διαχέονται ως κρατική ισχύς και επιβολή στο πεδίο του κοινωνικού.

Η ‘νέα’ μορφή του κράτους ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά μίας ‘αυταρχικής επιβολής’, ή αλλιώς ενός προσίδιου ‘αυταρχικού κρατισμού’, για να θυμηθούμε και την πάντα επίκαιρη θεωρητική σκευή του Νίκου Πουλαντζά. «Αυταρχικός κρατισμός» είναι η επωνυμία της μορφής κράτους που κατά τον Νίκου Πουλαντζά συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, σε συνάρτηση με την κρίση (πολιτική, ιδεολογική και τελικά, οικονομική) του κεϊνσιανού εθνικού κράτους πρόνοιας. Πρόκειται για κανονική μορφή καπιταλιστικού κράτους, αφού οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν χωρίς διακοπή».[1]

 Η ανάγκη μίας «ολικής» «διαρρύθμισης» και οργάνωσης των τρεχουσών «ροών» της οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας, επιβάλλει την αποκρυστάλλωση μίας ‘νέας’ κρατικής επιβολής, μίας επιβολής που συγκροτεί και ανασυγκροτεί το άρχον συγκρότημα εξουσίας στο πεδίο της κοινωνικής ολότητας. Η συγκεκριμένη κρατική επιβολή, νοούμενη με τους όρους της κρατικής ισχύος και δύναμης «διεκδικεί» την διευρυμένη απεύθυνση της, ήτοι την εμπέδωση και την «ποιοτική» της εμβάθυνση στο «χώρο» της κοινωνικής δομής. Η «ανασυγκρότηση» και η κατίσχυση  της εκτελεστικής εξουσίας ορίζει και προσδιορίζει συνάμα την «κρισιακή-κρατική» επιβολή και έγκληση. Στην προμετωπίδα της κρατικής δραστηριοποίησης τίθενται οι καταπιεστικοί μηχανισμοί του κράτους (σώματα ασφαλείας & ένοπλες δυνάμεις, κυρίως βέβαια τα σώματα ασφαλείας).

 Η «δομική» ενεργοποίηση των κατασταλτικών-καταπιεστικών μηχανισμών του κράτους (σώματα ασφαλείας) προσδίδει «κίνηση» και περιεχόμενο στον περιώνυμο «αυταρχικό κρατισμό». Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ασκούν πολύπλευρη λεκτική και σωματική-«υλική» βία, η οποία ορίζεται και νοείται ως μορφή επιβολής που συμφύεται οργανικά με τον προσίδιο «μετασχηματισμό» της μορφής του κράτους. Το απείκασμα της «βίαιης» παρέμβασης και επέμβασης επικαθορίζει το όλο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Η «νέα» και κρισιακή «κρατική υπερδομή» ιεραρχεί προτεραιότητες και οργανώνει τα σημαίνοντα δράσης, καθότι συγκροτείται ως «ολική» μορφή εκ νέου νοηματοδότησης και αναδιαμόρφωσης του κρισιακού «είναι».

 Το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής αναπαρήχθη επί μακρόν (και εν μέρει αναπαράγεται ακόμη) στο εσωτερικό, στον «πυρήνα» των καταπιεστικών μηχανισμών του κράτους, αρθρώνοντας την ιδεολογία του στο πλαίσιο της συνολικής βίαιης «κίνησης» και εκφοράς.

 Με αυτόν τον τρόπο, μορφές και  πράξεις, η ίδια η κίνηση του κράτους συμπιέζει την προσπάθεια διευρυμένης αναπαραγωγής της εργατικής και των σύμμαχων τάξεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία διαδικασία αντίστροφης κοινωνικής φοράς: η «αδυναμία» της διευρυμένης αναπαραγωγής της εργατικής τάξης νοείται ως κοινωνική απίσχναση, ενώ, την ίδια στιγμή, η «ολική κατάκτηση» της διευρυμένης κοινωνικής αναπαραγωγής του αστικού συνασπισμού εξουσίας (και των κοινωνικών υποδιαιρέσεων του ) συντελείται με τους όρους μίας «εμβάθυνσης» της κοινωνικής δύναμης και ισχύος του.

 Σε εποχές βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, η κυρίαρχη τάξη προσδένεται στο κράτος, επιζητώντας την «ποιοτική» διασφάλιση της αναπαραγωγής του. Η ενδοαστική διαπάλη για την κατάκτηση της ηγεμονίας στο εσωτερικό του άρχοντος συγκροτήματος προκαλεί ρήξεις και μετατοπίσεις στο πεδίο των κοινωνικών συμμαχιών.  Εκτιμούμε πως στο πλαίσιο της διαπάλης για την κατάκτηση της «αστικής» ηγεμονίας, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, μεσούσης της βαθιάς οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης, έχει διευρύνει τους όρους της αναπαραγωγής του. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναδειχθεί στην ηγεμονική-κυρίαρχη μερίδα του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας.

Με αυτόν τον τρόπο δύναται να «εξωτερικεύσει» την λειτουργία και την δράση του, η οποία και «εγγίζει» (διαχέεται στο) το πεδίο του κοινωνικού, μέσω της συμβολής των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους (ΜΜΕ). Έτσι, το εφοπλιστικό κεφάλαιο αναδεικνύεται στον «κινητήριο μοχλό» της εθνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην αύξηση του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), καθώς και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η «ανύψωση» του εφοπλιστικού κεφαλαίου σε ηγεμονική μερίδα του άρχοντος συγκροτήματος εξουσίας, συντελείται εις βάρος του χρηματοπιστωτικού (τραπεζικού) κεφαλαίου, παρά το ότι το τελευταίο συμφύεται οργανικά με το κράτος, ήτοι ενισχύεται ποικιλοτρόπως οικονομικά.

 «Ποιος είναι, στην περίπτωση αυτή, ο ρόλος του Κράτους; Αυτό αποτελεί στην πραγματικότητα, τον παράγοντα πολιτικής ενοποίησης του συνασπισμού εξουσίας υπό την αιγίδα της ηγεμονικής τάξης ή μερίδας. Μ’ άλλα λόγια, αυτό αποτελεί τον παράγοντα ηγεμονικής οργάνωσης αυτής της τάξης ή μερίδας με τρόπο που τα ειδικά τους συμφέροντα θα μπορούν να συσπειρώνουν τα συμφέροντα των άλλων τάξεων και μερίδων του συνασπισμού εξουσίας».[2]

 Το κράτος, ιδίως σε εποχές κρίσης, αρθρώνει, οργανώνει και ρυθμίζει τα συμφέροντα του άρχοντος συγκροτήματος εξουσίας. Η «κρισιακή» του άρθρωση και φορά «εγγίζει» το πλαίσιο δράσης της ηγεμονικής μερίδας του συνασπισμού εξουσίας. Η «ανύψωση» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, η ευρύτερη νομιμοποίηση που «απολαμβάνει» στο εσωτερικού της κυρίαρχης τάξης «ενδύεται» τον ιδεολογικό «μανδύα» της εξωστρεφούς δράσης του και  της συμβολής του στη δημιουργία πλούτου.

 Η ηγεμονία του συγκροτείται και ανασυγκροτείται συνεχώς και μέσω του κράτους διαχέεται αφενός μεν στο εσωτερικό του αστικού συνασπισμού εξουσίας, αφετέρου δε στο πεδίο και στο πλαίσιο της κίνησης διαφόρων κοινωνικών τάξεων. Η επίκληση της συμβολής του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο πεδίο της «πραγματικής» οικονομίας διαμεσολαβείται μέσω του κράτους, αποτελώντας  τον «συγκολλητικό ιστό» για την οργάνωση της αστικής τάξης, καθώς και για την συγκρότηση «νέων» κοινωνικών συμμαχιών που θα ορίσουν την μετάβαση στη «μεταμνημονιακή» Ελλάδα.[1] Βλ.σχετικά, Μπουκάλας Χρήστος, ‘Αντιτρομοκρατία και Αυταρχικός Κρατισμός’, στο, Γολέμης Χάρης & Οικονόμου Ηρακλής, (επιμ.), ‘Ο Πουλαντζάς σήμερα’, Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς/Νήσος, Αθήνα, 2012, σελ.218.

[2] Βλ.σχετικά, Πουλαντζάς Νίκος, ‘Πολιτική Εξουσία και Κοινωνικές Τάξεις’, τόμος β’, γ’ έκδοση, Μετάφραση: Χατζηπροδρομίδης Λ., Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα, σελ. 171.

 

Έχει διαβαστεί 429 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 28 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 09 Ιουλίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 10 Ιουλίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 31 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 123 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά