Παρασκευή, 04 Δεκ, 2020

  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Ομολογεί μεγάλη διασπορά «από την εργασία, στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον», αλλά δεν λαμβάνει μέτρα στους χώρους δουλειάς
  • Και πάλι ελλιπής η ενημέρωση...
  • Σύσκεψη για τους «κόκκινους νομούς»
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/12
  • Κινητοποίηση
  • Στο 11,7% η μείωση του ΑΕΠ για τους εννέα μήνες του 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Ομολογεί μεγάλη διασπορά «από την εργασία, στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον», αλλά δεν λαμβάνει μέτρα στους χώρους δουλειάς1 Και πάλι ελλιπής η ενημέρωση...2 Σύσκεψη για τους «κόκκινους νομούς»3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 4/124 Κινητοποίηση 5 Στο 11,7% η μείωση του ΑΕΠ για τους εννέα μήνες του 20206

Το Σχόλιο της Ημέρας

Περί πραγματικότητας...

Η ...παγκοσμιοποίηση θα μας σώσει από τον κορονοϊό, ισχυρίζονται διάφοροι αρθρογράφοι, προσπαθώντας να απαντήσουν στο αυταπόδεικτο γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας από όλα τα καπιταλιστικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους, με τα εκατομμύρια νεκρούς και τα διαλυμένα συστήματα Υγείας, φανερώνει τα ξεπερασμένα όρια αυτού του σ... Περισσότερα

Νέα εμπόδια στην απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας

από Η Άλλη Άποψη
Νέα εμπόδια στην απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας

Σοβαρά εμπόδια στην εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, άρα και στην πρόσβασή τους σε δομές και υπηρεσίες Υγείας, ορθώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε την Τετάρτη 14/3 στη Βουλή, με την οποία αυξάνει από 1/3/2019 και μετά τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από 50 σε 75 στην περίπτωση των μισθωτών και τους μήνες ασφάλισης από 2 σε 3 για τους μη μισθωτούς.

Η αύξηση αυτή στις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης, προκειμένου κάποιος μισθωτός να έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, θα οδηγήσει περίπου 150.000 μισθωτούς να χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα από τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, αυτός είναι ο αριθμός των μισθωτών που σε ετήσια βάση εξασφαλίζουν από 50 έως 74 μέρες ασφάλισης. Οι μισθωτοί αυτοί θα χάσουν την ασφαλιστική ικανότητα και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίζονται από τον ΕΟΠΥΥ ως ανασφάλιστοι. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, σε συμβεβλημένα εργαστήρια και κλινικές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες δομές Υγείας από την αντιλαϊκή πολιτική της παρούσας κυβέρνησης και των προκατόχων της, ορθώνει τεράστια εμπόδια σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και δομές Υγείας. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός μισθωτών που σε ετήσια βάση έχουν από λίγες μέρες μέχρι 74 μέρες ασφάλισης και ως εκ τούτου αν και εργάζονται δεν θα καταφέρνουν να εξασφαλίζουν ασφαλιστική ικανότητα, υπολογίζεται πλέον σε περίπου 450.000 άτομα, με βάση τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ,

Η ανατροπή αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική: Με την αντιλαϊκή της τροπολογία, από 1/3/2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «απογειώνει» τις απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται με εργόσημο από τις 100 μέρες ασφάλισης στις 150! Καθιστά δηλαδή απαγορευτική την εξασφάλιση ασφαλιστικής ικανότητας από τους εν λόγω εργαζόμενους!

Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και με τα παιδιά μεταναστών και γενικά «τα μέλη των οικογενειών ασφαλισμένων τρίτων χωρών», καθώς στη σχετική διάταξη εκτός της μόνιμης διαμονής απαιτούνται και οι «προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής». Το υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την επιδείνωση, με ανακοίνωσή του αναφέρει πως βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε «να προωθήσει τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον κώδικα μεταναστευτικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει απολύτως ισότιμη ασφαλιστική κάλυψη για τα τέκνα των οικογενειών πολιτών τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα».

Το γεγονός ότι η όρθωση νέων εμποδίων στην υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων έρχεται από την κυβέρνηση λίγους μήνες πριν το «τέλος των μνημονίων», που διατυμπανίζει συνεχώς, επιβεβαιώνει με χαρακτηριστικό τρόπο τι πραγματικά σημαίνει για το λαό η περιβόητη... «επιστροφή στην κανονικότητα»!

ΚΚΕ: Πλήρης περίθαλψη και κάλυψη για όλο το λαό χωρίς καμία προϋπόθεση

Το ΚΚΕ καταψήφισε την παραπάνω τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη. Οπως επισήμανε, στην καταψήφιση της τροπολογίας βαραίνει το άρθρο που αυξάνει τις μέρες εργασίας για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για την υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επανέφερε τη θέση του Κόμματος ότι «όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να έχουν πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη χωρίς καμία - μα καμία - προϋπόθεση, από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς συμμετοχή στα φάρμακα κ.λπ.».

Έχει διαβαστεί 200 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 °C
Άνεμος Ν 1 μποφόρ

Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 6 ως 13 °C
Άνεμος ΒΒΑ 1-2 μποφόρ

Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου

Κυρίως συννεφιασμένος
Κυρίως συννεφιασμένος
Θερμοκρασία 9 ως 12 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 165 επισκέπτες και 0 μέλη.