Πέμπτη, 15 Νοέ, 2018

  • Δυναμική κινητοποίηση  Γονέων στην Ειρηνούπολη για το άλυτο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών
  • Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας
  • ΚΚΕ:Για τα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
  • Ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών του Κ. Σημίτη
  • ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Με τους αγώνες μας τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη του '73
  • O δεύτερος κοντινότερος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε σε απόσταση έξι ετών φωτός από τη Γη
Δυναμική κινητοποίηση  Γονέων στην Ειρηνούπολη για το άλυτο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών1 Ολιγόωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης στην Δημοτική Κοινότητας Μακροχωρίου του Δήμου Βέροιας2 ΚΚΕ:Για τα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου3 Ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών του Κ. Σημίτη4 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Με τους αγώνες μας τιμούμε την εξέγερση του Νοέμβρη του '735 O δεύτερος κοντινότερος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε σε απόσταση έξι ετών φωτός από τη Γη6

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο περιορισμός στην ονοματολογία

print
email
από Η Άλλη Άποψη
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος ο περιορισμός στην ονοματολογία

Στη χτεσινή συνεδρίαση της αντιπροσωπείας στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ το λόγο πήρε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που είπε τα εξής:

«Σχετικά με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και FYROM για την ονομασία αυτού του κράτους, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχουμε να επισημάνουμε:

Ο περιορισμός της συζήτησης στην ονοματολογία είναι αποπροσανατολιστικός και επικίνδυνος. Αφήνει άλυτα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από υπάρχουσες και καταγεγραμμένες, πρώτα απ' όλα στο Σύνταγμα αυτού του κράτους, αλυτρωτικές διαθέσεις με διατήρηση και ανακίνηση ανύπαρκτων εθνοτικών και μειονοτικών ζητημάτων, που μπορεί να ανοίξουν με τη σειρά τους ζητήματα συνόρων και επαναχάραξής τους. Η όποια λύση στο όνομα, που είναι το "δέντρο", δεν λύνει τα κύρια αυτά προβλήματα, που είναι το "δάσος".

Η επίλυση του ονόματος μόνο, δεν είναι λύση.

Η συζήτηση για το όνομα με σύνθετη ονομασία που θα περιέχει το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγά του, με αυστηρό γεωγραφικό προσδιορισμό, προϋποθέτει την επίλυση όλων των παραπάνω προβλημάτων και βεβαίως ξεκαθάρισμα πως πρόκειται για ένα όνομα για όλες τις χρήσεις, χωρίς "ήξεις- αφήξεις" και "σαλαμοποίηση" του προβλήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του Συντάγματος της FYROM, η ολοκληρωτική απάλειψη από αυτό, τα σχολικά βιβλία, τα κρατικά έγγραφα, κάθε αναφοράς σε αλυτρωτισμούς και ανύπαρκτα, απαράδεκτα και επικίνδυνα εθνοτικά και μειονοτικά ζητήματα σε άλλες χώρες. Η αναγνώριση του απαραβίαστου και εγγύηση των υφιστάμενων συνόρων.

Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς αυτός που επείγεται για τη λύση του είναι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, για να αρθούν τα όποια εμπόδια για την είσοδο αυτού του κράτους στο ΝΑΤΟ, για να κερδίσει προβάδισμα επιρροής απέναντι στη Ρωσία, που έχει επίσης συμφέροντα στη περιοχή και ανταγωνίζονται με μεγάλη ένταση. Το ΝΑΤΟ αλλά και η ΕΕ, που επίσης βιάζεται για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συμπληρώνοντας το σκηνικό της ευρωατλαντικής κυριαρχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, διακρίνονται στο να καλλιεργούν και να εκμεταλλεύονται ανύπαρκτες τοπικές αντιπαραθέσεις, σπέρνοντας διχασμό, αναστάτωση, μέχρι και επαναχαράξεις συνόρων, που συνεπάγονται πολέμους και θυσία των λαών για συμφέροντα όχι δικά τους. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, από την οποία προέκυψε και το σημερινό πρόβλημα με τη FYROM, όπως και κράτη - δορυφόροι, δεν είναι χρονικά μακριά.

Σ' αυτή τη βιασύνη πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας αποστολή σημαιοφόρου, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση στη περιοχή και εντός του πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα συμφέροντα όχι του λαού αλλά της ελληνικής κυρίαρχης τάξης, εκφράζοντας την κοσμoπολίτικη τάση του κεφαλαίου.

Στα βασικά ζητήματα, στη στρατηγική κατεύθυνση η κυβέρνηση συμπλέει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με άλλες δυνάμεις, παρά επιμέρους διαφοροποιήσεις τακτικής.

Από την άλλη πλευρά, εθνικιστικές μέχρι και φασιστικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες τα λαϊκά αισθήματα, παρά το ότι υψώνουν δήθεν πατριωτικές φωνές, δεν είναι καθόλου έτσι: Δεν λένε κουβέντα, αφήνουν επίσης στο απυρόβλητο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που επισπεύδουν την επίλυση του ονοματολογικού, για τα δικά τους και όχι για τα συμφέροντα του ελληνικού και των άλλων λαών της περιοχής.

Με διαφορετικές ρητορικές, κοσμοπολιτισμός και εθνικισμός συναντιούνται αφήνοντας στο απυρόβλητο ΝΑΤΟ, ΕΕ και κυρίαρχες αστικές τάξεις των βαλκανικών κρατών, που συμπλέκονται για τα δικά τους συμφέροντα και όχι των λαών, που δυστυχούν και κινδυνεύουν μέσα σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Είναι υπόθεση των λαών, της αλληλεγγύης και της πάλης τους ενάντια σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τις κυρίαρχες τάξεις των χωρών τους, που έχουν δεθεί μ' αυτούς. Οι λαοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και εγρήγορση»

Έχει διαβαστεί 115 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 2-3 μποφόρ

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 16 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 4 ως 9 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 400 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά