Σάββατο, 23 Οκτ, 2021

  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την οικονομική εξόρμηση Νοέμβρη, Δεκέμβρη 2021
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 23/10
  • Αν συνέβαινε αλλού;
  • ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΠΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
  • Με την προβιά...
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Για την οικονομική εξόρμηση Νοέμβρη, Δεκέμβρη 20211 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 23/102 Αν συνέβαινε αλλού;3 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΠΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ4 Με την προβιά...5 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 22/106

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εστίες διασποράς

Εστίες διασποράς

Πάνω από 1.000 τμήματα συγχωνεύονται πανελλαδικά αυτές τις μέρες, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις γονέων και μαθητών, αφού εκτός από το «γης Μαδιάμ» που συνεπάγονται τα 27 και 28 παιδιά στην τάξη, ο συγχρωτισμός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τη διάδοση της πανδημίας, στη φάση της νέας έξαρσης. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η απου... Περισσότερα

Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στον λαό

από Η Άλλη Άποψη
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στον λαό
Με εκτίμηση για ρυθμό ανάκαμψης 5,9% για το φετινό 12μηνο, κατατίθεται τη μεθεπόμενη βδομάδα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, όπου ενσωματώνονται και οι νέες παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Ο αντιλαϊκός πήχης ξεκινά από τις ισχύουσες με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία, τις κάθε είδους επιδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις κ.ο.κ., ενώ ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον δημοσιονομικό χώρο που θα ξεκοκαλίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πέρα και πάνω από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χτες το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο δημοσιοποίησε τις θέσεις του αναφορικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συζητείται αυτήν την περίοδο στους «θεσμούς» της ΕΕ. Ουσιαστικά πρόκειται για τη χαλάρωση του δημοσιονομικού πλαισίου, με την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις αναπροσαρμογές που απαιτούνται σε αυτήν τη φάση ώστε να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κεντρικός άξονας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου είναι «η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ευελιξίας/αυτονομίας ως προς την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και την ύπαρξη ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή ως προς τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις κάθε χώρας, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος».

Μεταξύ άλλων προτείνονται:

- Η διατηρησιμότητα του δημόσιου χρέους,«δηλαδή η διασφάλιση της απρόσκοπτης εξυπηρέτησής του με ποσοτικοποιημένους στόχους για το δημόσιο χρέος, οι οποίοι προσδιορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με κάθε κράτος - μέλος, σε ορίζοντα 5 έως 10 ετών». Ουσιαστικά πρόκειται για την καθιέρωση περισσότερο ευέλικτων κριτηρίων προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι εκάστοτε προτεραιότητες του κεφαλαίου.

- Να καθιερωθεί εθνική ρήτρα διαφυγής με βάση ανεξάρτητη εθνική αξιολόγηση των έκτακτων συνθηκών, όπως αποτυπώνεται σε αποκλίσεις των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών έναντι των στόχων και σε σύγκριση με τα μέσα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ (με όρους και προϋποθέσεις) για μια ορισμένη περίοδο θα μπορούν να υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια (όπως για πλεονάσματα), με γνώμονα βέβαια τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

- «Εμφαση στα κίνητρα». Σε αυτά μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται «η αναθεώρηση των όρων δανειοδότησης από τον ESM, η μέθοδος χρηματοδότησης που υιοθετήθηκε στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η διαδικασία ανακατανομής των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων».

Πρόκειται βέβαια για την επέκταση και μονιμοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ, με την ταυτόχρονη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «μολονότι κάποιου τύπου κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν, το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο οφείλει να ενισχύσει σημαντικά τη διάσταση των κινήτρων».

Φόροι και χαράτσια στην ημερήσια διάταξη

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που προβλέπεται να εξοφληθεί μέχρι σε 6 μηνιαίες δόσεις, ενώ όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος Οκτώβρη, προκειμένου να μη συμπέσει χρονικά με την τριπλή καταβολή του φόρου εισοδήματος μέσα στον Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τέλη Οκτώβρη προβλέπεται να καταβληθεί διπλή δόση ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, τέλη Σεπτέμβρη καταβάλλεται και η 3η δόση για τυχόν πρόσθετους φόρους εισοδήματος, ενώ ήδη μέσα στον Σεπτέμβρη έληξε η προθεσμία για την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμοι φόροι

Παρά τις αναστολές και τις ρυθμίσεις στις πληρωμές φόρων, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο φετινό 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) καταγράφονται στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι σχετικές λίστες περιλαμβάνουν περίπου 3,5 εκατομμύρια οφειλέτες, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους φόρους και στα άλλα χαράτσια.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εμφανίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

-- Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν τους 1.309.22.

-- Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν τους 1.830.369.

-- Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό διαμορφώνεται στα 109 δισ., από τα οποία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα 24,8 δισ. χαρακτηρίζονται «ανεπίδεκτα είσπραξης».

Ενισχύεται ο τζίρος των βιομηχάνων

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στην εγχώρια βιομηχανία για τον μήνα Ιούλη του 2021 σε σύγκριση τον Ιούλη 2020 παρουσίασε αύξηση 25,2%, έναντι μείωσης 16,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Η αύξηση του βιομηχανικού τζίρου οφείλεται στο μεγαλύτερο τμήμα της στις αυξημένες πωλήσεις στο εξωτερικό, με 36,7%, έναντι αύξησης 18,8% στην εγχώρια αγορά.

Στους κλάδους μεταποίησης καταγράφεται αύξηση τζίρου στη βιομηχανία τροφίμων 8,5%, στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 63,1%, στην ποτοποιία 21,6%, στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων 29,5% κ.λπ.

Έχει διαβαστεί 389 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 22 °C
Άνεμος Β 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 176 επισκέπτες και 0 μέλη.