Παρασκευή, 19 Απρ, 2019

  • Περιοδεία στην Μελίκη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Ναλμπάντης
  • Το Εργοστάσιο Ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας θα λειτουργήσει και φέτος
  • Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΑΤΣΑΡΑ
  • Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε κλιμάκιο της ομάδας γυναικών της “Ώρας Ευθύνης”
  •  Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» για κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη
  •  «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα σε κάθε γωνιά του δήμου»: Το μήνυμα του κ. Βοργιαζίδη από τους Γεωργιανούς, τη Ράχη και τον Τριπόταμο
Περιοδεία στην Μελίκη πραγματοποίησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Κώστας Ναλμπάντης1 Το Εργοστάσιο Ζαχάρεως στο Πλατύ Ημαθίας θα λειτουργήσει και φέτος2 Η ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΑΤΣΑΡΑ3 Τα “Παιδιά της Άνοιξης” και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας επισκέφτηκε κλιμάκιο της ομάδας γυναικών της “Ώρας Ευθύνης”4  Οι θέσεις του συνδυασμού «Προτεραιότητα στον Πολίτη» για κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη5  «Ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα σε κάθε γωνιά του δήμου»: Το μήνυμα του κ. Βοργιαζίδη από τους Γεωργιανούς, τη Ράχη και τον Τριπόταμο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αποφάσεις κλιμάκωσης των επικίνδυνων σχεδιασμών με τη βούλα και της κυβέρνησης

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Αποφάσεις κλιμάκωσης των επικίνδυνων σχεδιασμών με τη βούλα και της κυβέρνησης

Νέες αποφάσεις κλιμάκωσης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας πάρθηκαν  στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες με τη βούλα και της ελληνικής κυβέρνησης, που διαλαλεί επισήμως και αρμοδίως ότι αναζητά ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στα τέτοια σχέδια. Παράλληλα, στην επιφάνεια ήρθαν για μια ακόμα φορά και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού στρατοπέδου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά το τέλος των εργασιών της σημερινής πρώτης μέρας της Συνόδου, υπήρξαν  «συζητήσεις, διαφωνίες και αποφάσεις που μας ωθούν μπροστά» και ότι «εργάζονται για τη δικαιότερη κατανομή βαρών», με τους ηγέτες να ανακοινώνουν μεγαλύτερες συνεισφορές σε χρήματα, προσωπικό και μέσα. Είπε, επίσης, ότι αποφάσισαν μέχρι το 2020 να έχουν στήσει τα 30 τάγματα, τις 30 αεροπορικές μοίρες και τα 30 πλοία μάχης να είναι έτοιμα να αναπτυχθούν οπουδήποτε το πολύ σε 30 μέρες, αλλά και τη συγκρότηση δύο  νέων Διοικήσεων, σε ΗΠΑ και Γερμανία, για την ταχύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων στα ανατολικά. Όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας και τα «4 30άρια» θα αποτελούν εγγύηση για ταχεία μετακίνηση των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στο μέτωπο και της Μαύρης Θάλασσας, όλα «για να δείξουμε στη Ρωσία πως ό,τι συνέβη στην Κριμαία δεν μπορεί να συμβεί σε κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε επίσης ότι θα στήσουν νέα κέντρα ειδικών που θα αναλύουν υβριδικές απειλές με έμφαση στον τομέα της Ενέργειας καθώς και νέο κέντρο «κυβερνοπολέμου».

Επιπλέον, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της αστάθειας σε Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή», το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πατήσει πιο αποφασιστικά πόδι στις περιοχές αυτές, αυξάνοντας τη «βοήθεια» σε Τυνησία και Ιορδανία για αντιμετώπιση των ισλαμιστών, όπως επίσης και στέλνοντας εκατοντάδες εκπαιδευτές στο Ιράκ για τις Ένοπλες Δυνάμεις του.

Πρόσκληση ένταξης στην ΠΓΔΜ

Σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας είπε ότι το ΝΑΤΟ χαιρετίζει θερμά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, όπως προβλέπονται και στη Συμφωνία, θα γίνει το 30ό μέλος, αφού -όπως είπε- προηγηθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας και η μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία.

Στη σχετική Διακήρυξη της Συνόδου που εκδόθηκε αργότερα η συμφωνία χαρακτηρίζεται «ιστορική», και ζητείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προωθήσει «μεταρρυθμίσεις» για να «ενισχυθεί η συνεισφορά της χώρας στη συμμαχία». Σήμερα προγραμματίζεται στο τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ,να κληθεί από τον γγ του ΝΑΤΟ στην αίθουσα των συζητήσεων και να του ανακοινωθεί επισήμως ότι ξεκινάνε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Σημαιοφόρος» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποκαλυπτικά για τους ρόλους «σημαιοφόρου» των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στην περιοχή είναι τα όσα είπε -κατά κυβερνητικές πηγές- στη Σύνοδο ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετικό βήμα την υιοθέτηση Πακέτου Δράσεων και Πρωτοβουλιών για το Νότο που θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των συνεργειών της Συμμαχίας στην περιοχή» και κάλεσε το ΝΑΤΟ «να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του για αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μαθαίνοντας από τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος».

Χαιρέτισε τη δράση του και στο Αιγαίο, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή.  «Διατηρήσαμε και διατηρούμε άνω του 2% τις αμυντικές μας δαπάνες σε σχέση με το ΑΕΠ μας, μένοντας συνεπείς γενικότερα στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας έναντι της Συμμαχίας», είπε την ώρα που η κυβέρνησή του συνεχίζει να ματώνει το λαό. «Κυρίως, είμαστε η μόνη χώρα που με τόση συνέπεια αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πέρα από την περιοχή μας. Ενώ παράλληλα, επιδιώκουμε ενεργά την επίλυση διεθνών και διμερών διαφορών με γειτονικές μας χώρες», πρόσθεσε σε άλλη μια απόδειξη της πρεμούρας της κυβέρνησης να παίξει το ρόλο του σημαιοφόρου των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Ως απόδειξη του «σταθεροποιητικού ρόλου» της κυβέρνησης απέδωσε τη βελτίωση των σχέσεων με τους βόρειους γείτονες, αλλά και την «εντεινόμενη συνεργασία» με την Τουρκία, λέγοντας μάλιστα, στην πρεμούρα του για υπηρεσίες στη λυκοσυμμαχία, ότι η «συνεργασία» αυτή αφορά «τη συλλογική ευρωατλαντική ασφάλεια στο σύνολό της (...) στην στρατηγικά κρίσιμη περιοχή του Αιγαίου που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Ανατολική Μεσόγειο». Ακόμα πιο προκλητικά ήταν τα όσα είπε για το Αιγαίο, αναγορεύοντας σε «μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι ο γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων»!

Έβαλε και το θέμα των δύο στρατιωτικών που είναι υπό κράτηση στην Τουρκία, ενώ την ίδια μέρα που η κυβέρνηση απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο σε άλλους δύο, είπε ότι «μια αξιόπιστη και αποφασιστική εκ μέρους μας πολιτική αποτροπής και άμυνας σε σχέση με τη Ρωσία πρέπει να συμπληρώνεται με έναν διάλογο ουσίας με τη Μόσχα».

Έκλεισε την παρέμβασή του, εκφράζοντας την έγνοια και ελπίδα του «να επιβεβαιώσουμε τη συλλογική μας βούληση να αναδείξουμε την ενότητά μας»,  καθώς «ο ρόλος μας στον κόσμο δεν θα καθοριστεί μόνο από τις δυνατότητές μας να προστατεύουμε τη Συμμαχία από εξωτερικές απειλές ή να διαχειριζόμαστε κρίσεις και προκλήσεις πέρα από τα σύνορά μας».

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ά. Μέρκελ, στην οποία έθεσε το θέμα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας παρέμβασή της στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, τον οποίο θα συναντήσει το μεσημέρι της Πέμπτης και ο ίδιος. Παρών ήταν και ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, που ενημέρωσε την Ά. Μέρκελ για το θέμα. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας είχε διμερείς επαφές με τους ομολόγους του ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας, ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τους ομολόγους του Ολλανδίας και Καναδά.

Στην επιφάνεια ξανά σημαντικές αντιθέσεις

Πάντως, στο περιθώριο της Συνόδου βγήκαν ξανά στην επιφάνεια και οι σημαντικές αντιθέσεις μεταξύ των -κατά τα άλλα- «συμμάχων», σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Οι δύο είχαν συνάντηση νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης. Αμέσως μετά ο Τραμπ χαρακτήρισε «θαυμάσια» τη συνάντησή τους, εξηγώντας ότι «συζητάμε τις στρατιωτικές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», ενώ η Μέρκελ σημείωσε ότι «είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο μέλλον».

Στο μεταξύ, πηγή της γαλλικής προεδρίας υποστήριζε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε «κυρίως θετικά και εποικοδομητικά μηνύματα», αλλά και ότι «δεν υπάρχει καμία διάσπαση μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης».

Έχει διαβαστεί 103 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 12 °C
Άνεμος ΒΑ 3-5 μποφόρ

Σάββατο, 20 Απριλίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 6 ως 16 °C
Άνεμος ΑΒΑ 2 μποφόρ

Κυριακή, 21 Απριλίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 7 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 137 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά