Δύσκολες ώρες για τον ...μεγαλύτερο και ισχυρότερο στρατό του κόσμου. Ο διοικητής των αμερικάνικων δυνάμεων που επιχειρούν στον Κόλπο γράφει τη μια έκθεση μετά την άλλη για τις αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος του Ιράν που δεν μπορούν να προκαλέσουν άλλη καταστροφή, ούτε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση. Οπότε, δεν έχει νόημα ... Περισσότερα
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Κάμψη εσόδων και κατακρεούργηση δαπανών στο πρώτο τρίμηνο του έτους
από Η Άλλη Άποψη
Πρωτογενές πλεόνασμα1,07 δισ.ευρώ παρουσιάζουν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Γενάρης - Μάρτης του 2017, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος1,863 δισ.ευρώ για την ίδια περίοδο του 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 992 εκατ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε11,417 δισ.ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά998 εκατ.ευρώ ή 8% έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε10,766 δισ.ευρώ, μειωμένα κατά863 εκατ.ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου.
Το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζει ότι η μείωση των εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε το Μάρτη ποσό 1,234 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, που είχε εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό του 2017.
Τα στοιχεία δείχνουν κάμψη των εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αντανακλώντας την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα χαράτσια.
Από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι μεγάλο μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος προήλθε από τηστάση πληρωμών σε κάθε δαπάνη που αφορά τις λαϊκές ανάγκες.Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο πρώτο τρίμηνο του 2027 οι δαπάνες τουκρατικού προϋπολογισμούανήλθαν στα12,782 δισ.ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά1,041 δισ.ευρώ έναντι του στόχου (13,823 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες τουτακτικού προϋπολογισμούανήλθαν σε12.416 δισ.ευρώ και είναι μειωμένες κατά756 εκατ.ευρώ έναντι του στόχου.
Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 75 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 147 εκατ. ευρώ, οι επιδοτήσεις γεωργίας κατά 171 εκατ. ευρώ (κυρίως για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ), οι αποδοχές και συντάξεις κατά 99 εκατ. ευρώ και οι αποδόσεις στην ΕΕ κατά 315 εκατ. ευρώ.