Τρίτη, 22 Οκτ, 2019

  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τις αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ και ΗΠΑ
  • Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας: Πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο
  • Παρουσίαση βιβλίων στη Βέροια την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου
  • Συνάντηση Δημάρχου Βέροιας με τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας
  • Συνέντευξη του Αντώνη Μαρκούλη
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για τις αρνητικές συνέπειες στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους από τους σφοδρούς οικονομικούς ανταγωνισμούς ΕΕ και ΗΠΑ1 Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας: Πρόταση ψηφίσματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο2 Παρουσίαση βιβλίων στη Βέροια την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου3 Συνάντηση Δημάρχου Βέροιας με τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας 4 Συνέντευξη του Αντώνη Μαρκούλη5 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Τ.Ο. ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγρότες και εργάτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην «Agrotica» ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Αγρότες και εργάτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην «Agrotica» ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα

Κάλεσμα προς τους αγρότες, αλλά και στους εργαζόμενους, συνολικά στα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης, να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Άγαλμα Βενιζέλου και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την Agrotica, απηύθυναν τα μέλη της, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν εκπρόσωποι από μια σειρά μπλόκων, ενώ εισηγητικά μίλησαν εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ο Βαγγέλης Μπούτας, ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, η Διαμαντούλα Κρητικού και ο Χρήστος Κάμτσης. Ενημέρωσαν για τη συνάντηση που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 11 το πρωί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα, όπου όπως είπαν, θα διεκδικήσουν ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους. Μετά τη συνάντηση θα γίνουν συνελεύσεις στα μπλόκα και θα αποφασιστεί η παραπέρα εξέλιξη του αγώνα τους.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, παρουσιάζοντας τα οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τις διεκδικήσεις της, αναφέρθηκε στην αδυναμία της μικρής και μεσαίας αγροτιάς να συνεχίσει να καλλιεργεί. «Πολλοί συνάδελφοί μας εγκαταλείπουν. Με την απελευθέρωση των κατασχέσεων από την 1η Μάη, θα πάρει η μπάλα τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που είναι καταχρεωμένοι στην αγροτική τράπεζα. Εάν ξεκινήσουν αυτές οι κατασχέσεις δεν θα έχουν σταματημό και δεν θα μπορεί να σταθεί κανένας αγρότης πλέον να συνεχίσει να καλλιεργεί», σημείωσε.

Ο Β. Μπούτας παρουσίασε το σύνολο των αιτημάτων που αφορούν στο Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και σημείωσε: «Εμείς απαιτούμε να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης, να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί και από εκεί και πάνω ολοκληρωτική φορολόγηση. Με το κόλπο που έκανε η κυβέρνηση, έχουμε τριπλασιασμό στην κατώτερη κλίμακα του ΕΦΚΑ σε σχέση με αυτό που πληρώνανε οι αγρότες για τον ΟΓΑ πριν. (...) Επίσης, παλεύουμε το ακατάσχετο να είναι 1.250 επί 12 μήνες, δεδομένου ότι οι αγρότες πληρώνονται μόνο 2 ή 3 φορές το χρόνο. Να σταματήσουν οι κατασχέσεις που γίνονται σε λογαριασμούς. Ήδη μπλοκάρουν και έχουν κατασχέσει λογαριασμούς αγροτών είτε από χρήματα που μπήκαν από ενισχύσεις, είτε και από προϊόντα που πουλήθηκαν, έναντι χρεών στην εφορία ή και στον ΕΦΚΑ».

Για τον ΕΛΓΑ σημείωσε ότι «η κοροϊδία πάει σύννεφο. Εδώ και περίπου 5 χρόνια, όχι μόνο όσο είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όλοι μας έλεγαν ότι έχετε δίκιο ο ΕΛΓΑ είναι ένας οργανισμός που με βάση τον κανονισμό και το νόμο ουσιαστικά δεν δίνει αποζημιώσεις και πρέπει να αλλάξει. Αλλά όταν μιλάνε για αλλαγές -και η σημερινή κυβέρνηση- μιλάνε για αλλαγές προς το χειρότερο, σε βάρος των αγροτών. Π.χ. τι θέλεις, αποζημίωση για την πλημμύρα; Πρέπει να πληρώσεις ξεχωριστά γι' αυτό το αίτιο. Θέλεις να σε καλύψω για τη βροχή; Πρέπει να πληρώσεις ξεχωριστά γι' αυτό το αίτιο, ξεχωριστά για το πράσινο σκουλήκι, κ.λπ. Αυτό δηλώνει η ηγεσία του ΕΛΓΑ και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές ανέφερε: «Έχουμε τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και έχουμε και τις ανοιχτές τιμές, δηλαδή πλέον ο αγρότης δεν πουλάει, παραδίδει το προϊόν και ο βιομήχανος, ο επιχειρηματίας, είτε είναι στο ροδάκινο, είτε είναι στο βαμβάκι, είτε στο καλαμπόκι, μετά από 4 - 5 μήνες δίνει όποια τιμή θέλει. Και αυτό η ηγεσία του υπουργείου, η κυβέρνηση, λέει ότι το ρυθμίζει η αγορά. Δηλαδή, οι δέκα εκκοκκιστές ρυθμίζουν πόσο θα έχει το βαμβάκι, οι δέκα έμποροι πόσο θα έχει το ροδάκινο, και πάει λέγοντας. Άρα, λοιπόν, οι βιομήχανοι οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια αύξησαν τα κέρδη τους κατά 57% είναι οι κυρίαρχοι και αλωνίζουν, εκβιάζοντας τον παραγωγό που δεν μπορεί να αποθηκεύσει το προϊόν, που δεν μπορεί να βρει άλλη αγορά να το δώσει και είναι αναγκασμένος να υποκύψει.

Γι' αυτό απαιτούμε εγγυημένες τιμές και αυτό τους πονάει, γιατί χτυπάει την καρδιά του καπιταλισμού. Όταν ακούνε εγγυημένες τιμές σηκώνεται η τρίχα τους και των καπιταλιστών και της κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντά τους. Εμείς επιμένουμε ότι είναι δίκαιο να ξέρει ο παραγωγός ότι έχει την κατώτερη τιμή στη συγκεκριμένη ποιότητα, για να μπορεί να προγραμματίσει και να μπορεί να ζήσει».

Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική

«Έχουμε απέναντί μας, αντίπαλους, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές αγρότες, την κυβέρνηση και την πολιτική της, όσους στηρίζουν αυτήν την πολιτική και την ΚΑΠ που είναι όχημα για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Έχουμε αντίπαλους τις τράπεζες και τους βιομήχανους που μας παίρνουν τσάμπα τη σοδειά», τόνισε ο Β. Μπούτας.

Απαντώντας σε όσους παρουσιάζουν τα αιτήματα των αγροτών ως μαξιμαλιστικά, σημείωσε: «Είναι αιτήματα που αφορούν τη ζωή, την επιβίωσή μας. Για την πολιτική της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των βιομηχάνων είναι μαξιμαλιστικά. Δηλαδή, πόσο μαξιμαλιστικό είναι να μου παίρνει τη σοδειά και να μην ξέρω πόσο την αγοράζει; Δηλαδή τι άλλο πρέπει να κάνουν;

Είναι μαξιμαλισμός να παλεύεις να ικανοποιήσεις τις ζωτικές ανάγκες επιβίωσης, όταν οι βιομήχανοι στα 7 τελευταία χρόνια αύξησαν τα κέρδη τους 57%. Μαξιμαλιστικό βαφτίζουν ό,τι θίγει το μεγάλο κεφάλαιο, ό,τι θίγει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ό,τι θίγει τα μνημόνια».

Ο Β. Μπούτας κάλεσε τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τα ταξικά σωματεία να δώσουν μαζί τη μάχη ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Να καταλάβουν ποιοι είναι οι αντίπαλοι, να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να την αλλάξουν προς όφελός τους.

Επιπλέον, χαρακτήρισε επιτυχημένες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες, και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, θα δυναμώσει, θα μεγαλώσει και θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα.

Ξένοι για τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Αναφερόμενος στη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Ελλάδας που οργανώνει συλλαλητήριο την Πέμπτη στην «Agrotica», ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε ότι δεν εκπροσωπούν καμία αγροτική οργάνωση, δεν έχουν παρουσιάσει κανένα υπόμνημα με αιτήματα, παρά μόνο μιλάνε γενικά για Ασφαλιστικό, Φορολογικό και ζημιές. Εξυπηρετούν συμφέροντα αλλά όχι τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «οι μεγαλοαγρότες, οι μεγαλοεπιδοτούμενοι αγρότες, θεώρησαν σκόπιμο φέτος να βάλουν απέναντί τους το 80% - 90% των Ελλήνων αγροτών που είμαστε μικρομεσαίοι και παλεύουμε για την επιβίωση, παλεύουμε να σταθούμε και στις εκμεταλλεύσεις μας και στις οικογένειές μας. Θεωρούν σκόπιμο ότι να φύγουμε από τη μέση για να μπορέσουν αυτοί να αυγατίσουν τις περιουσίες τους και τον πλούτο τους».

Αναφέρθηκε ακόμη στην αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει διαρκώς νέα βάρη στους αγρότες, τονίζοντας: «Κάποιοι όλο αυτό το βαφτίζουν αναπτυξιακή πολιτική και καλλιεργούν προς τον κόσμο την ελπίδα ότι αφού τελειώσουμε με τα μνημόνια και τις αξιολογήσεις ίσως τα πράγματα να αλλάξουν. Εμείς θέλουμε τα πράγματα να αλλάξουν τώρα».

Μονόδρομος ο ανυποχώρητος αγώνας

Η Διαμαντούλα Κρητικού ανέφερε ότι «με τις κινητοποιήσεις του 2016 δημιουργήσαμε το αγροτικό κίνημα που όλο αυτόν τον καιρό δεν σταμάτησε να αγωνίζεται. Την ίδια ώρα η επίθεση κλιμακώνεται και τα προβλήματα οξύνονται κάθε μέρα και περισσότερο. Ως Ελληνίδα αγρότισσα έχω υποχρέωση στον εαυτό μου, σε όλες τις αγρότισσες της υπαίρθου και στα παιδιά μας, να μην υποχωρήσω. Είμαστε εδώ, και στέλνουμε μήνυμα ότι θα γιγαντώσουμε τη φωνή μας. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε, δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε».

Επίσης, αναφέρθηκε στο επίδομα για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στατιστικά βρίσκεται στην ύπαιθρο και, όπως είπε, «πάνε να μας το στερήσουνε».

Ο Χρήστος Κάμτσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κόστος παραγωγής με τις τιμές στο πετρέλαιο και τα γεωργικά φάρμακα και εφόδια να εκτινάσσονται στα ύψη. Επίσης στις απλήρωτες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι «ενώ πληρώνουμε τα ασφάλιστρά μας πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες για να πάρουμε αποζημίωση που δεν ανταποκρίνεται στο σύνολο των ζημιών». Τέλος, αναφέρθηκε στους τευτλοπαραγωγούς, που η ΕΒΖ τούς έχει απλήρωτους για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2017 και «ενώ έφτασε η καινούργια καλλιεργητική περίοδος, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Και την ίδια ώρα πρέπει να πληρώνουν τον ΦΠΑ για χρήματα που δεν έχουν εισπράξει και αν κάνουν πως δεν τον πληρώσουν, μαύρο φίδι που τους έφαγε». (ΠΗΓΗ:902.gr)

 
Έχει διαβαστεί 200 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 17 °C
Άνεμος Β 2-3 μποφόρ

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου

Λιακάδα
Λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 25 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 ως 24 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 68 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά