Κυριακή, 25 Οκτ, 2020

 • Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 617)
 • ΟΠΟΥ ΠΤΩΧΟΣ ΚΑΙ Ο ……..ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
 • Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/10
 • Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον
 • Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων
Κυκλοφόρησε "Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ" (Νο 617)1 ΟΠΟΥ ΠΤΩΧΟΣ ΚΑΙ Ο ……..ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ2 Κούβα: Ετήσιες ζημιές 5,5 δις δολάρια προκαλεί το γενοκτονικό εμπάργκο των ΗΠΑ3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 24/104 Αλλάζει η ώρα την Κυριακή. Τι προβλέπεται για τις αλλαγές στο μέλλον5 Σύσταση οργανωτικής επιτροπής και προγραμματισμός κινητοποιήσεων αποφασίστηκε, ύστερα από την συγκέντρωση των μικροιδιοκτητων κατοίκων των Ριζωμάτων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πανδημία: Κυβέρνηση και εργοδοσία…ξεσάλωσαν!

Το β' τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο, 3 στους 10 εργαζόμενους (31%) είχαν αποδοχές μικρότερες ακόμα και του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά). Το ίδιο τρίμηνο, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ εκτινάχτηκε από τ... Περισσότερα

Τώρα τα “επιστημονικά πορίσματα” προσαρμόζονται στις ανάγκες της ακαριαίας άρσης όλων των μέτρων αποστασιοποίησης

από Η Άλλη Άποψη
Τώρα τα “επιστημονικά πορίσματα” προσαρμόζονται στις ανάγκες της ακαριαίας άρσης όλων των μέτρων αποστασιοποίησης

Γράφει η Ευγενία Καβαλλάρη

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει το τέλος της πανδημίας. Η άρση των απαγορεύσεων, των μέτρων και των περιορισμών, από εκεί που πριν 15 μέρες θα ανακοινώνονταν σταδιακά με προσεχτικά βήματα, με «διαρκή επανέλεγχο και αξιολόγηση της κατάστασης», τώρα γίνεται ακαριαία και άπαξ. Οι ημερομηνίες επανεκκίνησης, που αφορούν κατά κύριο λόγο τον τουρισμό, ανακοινώνονται πλέον χωρίς τα ερωτηματικά των «επιδημιολογικών δεδομένων» και σε κάθε κυβερνητικό διάγγελμα και εξαγγελία έρχονται όλο και πιο κοντά. Ο Γεωργιάδης μάλιστα προδικάζει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επανάληψης του lockdown στο μέλλον!

Οι εξελίξεις φωτίζουν τις μεγάλες αλήθειες της περιόδου που διανύουμε. Τα μέτρα των απαγορεύσεων και της κοινωνικής καραντίνας που παρουσιάστηκαν ως «η μοναδική επιστημονικά ενδεδειγμένη λύση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τελικά δεν αποτελούν ούτε μοναδική επιλογή, ούτε επιστημονική αντιμετώπιση, ούτε βέβαια… λύση. Αυτό, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν οι καθημερινές ανακυβιστήσεις των ίδιων των πολιτικών εισηγητών της καραντίνας. Γιατί απλά, δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο η κυβερνητική διαβεβαίωση ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να επαναληφθεί το lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά μόνο την πιο κυνική ομολογία για το αδιέξοδο και το ανερμάτιστο της πολιτικής τους. Την ομολογία των ίδιων ότι τελικά δεν ήταν και τόσο «μονόδρομος» όσο παρουσιάστηκε αυτή η πολιτική.

Από κοντά και οι επιστημονικές επιτροπές και οι ειδικοί που με τα «επιστημονικά τους πορίσματα», τα οποία με προκλητικό τρόπο προσαρμόζονται στις ανάγκες της ακαριαίας άρσης όλων των μέτρων αποστασιοποίησης, δεν κάνουν άλλο από το να δικαιώνουν τα λόγια του ποιητή που θέλουν αυτή την «επιστήμη»… «τσούλα των δήμιων». Γιατί απλά, αυτοί που πάγωσαν για δύο μήνες μια ολόκληρη κοινωνία, επιβάλλοντας ακραίες απαγορεύσεις και πρόστιμα για να δικαιώσουν το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κατεδάφισης του ΕΣΥ, τώρα με τα νέα πορίσματά τους, αναιρούν κάθε επιστημονικότητα των προηγούμενων!

Ο ελληνικός λαός βγαίνει από ένα δίμηνο καραντίνας στην οποία συντελέστηκε ένα τεράστιο οικονομικό και πολιτικό πισωγύρισμα. Και την ίδια στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα συντρίμμια που άφησε πίσω της αυτή η πολιτική, συνειδητοποιεί ότι οι θιασώτες της είναι έτοιμοι, όχι απλά να άρουν κάθε περιορισμό για την διάσωση των μεγαλοξενοδόχων, αλλά ακόμη και να προχωρήσουν σε μέτρα πρόκλησης αντίστοιχου ή και ακόμη μεγαλύτερου «συνωστισμού» από αυτά που ίσχυαν πριν την πανδημία. Και αυτό εκτός από την οργή που μπορεί να προκαλεί, θα πρέπει να οδηγεί και στα αναγκαία συμπεράσματα.

Από τις αμφιβολίες του Μάρτη για το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλη τις πιθανές ημερομηνίες επαναλειτουργίας όλων των τομέων και κλάδων της οικονομίας, τις οποίες τον Μάη μέρα με την ημέρα φέρνει όλο και πιο κοντά. Ο ζόφος που καθημερινά σκορπούσαν τα ΜΜΕ έχει αντικατασταθεί από το κλίμα του εφησυχασμού και της αισιοδοξίας. Όλα αυτά συνοδεύονται και από τις αναγκαίες διαπιστώσεις και τα πορίσματα των εδικών.

