Σάββατο, 29 Φεβ, 2020

  • Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Documento»
  • Ενίσχυση των δυνάμεων σε Έβρο και νησιά για τη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας
  • ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυξάνει τη διεθνή απειλή σε «πολύ υψηλό» επίπεδο
  • Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές
  • Υστερία για τον κορονοϊο αλλά οι αιτίες στο παρασκήνιο…
  • Προς τις Δημοτικές Αρχές Ημαθίας σχετικά με τον κορονοϊό
Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Documento»1 Ενίσχυση των δυνάμεων σε Έβρο και νησιά για τη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας2 ΝΕΟΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αυξάνει τη διεθνή απειλή σε «πολύ υψηλό» επίπεδο3 Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές4 Υστερία για τον κορονοϊο αλλά οι αιτίες στο παρασκήνιο…5 Προς τις Δημοτικές Αρχές Ημαθίας σχετικά με τον κορονοϊό6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες

print
email
Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες

Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις

Αστυνόμευση και επαναπροώθηση, σε συνδυασμό με την πιστή τήρηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό όπως φάνηκε και από τη σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του επίτροπου Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η σύσκεψη έγινε με φόντο την αύξηση των ροών που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. 

Σκοπός είναι να δοθεί άσυλο μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό προσφύγων με βάση τα όσα προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ και για τους υπόλοιπους πρόσφυγες και μετανάστες, που είναι στοιβαγμένοι στα hot spots των νησιών του Αιγαίου, θα επιχειρηθεί η επαναπροώθηση στις χώρες τους. Επίσης σε συνεργασία με την ΕΕ θα αυξηθεί η φύλαξη των συνόρων, αλλά και οι έλεγχοι εγγράφων προσφύγων και μεταναστών εντός της επικράτειας.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Γ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταγράψει τα αιτήματά της προς την ΕΕ από την οποία θα ζητήσει περισσότερη αλληλεγγύη, προσθέτοντας ότι «και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Στη φύλαξη των συνόρων εστίασε στις δηλώσεις του ο Δ. Αβραμόπουλος, λέγοντας ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας «η σωστή και αποτελεσματική διαχείριση των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων» και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες επιλογές θα κινούνται εντός του πλαισίου της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που ευθύνεται για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. Ανέφερε πως «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη» και της ΕΕ και της Ελλάδας. Επιβεβαίωσε ότι το τελευταίο διάστημα «παρατηρούνται ροές» και ότι επιδίωξη της ΕΕ είναι να «είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για το μέλλον».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση θα επικεντρώσει «στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια», όπως επίσης «στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του» και «στην πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών». 

Αναφέρει ακόμα πως θα υπάρξει «άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών», η «ολοκλήρωση των εργασιών για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλισθούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες» και η «ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας».

Συνολικά σε όλη τη χώρα ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει τους 80.000, με το μεγαλύτερο βάρος αιτούντων άσυλο να σηκώνουν για άλλη μια φορά τα πέντε νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, αφού ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτά είναι μεγαλύτερος από αυτός των πραγματικών θέσεων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί 79 επιστροφές. Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 332, το 2017 επιστράφηκαν 683 αλλοδαποί και το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, πατώντας πάνω στην απάνθρωπη και εκρηκτική κατάσταση που διαμόρφωσαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι αποφάσεις της ΕΕ.

Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το σύνολο των κατασταλτικών πολιτικών της ΕΕ, ο εγκλωβισμός στην Ελλάδα σε κολαστήρια τύπου Μόριας, η αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε ρόλο χωροφύλακα των συνόρων, η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν στον ξεριζωμό εκατομμύρια ανθρώπους, είναι το κοινό έδαφος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στο οποίο προετοιμάζεται η νέα επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και του ελληνικού λαού.

Γι' αυτό και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην αρμοδιότητα του οποίου μεταφέρθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό - μεταναστευτικό, μόνο καλά λόγια είχε να πει για τη διαχείριση της βαρβαρότητας στη Μόρια, από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, με τις δυνάμεις του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα αντιπαλέψει κάθε νέα επίθεση ενάντια στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, όπως η ανάλγητη ανάκληση από τον υπουργό Βρούτση, της εγκυκλίου που αφορούσε την όποια -ούτως ή άλλως- προβληματική πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, μέσω της απόκτησης ΑΜΚΑ.

Θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στις πολιτικές ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, για να κλείσουν τα άθλια hot spots. Για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους, κόντρα σε Σένγκεν και Δουβλίνο. Για άδειες διαμονής όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς παράβολα, εξουθενωτικές προϋποθέσεις και ταλαιπωρία. Για ισότιμα δικαιώματα. Για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του κοινωνικοοικονομικού συστήματος της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που ευθύνονται για τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, τη μετανάστευση και την προσφυγιά».

Έχει διαβαστεί 111 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 11 °C
Άνεμος Β 3-5 μποφόρ

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου

Δυνατοί άνεμοι
Δυνατοί άνεμοι
Θερμοκρασία 2 ως 12 °C
Άνεμος Β 3-7 μποφόρ

Κυριακή, 01 Μαρτίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 6 ως 14 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 85 επισκέπτες και 1 μέλος.

Αρχική σελίδα για κινητά