Σάββατο, 28 Μάρ, 2020

  • ΚΚΕ: Άδικη κι αδικαιολόγητη η εξαίρεση επιστημόνων από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ
  •  ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Στους 32 οι νεκροί από τον κορονοϊό .1061 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:Αντί για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρά την απαράδεκτη συμφωνία που «χρυσώνει» τους κλινικάρχες
  • Ενα άρθρο για την ονομασία της Βέροιας στα 1885...
ΚΚΕ: Άδικη κι αδικαιολόγητη η εξαίρεση επιστημόνων από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ1  ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ2 Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής3 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Στους 32 οι νεκροί από τον κορονοϊό .1061 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα4 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:Αντί για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας προχωρά την απαράδεκτη συμφωνία που «χρυσώνει» τους κλινικάρχες5 Ενα άρθρο για την ονομασία της Βέροιας στα 1885...6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και η κυβέρνηση τι κάνει για την Ψυχική Υγεία;

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Και η κυβέρνηση τι κάνει για την Ψυχική Υγεία;

Στην κοπή της βασιλόπιτας του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ημαθίας παρευρέθηκε την Κυριακή ο αν. γεν. γραμματέας Κ.Ο. της Ν.Δ., Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Σε δήλωσή του, ο βουλευτής Ημαθίας υπογράμμισε το ιδιαίτερα σημαντικό το έργο του συλλόγου, τη διαρκή εστίασή του στην παροχή υπηρεσιών για την ψυχική υγεία στην Ημαθία και την προσφορά ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με στόχο την επανένταξη των ατόμων με ψυχικά προβλήματα. Σημείωσε δε ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε πάντα αρωγοί στις αξιόλογες δράσεις του συλλόγου, με πνεύμα δοτικότητας, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης.

Και το σχόλιο μας

Καταρχήν να τονίσουμε ότι η σημαντική δουλειά πολύ γίνεται από τον ΣΟΦΨΥ αλλά και γενικότερα το αίσθημα αλληλεγγύης και αλτρουισμού πολλών εργαζομένων, όπως και η εθελοντική εργασία δεν θα πρέπει ν’ αποτελούν άλλοθι για την εκάστοτε κυβέρνηση προκειμένου να καλύπτονται τα δικά της «κενά και παραλήψεις» αλλά και η ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής και στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Δυστυχώς διαχρονικά το σημαντικό φορτίο της φροντίδας των ψυχικά ασθενών, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο, αναλαμβάνουν οι οικογένειές τους με την προϋπόθεση ότι μπορούν να ανταποκριθούν.

Κατά τη γνώμη μας χρειάζεται ριζικά διαφορετική πολιτική από την ακολουθούμενη και εδώ ο κυβερνητικός βουλευτής θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες τους, εκτός από την έκφραση αλληλεγγύης στη δράση του ΣΟΦΨΥ.

Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο οποίο πρωταρχικό ρόλο θα διαδραματίζει   το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ)  , με έμφαση στην πρόληψη σε όλα τα επίπεδα άρα και στο επίπεδο της τριτογενούς   πρόληψης (της υποτροπής δηλαδή της νόσου) .

Σε ένα τέτοιο σύστημα υγείας οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας σύγχρονες και υψηλού επιπέδου μπορούν να ικανοποιηθούν με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων - δωρεάν υπηρεσιών που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες όχι μόνο των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους και όλου του λαού. Βασική προτεραιότητα είναι η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα (πρωτογενές, δευτερογενές, τριτογενές), σε όλους τους πυρήνες της κοινωνικής δραστηριότητας (εκπαιδευτήριο, στρατός, εργασιακός χώρος, οικογένεια). Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), τμήμα του ενιαίου λειτουργικά Κέντρου Υγείας, το οποίο επιτελεί τη φροντίδα της κοινότητας και διασυνδέεται με τους χώρους ευθύνης του σε κάθε επίπεδο (σχολεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο). Από τις υπηρεσίες του ΚΨΥ καλύπτονται όλες οι ηλικιακές ομάδες και οι κατηγορίες ασθενειών όλου του πληθυσμού. Τα κριτήρια επιλογής μεταξύ διαφορετικών δομών ένταξης του ασθενούς είναι μόνο επιστημονικά. Οι παροχές ολόπλευρης φροντίδας της ψυχικής υγείας αξιοποιούν την επιστημονική γνώση και το σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Η διαρκής και υπεύθυνη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών εξασφαλίζει τη θεραπευτική συνέχεια και την αποτελεσματική θεραπεία και αποκατάσταση.

Από το Κέντρο Υγείας γενικά εκπορεύονται τα προγράμματα πρόληψης και εκπονούνται προγράμματα αγωγής υγείας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία με ανάπτυξη ειδικής υπηρεσίας - τομέα του ενιαίου Κέντρου Υγείας, με ομάδα επιστημόνων που εργάζεται στους χώρους συγκέντρωσης νέων, όπως σχολεία, σχολές, Πανεπιστήμια, στρατιωτικές μονάδες και παρακολουθεί την ψυχοδιανοητική ανάπτυξη των παιδιών, των εφήβων και των νέων, παρέχει ψυχολογική στήριξη, εντοπίζει προβλήματα και προδιάθεση και παρεμβαίνει έγκαιρα.

Το ΚΨΥ συνεργάζεται και συνδέεται με το Κέντρο Γυναίκας και παιδιού, όπου ειδική επιστημονική ομάδα έχει την ευθύνη των οικογενειών με γονείς ασθενείς ή και παιδί με ψυχικά προβλήματα. Είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ατόμων υψηλού κινδύνου, την προγεννητική φροντίδα της ασθενούς μητέρας, την προετοιμασία για την επερχόμενη μητρότητα, την πλήρη στήριξη της οικογένειας με οικογενειακό προγραμματισμό και ψυχολογική ενίσχυση, την κατ' οίκον στήριξη των οικογενειών, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω μειωμένης λειτουργικότητας του γονέα-ασθενούς. Διασφαλίζεται η ύπαρξη ειδικών ψυχιατρικών νοσοκομείων για τις κατηγορίες ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί μόνιμη ιατρική-νοσηλευτική φροντίδα.

Έχει διαβαστεί 196 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Συννεφιασμένος
Συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 28 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 6 ως 11 °C
Άνεμος ΒΒΑ 0-2 μποφόρ

Κυριακή, 29 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 82 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά