H επιχείρηση εφησυχασμού που ενεργοποίησαν ξανά από χτες τα αστικά επιτελεία για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Οι αντιφατικές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ που συνεχίζονται, οι αγεφύρωτες αντιθέσεις και κυρίως οι ίδιες οι εξελίξεις προσθέτουν νέους κρίκους στην αλυσίδα των ανταγωνισμών και βάζ... Περισσότερα
Η άγρια φοροληστεία του λαού έφερε πρωτογενές υπερπλεόνασμα για το 2023
από Η Άλλη Άποψη
Ζεστό χρήμα για να ικανοποιούνται οι ανάγκες και οι ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου εξασφάλισε η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της φορολεηλασίας του λαού, καθώς σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση τηςΕΛΣΤΑΤ, τοπρωτογενές πλεόνασμαστα τέλη του 2023 ήταν μεγαλύτερο ακόμα και από τον αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί.
Συγκεκριμένα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής,το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα4,01 δισ. ευρώ/ 1,9% του ΑΕΠ, όταν το περασμένο έτος ήταν μηδενικό.
Παράλληλα επισημαίνεται πως το 2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε στα 220,3 δισ. ευρώ από 206,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2022 και 181,5 δισ. ευρώ το 2021.
Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ
«Το θηριώδες υπερπλεόνασμα, ύψους 4 δισ, πολύ πάνω ακόμα και από τις προβλέψεις, που ανακοινώθηκε για το 2023, είναι η άλλη όψη της φοροληστείας και της ακρίβειας, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και των “λεφτόδεντρων που δεν υπάρχουν”, όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, υπάρχουν όμως για τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους “στρατηγικούς επενδυτές”.
Παρά τα κυβερνητικά πανηγύρια, σε τίποτα δεν θα ωφεληθεί ο λαός από αυτές τις "επιτυχίες", ούτε καν με κάποια "ψίχουλα" όπως γινόταν στο παρελθόν. Αυτοί που "τρίβουν τα χέρια τους" είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και παχυλές επιδοτήσεις, και οι δανειστές-κοράκια με τις πρόωρες εξοφλήσεις.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κανόνων της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας που επιστρέφει, και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ και δεν αμφισβητεί κανένα άλλο κόμμα, για “ματωμένα πλεονάσματα” και τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να πάρουν απάντηση από τον λαό και στις ευρωεκλογές του Ιούνη, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ».