Παρασκευή, 26 Φεβ, 2021

  • Εργασίες Πιστοποίησης σε Παιδικές Χαρές του Δήμου Βέροιας
  •  Δήμος Βέροιας: ΔΩΡΕΑΝ εξέταση τεστ Παπανικολάου (test Pap)
  • Εσείς θα απαντούσατε;
  • Προφυλακιστέος ο Δ. Λιγνάδης
  • Ενα χρόνο μετά
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Τα φώτα να στραφούν στους καταναγκασμούς που διευκολύνουν δράστες και φιμώνουν θύματα
Εργασίες Πιστοποίησης σε Παιδικές Χαρές του Δήμου Βέροιας1  Δήμος Βέροιας: ΔΩΡΕΑΝ εξέταση τεστ Παπανικολάου (test Pap)2 Εσείς θα απαντούσατε;3 Προφυλακιστέος ο Δ. Λιγνάδης4 Ενα χρόνο μετά5 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Τα φώτα να στραφούν στους καταναγκασμούς που διευκολύνουν δράστες και φιμώνουν θύματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέο ρεκόρ στις στρατιωτικές δαπάνες το 2020 παρά την πανδημία

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ, παρά την πανδημία της Covid-19 και τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκάλεσε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και η οποία αποτυπώνει τον αυξανόμενο αν... Περισσότερα

Οι φόροι στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ

από Η Άλλη Άποψη
Οι φόροι στην Τοπική Διοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ

 

Η χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης γίνεται:

α) Κατά ένα ποσοστό (30% σήμερα, που όλο και μικραίνει χρόνο με το χρόνο) από τους κεντρικούς δημόσιους πόρους (που κι αυτοί προέρχονται από το αντιλαϊκό σύστημα φορολογίας) και

β) κατά το μεγαλύτερο μέρος (70% σήμερα) από τοπικούς φόρους, τέλη, εισφορές, «δικαιώματα» και διάφορα χαράτσια (πρόστιμα κ.ά.), που αφαιμάσσονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, από τα λαϊκά στρώματα.

Οι φόροι και τα τέλη χωρίζονται:

Α] Σε αυτά που επιβάλλονται από την κυβέρνηση και εισπράττονται από τους δήμους ή αποδίδονται σε αυτούς από το υπ. Οικονομικών και αποτελούν το 30% των εσόδων των δήμων. Πρόκειται για κρατικά έσοδα που προέρχονται από τη φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή οικογένεια, π.χ. φόροι φυσικών και νομικών προσώπων, ΤΑΠ, ΦΠΑ, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων επιτηδευματιών κ.ά.

Β] Και σε αυτά που επιβάλλονται από τους δήμους.

Π.χ. Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ), τέλη κοινοχρήστων χώρων, τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τέλη για τον Πολιτισμό, Αθλητισμό με τη μορφή της συνδρομής, τέλος στάθμευσης και πλήθος άλλων. Επίσης, πρόστιμα για κάπνισμα, παραβιάσεις ΚΟΚ, παράβολα μεταναστών κ.ά.

Με τη συνεχή μείωση των κρατικών πόρων προς την ΤΔ εξοικονομούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις χρήματα που διατίθενται όχι για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά για την κερδοφορία του κεφαλαίου στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ. Μέρος της κλοπής αυτής καλύπτεται από την παραπέρα τοπική υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων από μέρους των δημοτικών αρχών όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, μαζί και από αυτούς που δηλώνουν «ανεξάρτητοι».

Η κατάργηση ουσιαστικά της χρηματοδότησης της ΤΔ, η απαγόρευση προσλήψεων σε συνδυασμό με τις απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών και συντάξεων αποτελούν κεντρικούς πολιτικούς στόχους που καλείται η ΤΔ να υλοποιήσει. Η αναζήτηση ίδιων πόρων σημαίνει ότι οι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί, που υπηρετούν το κεφάλαιο, την ΕΕ, θα τους βρουν από τοπικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, κατάργηση κοινωνικών δομών - γενίκευση της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών, ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης. Επίσης κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιεί προσωπικό στο πλαίσιο της ΤΔ θα εξασφαλίζεται ανταποδοτικά, δηλαδή θα πληρώνουν οι χρήστες.

- Η φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων γίνεται στη βάση της βαθιά ταξικής, αντιδραστικής, καπιταλιστικής πολιτικής ότι οι λαϊκές ανάγκες αποτελούν εμπόρευμα και όχι αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν- καθολικό δικαίωμα, στην κατεύθυνση της γενίκευσης της εμπορευματοποίησης, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης.

Θέσεις του ΚΚΕ

1. Κατάργηση της θεσμοθέτησης της «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων, που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλλουν νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια. (Την αποδοχή από μεριάς της ΚΕΔΕ πάνω από 60% μείωσή τους σε σχέση με το 2009)

2. Κατάργηση φόρων που επιβάλλονται από το κράτος:

- Του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) με ταυτόχρονη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

- Του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (για την α΄ κατοικία), όλων των εισφορών που σχετίζονται με δημοτικά έργα, με ένταξη στο σχέδιο πόλης, με πυκνοδομημένες περιοχές.

- Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών (Περιφερειών και Δήμων) που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.

- Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές με ευθύνη του κράτους, σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Αθλητισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, με κατάργηση της εμπορευματοποίησής τους.

3. Για τους φόρους που επιβάλλονται από την Τοπική Διοίκηση:

- Άμεση δραστική μείωση ανταποδοτικών και άλλων τελών με στόχο την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών και άλλων τελών.

Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής με οποιονδήποτε τρόπο για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές Υγείας, Πρόνοιας, βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς, Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος.

Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, σε κοινωνικούς φορείς (σωματεία), σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως άνεργοι, μονογονεϊκές - πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, κλπ., δραστική μείωσή τους στα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, με στόχο την κατάργησή τους, αύξηση στις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Έχει διαβαστεί 502 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 15 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 18 °C
Άνεμος ΑΝΑ 0-1 μποφόρ

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 4 ως 19 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 282 επισκέπτες και 0 μέλη.