Δευτέρα, 08 Μάρ, 2021

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 8/3
  • Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών Δήμου Βέροιας:«Η κακοποίηση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία»
  • Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Βέροιας με θέμα «Κοστολόγηση και Προώθηση Επιχειρήσεων Εστίασης»
  • Δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • Δωρεάν rapid tests στην Τ.Κ. Ζερβοχωρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ
  • Μήνυμα  της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Νάουσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 8/31 Κέντρο συμβουλευτικής υποστήριξης γυναικών Δήμου Βέροιας:«Η κακοποίηση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία» 2 Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση του Δήμου Βέροιας με θέμα «Κοστολόγηση και Προώθηση Επιχειρήσεων Εστίασης» 3 Δράσεις της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βέροιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας4 Δωρεάν rapid tests στην Τ.Κ. Ζερβοχωρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Νάουσας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ5 Μήνυμα  της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Νάουσας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Να βγουν συμπεράσματα...

Η ΦΩΤΟ είναι αποκαλυπτική για το πώς αντιμετώπισαν ΜΜΕ (η συντριπτική πλειοψηφία)  τα χτεσινά θλιβερά και καταδικαστέα γεγονότα της αστυνομικής βίας στη Ν. Σμύρνη. Η «γραμμή» ότι προηγήθηκε επίθεση κατά αστυνομικών είχε δοθεί από νωρίς. Όμως ήλθαν τα βίντεο και πλήθος αυτοπτών μαρτύρων να τα διαψεύσουν. Το ζήτημα είναι τι συμπ... Περισσότερα

Με «ευέλικτη εργασία» ένας στους τέσσερις μισθωτούς...

από Η Άλλη Άποψη

Τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει ρίξει τη συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης της χώρας μας η καπιταλιστική κρίση και οι πολιτικές διαχείρισής της υπέρ του κεφαλαίου, καταγράφουν τα ετήσια στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» για το 2016, από τους ετήσιους πίνακες προσωπικού που κατατέθηκαν από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2016, 382.729 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,48% των μισθωτών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, απασχολούνταν με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, ενώ οι αμοιβές τους είναι σε κάθε περίπτωση κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι 341.549 μισθωτοί, δηλαδή ένας στους πέντε, εργάζονταν από 1 ώρα έως 20 ώρες τη βδομάδα, εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό την... «αύξηση» της απασχόλησης για την οποία επαίρεται η κυβέρνηση.

Ομως οι μισθοί πείνας δεν αφορούν μόνο στους υποαπασχολούμενους. Οι χαμηλοί μισθοί, πολύ κάτω από τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας αφορούν πολύ μεγαλύτερα τμήματα μισθωτών.

Ετσι, εκτός από αυτούς που βρίσκονται στον «πάτο του βαρελιού», ακόμα 693.494 μισθωτοί λαμβάνουν μισθό από 500 έως 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 840 ευρώ καθαρά και χωρίς να αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί στον καθένα.

Δηλαδή, το 63,2% των μισθωτών έχουν εισόδημα από μερικές δεκάδες ευρώ το μήνα μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2012, πριν την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη μείωση του κατώτερου μισθού κατά 22% (και 32% για τους κάτω των 25 ετών), το ποσό των 751 ευρώ μεικτά ήταν η ελάχιστη βάση όλων των μισθών, το 2016 σε αυτό το ύψος (μέχρι 800 ευρώ μεικτά) είναι το «ταβάνι» για το 50% των μισθωτών!

Η κυβερνητική επιχείρηση «κουκουλώματος» της πραγματικότητας

Επιχειρώντας να κρύψει αυτήν την άθλια πραγματικότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας καταφεύγει στην κλασική μέθοδο της αστικής στατιστικής, στους μέσους όρους, αλλά και στην εξίσου γνωστή... «δημιουργική λογιστική».

Ετσι, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αύξηση κατά 9,34% του μέσου όρου των μεικτών μηνιαίων αποδοχών» από το 2015 στο 2016, προκειμένου να μιλήσει για «στοιχεία που αποτυπώνουν ξεκάθαρα μία θετική δυναμική για το 2017».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ακόμα και αυτό το μέγεθος, ο «μέσος μισθός» το 2016 διαμορφώνεται στα 1.060 ευρώ μεικτά, ενώ είναι αυξημένος μόλις κατά 41 ευρώ σε σχέση με το 2015 (όταν ήταν 1.019 ευρώ). Η «αύξηση» αυτή είναι μόλις 4% (το 9,34% που παρουσιάζει το υπουργείο αφορά τη μηνιαία μισθολογική δαπάνη - που αναμενόμενα εμφανίζεται μεγαλύτερη καθώς το 2016 υπάρχει αύξηση των μισθωτών κατά 82.679 άτομα - και όχι το μέσο μισθό). Επιπλέον, ακόμα κι έτσι, ως μέσος όρος, δεν προσεγγίζει ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πολύ περισσότερο, η πενιχρή αύξηση του μέσου μισθού κατά 4%, δεν οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού εισοδήματος των μισθωτών, καθώς η κυβέρνηση καταμεσής του 2016 απογείωσε παραπέρα τους έμμεσους φόρους στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και μείωσε το αφορολόγητο από τα 9.545 ευρώ για όλους, στα 8.636 ευρώ για μισθωτούς χωρίς παιδί και στα 8.864 και 9.090 ευρώ για ένα και δύο παιδιά αντίστοιχα...

Χώρια, βέβαια, το γεγονός ότι η κατάθεση των καταστάσεων από τις επιχειρήσεις δεν σημαίνει ότι οι μισθοί αυτοί πληρώνονται ολόκληροι και στην ώρα τους, καθώς η απληρωσιά και οι καθυστερήσεις αποτελούν γενικευμένο φαινόμενο...

Στο 1,6% των επιχειρήσεων το 44% όλων των μισθωτών της χώρας

Παράλληλα, τα στοιχεία της «Εργάνης», για μια χρονιά ακόμη καταγράφουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις που κυριαρχούν στην οικονομία της χώρας, μέσα σε μια «θάλασσα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ετσι μόλις το 1,6% των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα 3.790 μεγάλες επιχειρήσεις απασχολούν 781.745 μισθωτούς, δηλαδή συγκεντρώνουν το 44% των μισθωτών της χώρας.

Την ίδια ώρα, 171.977 επιχειρήσεις με 1 έως 4 εργαζόμενους απασχολούν μόλις το 17,1% και ακόμα 31.983 επιχειρήσεις με 5 έως 9 εργαζόμενους απασχολούν το 11,7% του συνόλου των μισθωτών.

Συνολικά το 2016 λειτούργησαν 233.151 επιχειρήσεις, από 222.281 το 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4,9%. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία (230.483) είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, 314 του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, 1.151 είναι ΝΠΔΔ, 925 ΝΠΙΔ και 280 επιχειρήσεις των ΟΤΑ.

Έχει διαβαστεί 206 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 16 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Δευτέρα, 08 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 14 °C
Άνεμος ΝΝΔ 1-3 μποφόρ

Τρίτη, 09 Μαρτίου

Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Μερικώς συννεφιασμένος με δυνατές βροχές
Θερμοκρασία 8 ως 13 °C
Άνεμος Α 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 169 επισκέπτες και 1 μέλος.