Δευτέρα, 30 Νοέ, 2020

  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/11
  • Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η εξαγγελθείσα κινητοποίηση των εφοριακών...
  • ΚΚΕ:Αναλυτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
  •  1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας
  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ακάθεκτο το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης
  • Θεωρεί «ατομική ευθύνη» το πόσοι θα είναι υγιείς μέχρι τον εμβολιασμό
Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/111 Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η εξαγγελθείσα κινητοποίηση των εφοριακών...2 ΚΚΕ:Αναλυτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων3  1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων υπό την αιγίδα του Δήμου Βέροιας4 ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: Ακάθεκτο το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης5 Θεωρεί «ατομική ευθύνη» το πόσοι θα είναι υγιείς μέχρι τον εμβολιασμό6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύο κόσμοι…

Δύο κόσμοι…

Εν καιρώ πανδημίας… Από τη μία ο πατέρας που παρακαλά τον υπάλληλο να κόψει το ρεύμα μια ώρα αργότερα για να τελειώσει το μάθημα μαθηματικών το παιδί του (Για την …επιβίωση των μιντιαρχών πρόβλεψαν, για τους ανθρώπους του μόχθου όχι). Από την άλλη ο αντιδήμαρχος που πλήττει στην καραντίνα και αναπολεί την Aston Martin και το σπίτι... Περισσότερα

Μελέτη του ΟΟΣΑ για την «αξιολόγηση του ανταγωνισμού» στην Ελλάδα: Μέτρα βάρος των πολλών και υπέρ των οικονομικά ισχυρών

από Η Άλλη Άποψη
Μελέτη του ΟΟΣΑ για την «αξιολόγηση του ανταγωνισμού» στην Ελλάδα: Μέτρα βάρος των πολλών και υπέρ των οικονομικά ισχυρών

Την προώθηση παραπέρα μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς που ενισχύουν τη δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, σε νευραλγικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η επεξεργασία - τυποποίηση τροφίμων και τα οικοδομικά υλικά, «σαλπίζει» η συγκυβέρνηση ακολουθώντας τις συστάσεις της μελέτης του ΟΟΣΑ για την «αξιολόγηση του ανταγωνισμού» στην Ελλάδα. Η άρση νομικών και άλλων διατάξεων που περιορίζουν την ελευθερία δράσης του μεγάλου κεφαλαίου προωθείται με πρόσχημα την αύξηση των θέσεων εργασίας, τη μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, την επίτευξη «οικονομικής ανάπτυξης» που θα ωφελήσει, δήθεν, τα λαϊκά στρώματα.

Στην ουσία, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ εντάσσονται στο πλαίσιο ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», της παραπέρα συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών, με σοβαρές και πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Ούτε μείωση τιμών θα φέρουν (ο ανταγωνισμός ποτέ και πουθενά δεν τις μείωσε), ενώ οι όποιες ελάχιστες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας και εργασιακές σχέσεις γαλέρας, με βάση το εργασιακό καθεστώς που έχουν διαμορφώσει οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.

Η μελέτη του ΟΟΣΑ προτείνει την υιοθέτηση συνολικά 329 παρεμβάσεων, οι οποίες αποτελούν «χρόνιο πόθο» των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Μεταξύ των προτάσεων συγκαταλέγονται οι εξής:

Προτείνεται η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. Οι «ειδικοί» του ΟΟΣΑ δεν μένουν στο «μερικό» άνοιγμα που επέβαλε πρόσφατα η συγκυβέρνηση και ζητούν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Παράλληλα, πηγαίνουν ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά, απαιτώντας να επιτρέπεται η λειτουργία και για τα μεγάλα καταστήματα, άνω των 250 τ.μ., τα πολυκαταστήματα, τις αλυσίδες καταστημάτων και τα εμπορικά κέντρα. Για να προωθηθεί το μέτρο που χτυπά τους αυτοαπασχολούμενους και τους εμποροϋπαλλήλους - ανοίγοντας παράλληλα δρόμο για παραπέρα χτύπημα των ωραρίων όλων των εργαζομένων - η έκθεση του ΟΟΣΑ προβαίνει στον ισχυρισμό ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα δημιουργούσε 30.000 νέες θέσεις εργασίας και θα επέφερε συνολικό όφελος στην οικονομία 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά δεν υπολογίζει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν από το ξεκλήρισμα των μικρών ΕΒΕ.

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα προτείνεται η ελεύθερη πώληση και εκτός φαρμακείων (θα ενισχύσει τα σούπερ μάρκετ, εκεί θα πωλούνται), ενώ προτείνει αναθεώρηση και της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού επί το «ανταγωνιστικότερο». Χαρακτηριστική της πραγματικής στόχευσης των προωθούμενων αλλαγών και των κινδύνων που συνεπάγονται για το λαό είναι και η πρόταση περί κατάργησης της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του Κράτους για τα απορρυπαντικά πριν κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Παρέμβαση γίνεται και για τον τομέα του βιβλίου, όπου ζητείται η ελεύθερη διακύμανση των τιμών τους, καθώς η δυνατότητα έκπτωσης σήμερα στα καινούρια βιβλία περιορίζεται στο 10%.

Ζητείται ακόμη η κατάργηση των «κρατήσεων υπέρ τρίτων»,όπως, για παράδειγμα, το «αγγελιόσημο», για το οποίο κάνει ειδική αναφορά, ή οποιαδήποτε άλλη κράτηση ισχύει σήμερα σε τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, οι οποίες στηρίζουν ασφαλιστικά ταμεία ή άλλου τύπου δράσεις στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Δίνεται έτσι ένα ακόμα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Για τον τομέα των τροφίμων, η μελέτη χαρακτηρίζει σημείο - κλειδί τηνεπέκταση της σήμανσης «φρέσκου γάλακτος» και στο παστεριωμένο, το γάλα δηλαδή με ημερομηνία λήξης πέραν των πέντε ημερών, αλλά και την άρση οποιωνδήποτε υφιστάμενων περιορισμών στην πώληση ψωμιού από κατεψυγμένη ζύμη,καθώς, όπως αναφέρει, «δεν διαφέρει στην γεύση και στην όψη» από το φρέσκο ψωμί.

Στον τομέα του τουρισμού, προτείνονται μια σειρά παρεμβάσεις στην κατεύθυνση απελευθέρωσης, όπως στην έκδοση αδειών ξενοδοχείων και στα όρια στις τιμές δωματίων βάσει ποιοτικών κριτηρίων που ισχύουν σήμερα, στη δυνατότητα λειτουργίας τουριστικών μαρίνων ακόμη και γειτονικά σε εμπορικά ή αλιευτικά λιμάνια, άρση εμποδίων στην αποβίβαση και επιβίβαση τουριστών από κρουαζιερόπλοια, κ.ά.

Τέλος, προτείνεται η άρση μιας σειράς «εμποδίων» στην επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευαστικών υλικών, με ειδικές αναφορές στην τσιμεντοβιομηχανία, στη βιομηχανία αλουμινίου, στα ορυχεία, στα πλαστικά, όπου ως γενική επισήμανση ζητά την εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία του τομέα με την κοινοτική νομοθεσία.

Έχει διαβαστεί 476 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Βροχή
Βροχή
Θερμοκρασία 6 °C
Άνεμος Β 4-7 μποφόρ

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου

Καταιγίδες
Καταιγίδες
Θερμοκρασία 2 ως 8 °C
Άνεμος Β 3-7 μποφόρ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 ως 8 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 634 επισκέπτες και 1 μέλος.