Πέμπτη, 02 Ιουλ, 2026

  • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό
  • Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο
  • Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα
  • ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων
  • ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα
  • ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα
Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η προσπάθεια τσουβαλιάσματος και συκοφάντησης θα πέσει στο κενό1 Ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία: Εντείνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο2 Πλήθος κόσμου στο καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων στη Νάουσα3 ΟΓΕ: Η «κανονικότητα» της γυναικείας ανισοτιμίας σφυρηλατείται από τη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων4 ΚΚΕ: Άθλια η προσπάθεια της ΝΔ να αξιοποιήσει μια εγκληματική ενέργεια για να επιτεθεί στους αγώνες του λαού και να στήσει κάλπικα δίπολα5 ΗΠΑ: Δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος και από κρυπτονομίσματα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιλαϊκό από χέρι

Η συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας τη θέση του ΚΚΕ ότι η συνταγματική αναθεώρηση στοχεύει σε ένα πιο ισχυρό και ευέλικτο κράτος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως πιο εχθρικό και επιθετικό απέναντι στον λαό. Τόσο οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και η στάση των άλλων κομμ... Περισσότερα

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της 8ης Ιούλη...

από Η Άλλη Άποψη
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της 8ης Ιούλη...

Μια μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης των εκλογών, στις 8 Ιούλη, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ με κεντρικό ζήτημα τις «εκκρεμότητες» της αντιλαϊκής πολιτικής αναφορικά με τα «προαπαιτούμενα» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», με ταυτόχρονη έναρξη των διεργασιών για τον 4ο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, η σχετική «συζήτηση» αμέσως μετά τις εκλογές, γίνεται προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, να σταλεί το «σωστό μήνυμα» στην επόμενη κυβέρνηση και συνολικά στην καινούργια Βουλή, ότι το πρόγραμμα της επόμενης μέρας είναι δεδομένο και καμιά καθυστέρηση δεν δικαιολογείται στην εφαρμογή του.

Η εξέλιξη αυτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας καθορίζεται από τις δεσμεύσεις τους στο κεφάλαιο και τις συμφωνίες τους με τους «θεσμούς»: Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ το συνέταξε, το ψήφισε και το εφάρμοσε ως κυβέρνηση, η δε ΝΔ το προσυπογράφει και ετοιμάζεται τώρα να αναλάβει τη σκυτάλη για τη συνέχιση και την επιτάχυνσή του.

Κι όλα αυτά, βέβαια, κάνουν ακόμα περισσότερο αστείο τον μεταξύ τους προεκλογικό σκυλοκαβγά, για το ποιος εφαρμόζει μνημόνια και ποιος όχι, ποιος ετοιμάζεται να φέρει ένα τέταρτο και ποιος τάχα «τα τελείωσε»...

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της 8ης Ιούλη

Η 3η έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν έρχεται να θυμίσει τις δεσμεύσεις της σημερινής και της επόμενης κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα «προαπαιτούμενα» της αντιλαϊκής συμφωνίας. Μεταξύ αυτών:

-- Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: «Η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προχωρά σε ολόκληρη την επικράτεια, αν και με κάπως επιβραδυνόμενο ρυθμό. Ακόμα, ένα μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών, περίπου δύο τρίτα στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τις ελληνικές αρχές, ακυρώνονται, αναστέλλονται ή αποβαίνουν άγονοι», επισημαίνει η Κομισιόν, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στη λαϊκή κατοικία, προκειμένου - όπως λένε - να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν θέσει οι τράπεζες.

Σ' αυτό το πλαίσιο και παρά την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί στους αντιλαϊκούς στόχους, επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», ενώ τα ήδη υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, «συστήνεται» να εφαρμοστούν με συνέπεια.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κρατική στήριξη των τραπεζών στην προσπάθεια μείωσης των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνεται ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο κατά πόσο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

-- Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019. Που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα έχουν πολλά ακόμα να δουν τα μάτια μας, στο κυνήγι λαϊκών ανθρώπων που δεν έχουν να πληρώσουν, σε κατασχέσεις λογαριασμών, που υπήρξαν χιλιάδες και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων,που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- Αναδρομικά: Διαμηνύουν και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - κλειδιά, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής», δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή». Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποιοι κερδίσουν «στα χαρτιά» έστω και ένα από τα δέκα που τους έκλεψε το κράτος, «στο χέρι» δεν πρόκειται να δούνε προκοπή, αφού θα τους τα κόψουν από κάπου αλλού για να ισοσκελιστεί η «χασούρα» για το κράτος.

-- «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019. Οταν το σύστημα πάρει την τελική του μορφή, χιλιάδες θα είναι αυτοί που θα χάσουν ακόμα και την ελάχιστη βοήθεια από το κράτος.

-- Ιδιωτικοποιήσεις: Η «πρόοδος» προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έως το τέλος του 2019 απαιτεί μια σειρά από ενέργειες στην Εγνατία ΑΕ, στη ΔΕΠΑ, στα περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον διεθνή αερολιμένα της Αθήνας και στην ΕΥΔΑΠ. Στα ΕΛΠΕ δεν υποβλήθηκαν δεσμευτικές προσφορές, αυτό όμως έγινε στη Μαρίνα Αλίμου, με επόμενο βήμα την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης.

-- Κατώτατος μισθός: Μόνιμο «προαπαιτούμενο» αποτελεί το ζήτημα της «παρακολούθησης των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Οπως ήδη προβλέπεται, «οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχουν για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Είναι φανερό ότι αυτό που τους απασχολεί είναι ο μέσος μισθός, ο οποίος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ, συνεχίζει να μειώνεται, με στόχο να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί αυτή η τάση.

 

Έχει διαβαστεί 471 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 514 επισκέπτες και 0 μέλη.