Σάββατο, 04 Ιούλ, 2020

  • Γιατί σιωπούν οι φορείς της Ημαθίας
  • Δεν έχει άδικο…
  • ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ:Δημοσίευμα για την υπόθεση Καλογρίτσα και τα περί σχέσεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
  • Ανακοίνωση ΔΕΥΑΝ: Αποτελέσματα Χημικής Ανάλυσης λυμάτων
  • Νικόλας Καρανικόλας: «Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι το έργο...»
  • Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις
Γιατί σιωπούν οι φορείς της Ημαθίας1 Δεν έχει άδικο…2 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ:Δημοσίευμα για την υπόθεση Καλογρίτσα και τα περί σχέσεων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ3 Ανακοίνωση ΔΕΥΑΝ: Αποτελέσματα Χημικής Ανάλυσης λυμάτων4 Νικόλας Καρανικόλας: «Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι το έργο...»5 Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου ενάντια στις διαδηλώσεις6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η κυβέρνηση πετά «ψίχουλα» για να ξεγελάσει τους αγρότες

print
email
από Η Άλλη Άποψη
Η κυβέρνηση πετά «ψίχουλα» για να ξεγελάσει τους αγρότες

Στην άμεση εφαρμογή της φορολόγησης των φτωχών και μεσαίων αγροτών με 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος προχωρά η συγκυβέρνηση, παρά τις γενικευμένες διαμαρτυρίες των αγροτών. Την επιμονή της αυτή, πάει να τη συγκαλύψει με ελιγμούς και επιμέρους αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμούς, που δεν αλλάζουν την ουσία της φοροληστείας σε βάρος των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη  σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα, τα οποία απέρριψαν οι αγρότες σαν κοροϊδία:

Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ, έναντι 10.000 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία. Η κυβέρνηση επιμένει στη φορολόγηση της φτωχολογιάς, καθώς το όριο των 15.000 που θέτει είναι πολύ μακριά από τα αιτήματα που διαμόρφωσε το Πανελλαδικό συντονιστικό των μπλόκων και τα οποία είναι: «Όχι» στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι πάνω από 15.000 ευρώ) δε θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων αλλά συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων.Η ρύθμιση αυτή είναι χωρίς αντίκρισμα, καθώς ανεξάρτητα από εισόδημα, οι αγρότες χρειάζονται φοροτεχνικό για τα συγκεντρωτικά παραστατικά. Επιπλέον, όπως προκύπτει, σε ισχύ παραμένει η προηγούμενη κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με τη οποία θα δηλώνονται όλες οι συναλλαγές, δηλαδή θα πρέπει να καταγράφονται στοιχεία για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που εκδόθηκαν. Καταχωρίζονται δηλαδή όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες, ακόμη και οι πληρωμές για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σταθερών και κινητών τηλεφώνων! Στη βάση των συγκεκριμένων δαπανών, υπολογίζονται τα «τεκμαρτά εισοδήματα», ενώ ο φόρος υπολογίζεται πάνω στο μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό.

Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται από το «τέλος επιτηδεύματος», όπως και όσοι βρίσκονται βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. Η κυβέρνηση, καμιά χάρη δεν κάνει στους αγρότες. Το ίδιο ισχύει για όσους ανοίγουν για πρώτη φορά βιβλία. Εξάλλου, σε ότι αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, η κυβέρνηση αύξησε το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 και υποχρέωσε φτωχούς ανθρώπους όχι μόνο να στερηθούν τη σύνταξη για 2 χρόνια, αλλά πληρώνουν γι' αυτό το διάστημα εισφορά στον ΟΓΑ.

Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων). Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο. Δηλαδή, όλοι οι αγρότες θα υποχρεώνονται πλέον να κάνουν δήλωση ΦΠΑ και πολλοί από αυτούς θα κληθούν να πληρώσουν.

Συγκεντρωτικές καταστάσεις αναφορικά με τα έξοδα θα υποβάλλονται ετησίως.Πρόκειται κι εδώ για κοροϊδία, επειδή ναι μεν για τα έξοδα υποβάλλονται ετησίως οι δηλώσεις, όμως για τα έσοδα παραμένει η υποχρέωση να υποβάλλονται μηνιαίως.

Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55% που ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται και μεταχειρίζεται το φτωχό αγρότη ως επιτηδευματία, ενώ παραμένει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%. (ΦΩΤΟ από την κινητοποίηση στην Κουλούρα)

Έχει διαβαστεί 420 φορές

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Τα Πιο Δημοφιλή

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως συννεφιά με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιά με καταιγίδες
Θερμοκρασία 25 °C
Άνεμος Β 2-4 μποφόρ

Σάββατο, 04 Ιουλίου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 33 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2-4 μποφόρ

Κυριακή, 05 Ιουλίου

Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Κυρίως συννεφιασμένος με καταιγίδες
Θερμοκρασία 19 ως 29 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 129 επισκέπτες και 0 μέλη.

Αρχική σελίδα για κινητά