Πέμπτη, 04 Μάρ, 2021

  • Ξανα ισχυρός μετασεισμός 5,8 ρίχτερ!
  • ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
  • Η ημερήσια έκθεση για την πανδημία 4/3
  • Λευτέρης Κορυφίδης φιλόλογος,συγγραφέας: «Τα ποιήματα της συλλογής χρησιμοποιούν τα σύμβολα που τόσο πλουσιοπάροχα παρέχει ο Μύθος για να περιγράψουν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του ανθρώπου.»
  • ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρεί πως όλα είναι «καλώς καμωμένα» από την κυβέρνηση και φορτώνει στο λαό την ευθύνη για την εκτίναξη των κρουσμάτων
  • «Οδηγό Τοπικών Επιχειρήσεων» δημιουργεί ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τον ΟΕΒ και τον Εμπορικό Σύλλογο
Ξανα ισχυρός μετασεισμός 5,8 ρίχτερ!1 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ2 Η ημερήσια έκθεση για την πανδημία 4/33 Λευτέρης Κορυφίδης φιλόλογος,συγγραφέας: «Τα ποιήματα της συλλογής χρησιμοποιούν τα σύμβολα που τόσο πλουσιοπάροχα παρέχει ο Μύθος για να περιγράψουν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του ανθρώπου.»4 ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρεί πως όλα είναι «καλώς καμωμένα» από την κυβέρνηση και φορτώνει στο λαό την ευθύνη για την εκτίναξη των κρουσμάτων5 «Οδηγό Τοπικών Επιχειρήσεων» δημιουργεί ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τον ΟΕΒ και τον Εμπορικό Σύλλογο6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μαζική απόρριψη της «αξιολόγησης»

Μια μάχη με αποφασιστική σημασία και με πολλές προεκτάσεις, ενάντια στις στρατηγικές επιλογές για την Παιδεία και με επίκεντρο την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη στα σχολεία. Ο λόγος για την αντιπαράθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει την εσωτερική και εξωτερική «αξιολόγ... Περισσότερα

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο περιορισμός στην ονοματολογία

από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο περιορισμός στην ονοματολογία

Στη χτεσινή συνεδρίαση της αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που είπε τα εξής:

«Σχετικά με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και FYROM για την ονομασία αυτού του κράτους, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχουμε να επισημάνουμε:

Ο περιορισμός της συζήτησης στην ονοματολογία είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος. Αφήνει άλυτα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από υπάρχουσες και καταγεγραμμένες, πρώτα απ' όλα στο Σύνταγμα αυτού του κράτους, αλυτρωτικές διαθέσεις με διατήρηση και ανακίνηση ανύπαρκτων εθνοτικών και μειονοτικών ζητημάτων, που μπορεί να ανοίξουν με τη σειρά τους ζητήματα συνόρων και επαναχάραξής τους. Η όποια λύση στο όνομα, που είναι το "δέντρο", δεν λύνει τα κύρια αυτά προβλήματα, που είναι το "δάσος".

Η επίλυση του ονόματος μόνο, δεν είναι λύση.

Η συζήτηση για το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς "ήξεις- αφήξεις" και "σαλαμοποίηση" του προβλήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, η ολοκληρωτική απάλειψη από αυτό, τα σχολικά βιβλία, τα κρατικά έγγραφα, κάθε αναφοράς σε αλυτρωτισμούς και ανύπαρκτα, απαράδεκτα και επικίνδυνα εθνοτικά και μειονοτικά ζητήματα σε άλλες χώρες. Η αναγνώριση του απαραβίαστου και εγγύηση των υφιστάμενων συνόρων.

Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς αυτός που επείγεται για τη λύση του είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, για να αρθούν τα όποια εμπόδια για την είσοδο αυτού του κράτους στο ΝΑΤΟ, για να κερδίσει προβάδισμα επιρροής απέναντι στη Ρωσία, που έχει επίσης συμφέροντα στη περιοχή και ανταγωνίζονται με μεγάλη ένταση. Το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ, που επίσης βιάζεται για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας το σκηνικό της ευρωατλαντικής κυριαρχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, διακρίνονται στο να καλλιεργούν και να εκμεταλλεύονται ανύπαρκτες τοπικές αντιπαραθέσεις, σπέρνοντας διχασμό, αναστάτωση, μέχρι και επαναχαράξεις συνόρων, που συνεπάγονται πολέμους και θυσία των λαών για συμφέροντα όχι δικά τους. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, από την οποία προέκυψε και το σημερινό πρόβλημα με τη FYROM, όπως και κράτη - δορυφόροι, δεν είναι χρονικά μακριά.

Σ' αυτή τη βιασύνη πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας αποστολή σημαιοφόρου, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση στη περιοχή και εντός του πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της ελληνικής κυρίαρχης τάξης, εκφράζοντας την κοσμoπολίτικη τάση του κεφαλαίου.

Στα βασικά ζητήματα, στη στρατηγική κατεύθυνση η κυβέρνηση συμπλέει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις, παρά επιμέρους διαφοροποιήσεις τακτικής.

Από την άλλη πλευρά, εθνικιστικές μέχρι και φασιστικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τα λαϊκά αισθήματα, παρά το ότι υψώνουν δήθεν πατριωτικές φωνές, δεν είναι καθόλου έτσι: Δεν λένε κουβέντα, αφήνουν επίσης στο απυρόβλητο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που επισπεύδουν την επίλυση του ονοματολογικού, για τα δικά τους και όχι για τα συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Με διαφορετικές ρητορικές, κοσμοπολιτισμός και εθνικισμός συναντιούνται αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΑΤΟ, ΕΕ και κυρίαρχες αστικές τάξεις των βαλκανικών κρατών, που συμπλέκονται για τα δικά τους συμφέροντα και όχι των λαών, που δυστυχούν και κινδυνεύουν μέσα σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Είναι υπόθεση των λαών, της αλληλεγγύης και της πάλης τους ενάντια σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις κυρίαρχες τάξεις των χωρών τους, που έχουν δεθεί μ' αυτούς. Οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και εγρήγορση»

Έχει διαβαστεί 290 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Η ταβέρνα "Πλάτανος" τώρα κοντά σας και με Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως καθαρός
Κυρίως καθαρός
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Παρασκευή, 05 Μαρτίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 7 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 06 Μαρτίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 4 ως 16 °C
Άνεμος Β 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 193 επισκέπτες και 0 μέλη.