Δευτέρα, 08 Μάρ, 2021

  • Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
  • Αντιμετωπίζοντας "αποφασιστικά" την...πανδημία...
  • Βέροια: Κλειστή αύριο η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας λόγω κορονοϊου
  • ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Όχι στην αύξηση της θητείας . Τώρα μέτρα στήριξης των στρατιωτών
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 7/3
  • Τόπος συνάντησης
Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ1 Αντιμετωπίζοντας "αποφασιστικά" την...πανδημία...2 Βέροια: Κλειστή αύριο η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας λόγω κορονοϊου 3 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Όχι στην αύξηση της θητείας . Τώρα μέτρα στήριξης των στρατιωτών4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 7/35 Τόπος συνάντησης6

Το Σχόλιο της Ημέρας

«Κλασσική» μέθοδος…

Το έχουμε γράψει και άλλες φορές. Όταν η κυβέρνηση στριμώχνεται "παραγγέλνει" ... δημοσκοπήσεις... Υ.Γ Απλά να τονίσουμε ότι σήμερα τα θύματα ανέβηκαν στα 53 και οι ΜΕΘ στην Αθήνα έχουν φρακάρει!!! Περισσότερα

Πέντε βήματα για την αντιμετώπιση του φασισμού-ναζισμού και της Χρυσής Αυγής.

από Η Άλλη Άποψη
Πέντε βήματα για την αντιμετώπιση του φασισμού-ναζισμού και της Χρυσής Αυγής.

Γράφει ο Σίμος Ανδρονίδης υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ

Το ζήτημα της αντιμετώπισης του φασισμού έχει τεθεί με δραματικό τρόπο στην πολιτική «επιφάνεια» ιδιαίτερα μετά από την διεύρυνση της κοινωνικής, πολιτικής και εκλογικής επιρροής του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής.  Η ακροδεξιά και οι φασιστικές-νεοναζιστικές «παραφυάδες» της τείνουν να επισκιάσουν και να  «επικαθορίσουν» το Ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι θέτοντας τους όρους για την επί τα χείρω αναδιαμόρφωση της Ευρωπαϊκής κοινωνικής και πολιτικής θέσμισης, εν μέσω βαθιάς και επιδεινούμενης οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης. Τα ακροδεξιά έως φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα αντλώντας κοινωνική «δύναμη» και «δυναμική» από ένα κομμάτι του μπλοκ των λαϊκών-υποτελών τάξεων, επεμβαίνουν στο συσχετισμό δύναμης μεταξύ κεφαλαίου-εργασίας, προς όφελος του κεφαλαίου.

 Και σε αυτό το σημείο  πρέπει να εστιάσουμε την ανάλυση μας: Αντλώντας κοινωνική «δύναμη» και «ισχύ» από ένα τμήμα του λαϊκού-εργατικού μπλοκ, «επικαθορίζουν» πολιτικά και ιδεολογικά την όλη κοινωνική δομή μετατοπίζοντας ταυτόχρονα αυτή την κοινωνική «δύναμη» και «ισχύ» προς την πλευρά του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη κοινωνική «δυναμική» μετασχηματίζεται σε κοινωνική νομιμοποίηση αφενός μεν του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας, αφετέρου δε σε προσίδια νομιμοποίηση του ίδιου του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής.

 Έτσι, η εν γένει «επικάλυψη» της κοινωνικής δομής,  ο παράλληλος μετασχηματισμός της κοινωνικής «δυναμικής» σε νομιμοποίηση της εκ «των άνω» θέσμισης, διαχείρισης και ρύθμισης, οδηγεί στην απόκρυψη των δομικών αιτιών της βαθιάς και οξυμμένης οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης. Η οικονομική-καπιταλιστική κρίση δεν νοείται ως αποτέλεσμα και συνέπεια των δομικών αντιφάσεων και αντιθέσεων του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, αλλά ως αποτέλεσμα της «έκρηξης» των μεταναστευτικών «ροών» που, με βάση μία εξόχως λανθασμένη και αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία, συνέβαλλαν στην «αλλοίωση» του εθνικού «κορμού και «όλου» καθώς και στην επιδείνωση των όρων αναπαραγωγής της εγχώριας και εσωτερικής εργατικής δύναμης.

 Και προφανώς αναφερόμαστε στη γενικότερη ευρωπαϊκή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, εκεί όπου η εξήγηση και η αντίληψη περί κρίσης πόρρω απέχει από μία ορθολογική προσέγγιση. Η αντιμετώπιση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής άπτεται των καθημερινών προσπαθειών του ταξικού-εργατικού κινήματος. Η εν γένει ευρωπαϊκή παρουσία του νεοναζιστικού φαινομένου απαιτεί ψύχραιμη αντιμετώπιση και ανάλυση του κοινωνικών αιτιών εμφάνισης της νεοναζιστικής «πτυχής». Οι πολιτικές αποκρυσταλλώσεις του νεοναζισμού, της ακροδεξιάς εν γένει, τείνουν να θεωρηθούν συστατικό κομμάτι της «ανάδυσης» των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, «δομικό» τμήμα της κοινωνικής και πολιτικής κανονικότητας, μέσω μίας απλοϊκής εν μέρει αντίληψης, που ταυτίζει την «εμφάνιση» της οικονομικής κρίσης με την άνοδο του φασισμού.

 Όμως, σε αυτό το βεβαρημένο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο ενυπάρχει και εγγράφεται μία προϊούσα και προσίδια δυνητική και λανθάνουσα «διάσταση» του φασισμού, που πρέπει να γίνει αποδεκτός ως ιδεολογία που τείνει να συμφύεται οργανικά με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

 Το προϋπάρχον υπόβαθρο φασιστικής και ρατσιστικής εκφοράς, την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποκρυσταλλώνεται στο επίπεδο της «κανονικότητας» ενός εν γένει ρατσιστικού και μισαλλόδοξου πολιτικού λόγου που διεκδικεί τις «δάφνες» μίας mainstream πολιτικής «ορθολογικότητας» στο βαθμό που γίνεται «κτήμα» πολιτικών δυνάμεων που έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές.

 Η διαμόρφωση ενός πλαισίου «αυταρχικού κρατισμού» αφενός μεν για την συγκεκριμένη ταξική διαχείριση και ρύθμιση των «ροών» της οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης, αφετέρου δε για την «δομική» αποκοπή των «ροών» της εργατικής εναντίωσης στην τρέχουσα διαχείριση της κρίσης, φορτίζει και «επικαθορίζει» την όλη δραστηριοποίηση και «λειτουργία» του νεοναζιστικού μορφώματος. Θα προσπαθήσουμε να στοιχειοθετήσουμε πέντε «βήματα» για την αντιμετώπιση του φασισμού-ναζισμού: 1. Κατανόηση της διττής κοινωνικής και πολιτικής διάστασης του φασισμού. Η τύποις εκκίνηση του «από τα κάτω» θέτει τους όρους για την συγκρότηση ενός κοινωνικού-πολιτικού αμαλγάματος που τείνει να ενσωματώνει και να εγκολπώνεται τα συμφέροντα του άρχοντος αστικού συγκροτήματος εξουσίας πρωτίστως στο «χώρο» του κοινωνικού, εκεί όπου ασκεί απροκάλυπτη λεκτική και σωματική βία εις βάρος των μεταναστών (που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης), και των μελών αριστερών και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων. Η εκφορά του φασιστικού-νεοναζιστικού λόγου του μίσους, του κοινωνικού «θανάτου», (και φυσικού θανάτου, βλ. τις περιπτώσεις του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν) καθώς και του αποκλεισμού πρέπει να τύχουν της αποφασιστικής και συνεχούς απάντησης του λαϊκού-εργατικού μπλοκ. Οι κοινωνικές και πολιτικές συσσωματώσεις του μπλοκ των λαϊκών-εργατικών τάξεων πρέπει να αποκόψουν τις «ροές» κοινωνικής δραστηριοποίησης και πολιτικής λειτουργίας του εγκληματικού, σε κάθε του έκφανση, νεοναζιστικού μορφώματος. 

 2. Χρειάζεται και απαιτείται η προσίδια κινητοποίηση και δραστηριοποίηση του ταξικού-εργατικού κινήματος. Η δράση των εργατικών συνδικάτων δύναται να αποτρέψει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής για την συγκρότηση τύποις «εργατικών» σωματείων μέσα στους χώρους εργασίας, στους χώρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και συσσώρευσης του κοινωνικά παραγόμενου προϊόντος από την κυρίαρχη αστική τάξη. Αυτά τα «εργατικά» σωματεία συγκροτούνται ως τύποις «εργατικά», αλλά ουσιαστικά νοούνται ως «αστικά» στο βαθμό που ορίζονται ως αποκρυσταλλώσεις της «αστικής» δύναμης μέσα στους χώρους εργασίας.

3. Σε αυτό το πεδίο δράσης, χρήσιμη είναι και η δραστηριοποίηση του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος, φυσικά και των συνδικαλιστικών «κορυφών» του. (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), που παρά την προσίδια και προϊούσα κοινωνική απονομιμοποίηση τους μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φασιστικού-νεοναζιστικού φαινομένου. Κάτι που δεν έχει επισημανθεί ευρέως αφορά την διάσταση της συνδικαλιστικής ενεργοποίησης στον αγώνα ενάντια στο φασισμό-ναζισμό. Αυτή η αντιφασιστική ενεργοποίηση και κινητοποίηση μπορεί να συμβάλλει στην κοινωνική αναζωογόνηση του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος, υπό τους όρους μίας εκ νέου νοηματοδότησης των πολιτικών και ιδεολογικών αξιών του συνδικαλιστικού κινήματος. 4. Απαιτείται η ώσμωση κοινωνικής και πολιτικής (κοινοβουλευτικής) διαπάλης ενάντια στο φασισμό-ναζισμό. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των αριστερών κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών, κομμάτων, τα οποία αφενός μεν πρέπει να συγκροτήσουν «εστίες» κοινοβουλευτικής εναντίωσης (αναφερόμαστε στα αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα) στο φασισμό-ναζισμό, αφετέρου δε να συνδεθούν οργανικά και «δομικά» με τα εργατικά συνδικάτα και με το αντιφασιστικό κίνημα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ικανότητα του νεοναζιστικού μορφώματος να διευρύνει τα όρια της κοινωνικής και πολιτικής επιρροής του. 5. Δομική σύγκλιση και αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων εργαζομένων και των αριστερών και αντιφασιστικών συλλογικοτήτων. Αυτή η αλληλεγγύη και η σύγκλιση στο πεδίο του κοινωνικού θα «αποκαλύπτει» συνεχώς τα βασικά και «κρισιακά» εκείνα χαρακτηριστικά που ορίζουν και προσδιορίζουν συνάμα τις διάφορες εκφάνσεις του Ευρωπαϊκού φασισμού. Στόχος πρέπει να είναι η πλήρης κοινωνική και πολιτική «εκρίζωση» του φασιστικού-ναζιστικού φαινομένου.

Και στην  προμετωπίδα όλων των «βημάτων» αντιμετώπισης τίθεται η κατανόηση της λειτουργίας του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, καθώς και η παραδοχή του βασικού: ότι ο φασισμός-ναζισμός, παρά την τύποις κοινωνική του διάσταση και την ψευδεπίγραφη «αντισυστημικότητα» του, συμφύεται οργανικά με τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής.

Έχει διαβαστεί 465 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Μερική συννεφιά
Μερική συννεφιά
Θερμοκρασία 6 °C
Άνεμος ΝΝΑ 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 08 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 14 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 09 Μαρτίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 8 ως 12 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 235 επισκέπτες και 1 μέλος.