Όλες οι αρχικές αποφάσεις και τα πορίσματα που αφορούσαν την αποστασιοποίηση κατά την επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας, αναιρούνται. Τα αεροπλάνα, τα μέσα που αποτελούν «κλειστές κάψουλες» μετάδοσης του ιού, τελικά θα γεμίζουν όπως και πριν. Και από τη στιγμή που θα συμβαίνει αυτό, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί βέβαια ότι τα τουριστικά λεωφορεία θα πρέπει να κυκλοφορούν με τους μισούς. Στις επιχειρήσεις εστίασης η αρχική απόσταση των 2 μέτρων που ορίστηκε μεταξύ των τραπεζιών, περιορίστηκε στα 70 εκατοστά, με αποτέλεσμα η διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με το νόμο πλέον, να είναι πιο πυκνή σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.

Όλα τα πορίσματα που θα περιόριζαν υποτίθεται το συνωστισμό στα μεγάλα ξενοδοχεία ανατράπηκαν. Από τις ανακοινώσεις για τα μειωμένα ποσοστά πληρότητας, τελικά τα νέα πορίσματα επιτρέπουν ακόμα και τη λειτουργία της πισίνας (εκεί που μέχρι τις 5 Μάη απαγορεύονταν το μπάνιο στη θάλασσα!) και του μπουφέ, ενώ οι ημερομηνίες έναρξης της τουριστικής περιόδου και των αφίξεων έρχονται όλο και πιο κοντά στη δίμηνη καραντίνα.

Εκεί που λίγες μέρες πριν απαγορευόταν κάθε μετακίνηση, εκεί που η 14ήμερη καραντίνα επιβαλλόταν ακόμα και στην περίπτωση μετάβασης σε άλλη περιοχή της Ελλάδας χωρίς παρουσία συμπτωμάτων, για τις ανάγκες κατανάλωσης του «τουριστικού προϊόντος» αίρεται κάθε περιορισμός. Καμία καραντίνα δεν θα ισχύει για κανέναν. Όσο για τα τεστ που αρχικά θα ήταν υποχρεωτικά για κάθε άφιξη, τώρα τα «επιστημονικά» επιτελεία τα ορίζουν ως δειγματοληπτικά! Με απλά λόγια δεν θα υπάρχει κανένα πραγματικό μέτρο αποστασιοποίησης, πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας. Και όλα αυτά όταν λίγες μέρες πριν δεν επέτρεπαν σε κανέναν να βγει από το σπίτι του.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σχολεία που η κυβέρνηση άνοιξε στην πραγματικότητα, όχι για εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά για να επιταχύνει την επιστροφή στην «κανονικότητα» ενόψει της τουριστικής περιόδου. Γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα οι κυβερνώντες ότι τα μέτρα αποστασιοποίησης που όρισαν δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Και ότι, όχι οι αρχικές οδηγίες του ΕΟΔΥ (1 μαθητής ανά 7τ.μ.) δεν θα είχαν καμία τύχη στις στενές σχολικές αίθουσες, αλλά ούτε καν αυτό το ενάμιση μέτρο της Κεραμέως που, μέσα στην τάξη γίνεται μισό. Όπως και οι διπλές καθαριότητες και όλα αυτά τα αδιανόητα στην πραγματικότητα μέτρα που με ευκολία εξαγγέλλει το υπουργείο. Και πάλι όμως για τις ανάγκες της πολιτικής οι «επιστήμονες» διαβεβαιώνουν τώρα ότι ο ιός «σπάνια μεταδίδεται από τα παιδιά στους ενήλικες».

Όμως ο ιός δεν εξαφανίστηκε και δεν μπορεί να εξαφανίστηκε από τη μια μέρα στην άλλη. Η πανδημία με αφορμή την οποία εξαπέλυσαν αυτή την ιδιότυπη και πρωτόγνωρη επίθεση στον ελληνικό λαό και τους λαούς του κόσμου παραμένει. Αυτό που άλλαξε είναι οι ανάγκες της πολιτικής τους και γι’ αυτό και τα πολυδιαφημισμένα τους «επιστημονικά πορίσματα» μεταβάλλονται ακαριαία.

Επιμείναμε και επιμένουμε να ορίζουμε την κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας ως μια νεοφιλελεύθερη, ακροδεξιά τυχοδιωκτική πολιτική που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό. Που στόχο είχε την συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης και της πολιτικής της για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι το μόνο που πραγματικά μπορεί να απαντήσει σε πανδημικές κρίσεις και με σκοπό να εξακολουθήσει την πολιτική της κατεδάφισής του. Που επιδίωξε να εδραιώσει το νεοφιλελεύθερο αντιδραστικό ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» και -με πρόσχημα την πανδημία- να δημιουργήσει συνθήκες ανοχής στους περιορισμούς των δημοκρατικών ελευθεριών και των απαγορεύσεων.

Δυο μήνες μετά τη λήψη των πρώτων μέτρων τα συμπεράσματα είναι καθαρά. Και πρέπει να είναι -ειδικά από εδώ και πέρα- βέβαιο ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστεί και άρα θα παρουσιαστεί η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας και διεθνώς θα είναι πρωτίστως προϊόν πολιτικής απόφασης και δευτερευόντως επιδημιολογικών δεδομένων.

Έχει διαβαστεί 48 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Ρίγος...
Προηγούμενο άρθρο
Ρίγος...

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 13 °C
Άνεμος ΒΔ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 9 ως 21 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 8 ως 22 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 967 επισκέπτες και 1 μέλος.