Σάββατο, 28 Μάρ, 2020

  • ΚΚΕ: Άδικη κι αδικαιολόγητη η εξαίρεση επιστημόνων από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ
  •  ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Στους 32 οι νεκροί από τον κορονοϊό .1061 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:Αντί για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρά την απαράδεκτη συμφωνία που «χρυσώνει» τους κλινικάρχες
  • Ενα άρθρο για την ονομασία της Βέροιας στα 1885...
ΚΚΕ: Άδικη κι αδικαιολόγητη η εξαίρεση επιστημόνων από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ1  ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ2 Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής3 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Στους 32 οι νεκροί από τον κορονοϊό .1061 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα4 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:Αντί για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρά την απαράδεκτη συμφωνία που «χρυσώνει» τους κλινικάρχες5 Ενα άρθρο για την ονομασία της Βέροιας στα 1885...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Start up : Αλήθειες και ψέματα

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Start up : Αλήθειες και ψέματα

του Αλέκου Χατζηκώστα

Σε μια σειρά ΜΜΕ τοπικά και πανελλαδικά προβλήθηκε την παρακάτω είδηση:

«Η “Ariadne” (μία ιδέα του 2016 με αφετηρία τη Βέροια), όπως είναι το όνομά της, χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί ο αριθμός των μοναδικών επιβατών ανά πάσα στιγμή π.χ. σε ένα αεροδρόμιο, ο χρόνος που χρειάζεται κάθε επιβάτης για να επισκεφθεί την περιοχή Β από την περιοχή Α και ο χρόνος που ξοδεύει σε ουρές σε οποιαδήποτε περιοχή του αεροδρομίου. Και όλα αυτά χωρίς σύνδεση σε δίκτυο, χωρίς κάμερες και χωρίς applications!

Η συγκεκριμένη start up, που κλείνει έναν χρόνο ζωής, αποτελεί τεχνοβλαστό του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, όπου έχει και τη βάση της. Σήμερα δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη, ενώ αναμένεται να αναπτύξει τη δραστηριότητά της σε Σιγκαπούρη, Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ…»

Ας μας επιτραπούν ορισμένες γενικότερες παρατηρήσεις:

1. Η συζήτηση περί start -up δεν είναι ελληνικό εφεύρημα, αφού ήδη από τις δεκαετίες του '80 και του '90 τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, θεωρείται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Έτσι, σήμερα, σύμφωνα με την κυρίαρχη προπαγάνδα, είναι τάχα στο χέρι του νέου επιστήμονα να προσπαθήσει να γίνει ένας νέος Μπιλ Γκέιτς ή Στιβ Τζομπς, ξεκινώντας τη δική του start -up επιχείρηση. Αυτή είναι η εικόνα που προβάλλεται για τις start -ups στον δημόσιο λόγο: Εταιρείες που ιδρύονται με ελάχιστους πόρους και σύντομα μπορούν να πετύχουν έσοδα εκατομμυρίων. Η εικόνα αυτή, όμως, είναι τουλάχιστον εξωραϊσμένη, καθώς με βάση στοιχεία και μελέτες, το ποσοστό επιτυχίας των start -ups είναι εξαιρετικά χαμηλό σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι σε μελέτη της «Deutsche Bank» που δημοσιεύτηκε το 2016 αναφέρεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας, περίπου οι μισές start -up επιχειρήσεις αποτυγχάνουν ήδη από τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό «στίβο», ενώ, σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό «Forbes», περίπου το 90% των start -ups τελικά αποτυγχάνει. Ακόμα και στις ΗΠΑ, τη «γη της επαγγελίας» του start -up επιχειρείν, από το 2008 και μετά, αυτές που κλείνουν είναι περισσότερες από αυτές που ιδρύονται ετησίως (έκθεση του US Census Bureau, 2015).

2. Οι λόγοι που οι περισσότερες start -ups δεν εκπληρώνουν τελικά τα όνειρα που είχαν όσοι τις ξεκίνησαν, σε ποσοστό περίπου 90% έχουν να κάνουν με παράγοντες που αφορούν το «τέρας της αγοράς» και όχι με το αν είχαν συλλάβει και αναπτύξει μια καλή και πραγματικά «καινοτόμο» ιδέα.Βέβαια, μια ιδέα που δεν ανταποκρίνεται «στις ανάγκες της αγοράς» δεν είναι ντε και καλά μια κακή ιδέα ή μια ιδέα που δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί ώστε να ικανοποιηθούν πραγματικές, σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Στην καπιταλιστική οικονομία, όμως, δεν είναι αυτά που ενδιαφέρουν, αλλά το κατά πόσο μια οποιαδήποτε «καινοτομία» θα μπορεί να αποβεί κερδοφόρα.

3. Όπως γίνεται φανερό, η ίδρυση μιας start -up είναι μάλλον επιλογή ανάγκης, που περιβάλλεται το μανδύα της «ευκαιρίας» και πασπαλίζεται με διάφορες «αναπτυξιακές» φιοριτούρες στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλει η αστική τάξη, αξιοποιώντας όλους τους μηχανισμούς που έχει στο οπλοστάσιό της, για να χειραγωγήσει ιδεολογικά τους νέους επιστήμονες.

Φυσικά, η όλη συζήτηση δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ιδεολογικής χειραγώγησης των νέων επιστημόνων. Το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του έχουν κι άλλους, πολύ σοβαρούς λόγους να «επενδύουν» τόσο πολύ στο ζήτημα του start -up επιχειρείν. Αυτοί έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου στην αρένα του ανταγωνισμού μεταξύ των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

4. Τα παραπάνω δείχνουν ότι η σκιά της ομπρέλας του start -up επιχειρείν είναι τόσο μεγάλη, που χωράει πολλούς και πολλά από κάτω. Από «μεγαλοκαρχαρίες» και ισχυρά μονοπώλια που αναζητούν νέα κέρδη, μέχρι νέους επιστήμονες που αναζητούν μια καλύτερη προοπτική από τη μιζέρια της εργασιακής ανασφάλειας, την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης στο εξωτερικό, την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι στη σκιά. Είναι στο ποιος κρατά την ομπρέλα και μπορεί να την ανοιγοκλείνει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι νέοι επιστήμονες, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας, είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο διαπιστώνουν στην πράξη ότι η «επιχειρηματικότητα» και οι «ευκαιρίες» που διαφημίζουν το αστικό κράτος και όλα τα κόμματα του κεφαλαίου στην πραγματικότητα είναι νέα δόκανα που στήνονται για τους ίδιους. Είναι αυτοί οι οποίοι, αναζητώντας διαφυγή από τον εφιάλτη της εργασιακής ανασφάλειας που κατασπαράσσει την εργατική τάξη, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του «λουκέτου» και των χρεών που κατασπαράσσουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες.

Ας αναρωτηθεί κάθε νέος επιστήμονας: Τι είναι αυτό που τον αναγκάζει να ψάχνει πώς θα γίνει - σχηματικά το λέμε - ο 1 στους 100, αντί να αναζητεί πώς θα έχουν και οι 100 τις ίδιες δυνατότητες; Αυτό το ερώτημα μπορεί να φωτίσει και τον άλλο δρόμο που έχει μπροστά του.

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 214 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 28 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-2 μποφόρ

Κυριακή, 29 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 89 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά