Παρασκευή, 25 Σεπ, 2020

  • ΝΑΟΥΣΑ: Οι μαθητές μαζικά και μαχητικά διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία και την μόρφωσή τους
  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων από τα ΜΜΕ για την προστασία της υγείας
  • Αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής του Α.Ο.Ρ.Γ. στο Δήμαρχο Βέροιας
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ
  • Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας
  • Τοποθέτηση Δημάρχου Η.Π. Νάουσας για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών
ΝΑΟΥΣΑ: Οι μαθητές μαζικά και μαχητικά διεκδίκησαν μέτρα για την υγεία και την μόρφωσή τους1 ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ: Δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση μηνυμάτων από τα ΜΜΕ για την προστασία της υγείας2 Αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής του Α.Ο.Ρ.Γ. στο Δήμαρχο Βέροιας 3 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ4 Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Βέροιας5 Τοποθέτηση Δημάρχου Η.Π. Νάουσας για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την συζήτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο των 3-5 Πηγαδιών6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ακούστε τους μαθητές

Οι μαθητές κινητοποιούνται απέναντι σε μια κατάσταση που - εν μέσω πανδημίας - είναι επικίνδυνη για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους. Μαζί τους είναι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και των γονιών. Η κυβέρνηση φέρει την απόλυτη ευθύνη, καθώς, πέρα από κάτι γελοίες μάσκες - αλεξίπτωτα, δεν πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλέ... Περισσότερα

Για τα προβλήματα των των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων

από Η Άλλη Άποψη
Για τα προβλήματα των  των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων

Η έτσι κι αλλιώς μεγάλη σημασία της δουλειάς των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, όπως συνέβη συνολικότερα με το μόχθο των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, «φωτίστηκε» ακόμα περισσότερο από τις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.Η σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων και η ακόμα πιο αυξημένη σημασία που αποκτούν η καθαριότητα και η υγιεινή στις αίθουσες, στα προαύλια, στους κοινόχρηστους χώρους αναδεικνύουν παράλληλα τα μεγάλα εμπόδια που θέτουν στην εξασφάλιση επαρκούς καθαριότητας οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού καθώς και το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των «συμβάσεων έργου» κάτω από το οποίο δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενες.

Σήμερα, με την επαναλειτουργία των σχολείων, οι ανάγκες καθαριότητας καλύπτονται όπως - όπως, με νέες μετακινήσεις των εργαζομένων από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα «μπαλώματα» της μεταφοράς του προσωπικού από τα Δημοτικά στα Λύκεια και τα Γυμνάσια, αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όταν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα βρεθούν ταυτόχρονα σε λειτουργία και ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού θα συνεχίσει να υπάρχει.

Ακόμα και στις παρούσες συνθήκες όμως, που Νηπιαγωγεία και Δημοτικά παραμένουν για την ώρα κλειστά, η πρακτική αυτή δημιουργεί μια σειρά από «παρενέργειες». Το ίδιο το καθεστώς των «συμβάσεων έργου» δημιουργεί σοβαρά προβλήματα: Η σύμβαση που έχουν υπογράψει οι εργαζόμενες με συγκεκριμένο σχολείο, αντικείμενο εργασίας και αμοιβή, παραμένει η ίδια. Ωστόσο, η δουλειά τους έχει αλλάξει. Πλέον, καλούνται να δουλέψουν περισσότερες ώρες, σε διαφορετικά κτίρια, αλλά με τους ίδιους μισθούς! Ακόμα χειρότερα έχουν τα πράγματα στο ενδεχόμενο ενός εργατικού ατυχήματος, όπου προκύπτει το ερώτημα πώς θα καλυφθεί μια εργαζόμενη όταν δουλεύει σε χώρο διαφορετικό από αυτόν που προσδιορίζει η σύμβασή της.

Το ίδιο το ωράριο υπόκειται στη ρύθμιση του κάθε δήμου. Ενώ οι εργαζόμενες, μέχρι πρότινος, έπιαναν δουλειά μετά το σχόλασμα των μαθητών, πλέον καλούνται να πηγαίνουν στο σχολείο από το πρωί. Η αλλαγή αυτή επιφέρει ανατροπές στον προγραμματισμό τους, καθώς πολλές εργαζόμενες πασχίζουν να συμπληρώσουν τα 100 - 200 ευρώ του μισθού τους με δεύτερη και τρίτη δουλειά.

Οι συμβάσεις λήγουν στις 30 Ιούνη και η καθαριότητα είναι «στον αέρα», τόσο σε μια ενδεχόμενη παράταση του σχολικού έτους, όσο και μπροστά στη νέα σχολική χρονιά για την οποία υπάρχουν σχέδια να ξεκινήσει νωρίτερα.

Στο παραπάνω έδαφος υπάρχουν και αυτοί που βρίσκουν την ευκαιρία να... λοξοκοιτάξουν προς τα εργολαβικά συνεργεία. Ομως, η προοπτική της ανάθεσης της καθαριότητας των σχολείων σε εργολάβους είναι εφιαλτική για τους εργαζόμενους και το σύνολο της σχολικής κοινότητας.

Εργαζόμενες, εκπαιδευτικοί και γονείς διεκδικούν:

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθαριστών - καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Κατάργηση των ρυθμίσεων των πρόσφατων Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

-- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, για ασφαλή και καθαρά σχολεία.

-- Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει εργολαβικά «δουλεμπορικά» συνεργεία στα σχολεία.

-- Αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας για όλη τη σχολική κοινότητα, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών.

Έχει διαβαστεί 51 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 29 °C
Άνεμος ΝΝΑ 2-3 μποφόρ

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 17 ως 29 °C
Άνεμος Ν 1-2 μποφόρ

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 11 ως 23 °C
Άνεμος Ν 2-3 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 206 επισκέπτες και 1 μέλος.