Πέμπτη, 21 Οκτ, 2021

  • Δεν υπάρχει γιατρικό...
  • ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας
  • Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/10
  • Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει γιατρικό...1 ΚΙΝΑΛ: Υποψήφιος πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου2 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πανεπιστήμιο για την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας3 Να σταματήσουν η δίωξη σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου και οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις4 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 20/105 Ενημέρωση του Σωτ. Τσιόδρα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δεν συγχωνεύονται!

«Συγχωνεύσεις», «εξορθολογισμός», «περιορισμός κόστους» και άλλα παρόμοια είναι στην ημερήσια διάταξη των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με τον λαό να πληρώνει το μάρμαρο, αφού οι ανάγκες του συνθλίβονται για να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η καπιταλιστική κερδοφορία.Κι αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται ξανά αυτές τις μέρες, με... Περισσότερα

Παζάρι εφ' όλης της ύλης σε ΝΑΤΟική βάση

Τελευταία ενημέρωση από Η Άλλη Άποψη
Παζάρι εφ' όλης της ύλης σε ΝΑΤΟική βάση
Την παραπέρα επιτάχυνση του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, με πολύ μεγάλους κινδύνους για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σηματοδότησε η χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι αποφάσεις της οποίας «δίνουν και τον τόνο» της επιτάχυνσης των επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή για τη διασφάλιση και της «ΝΑΤΟικής συνοχής» απέναντι στα άλλα κέντρα.


Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν για σχεδόν μία ώρα στο περιθώριο της Συνόδου, παρουσία και των στενών συμβούλων τους Σουρανή και Καλίν, σε άλλο ένα δείγμα ότι η συζήτηση μόνο στα τυπικά δεν περιορίστηκε.

Σε αυτό το φόντο, κατά πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, το κλίμα ήταν θετικό και «ο πάγος έσπασε», καθώς συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την «ένταση» του 2020, ενώ «διευκρινίστηκε» ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις», περιγράφοντας αυτού του είδους τα διαβούλια «ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Συμφώνησαν εξάλλου να συνεχίσουν να συζητάνε πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», 25 σχέδια για διμερείς μπίζνες που συμφώνησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, και η οποία προβάλλεται αρμοδίως ότι θα προλειάνει έδαφος για σημαντικότερες συμφωνίες - διευθετήσεις, αφού ταυτόχρονα αναζητούνται, επισήμως, ημερομηνίες για τους επόμενους γύρους διερευνητικών και ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο. Τέλος, στην κυβέρνηση «διαβάζουν» από τις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου ότι υπάρχει «πεδίο συνεννόησης» στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 μετανάστες, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Σημειωτέον, ο Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το «εφ' όλης της ύλης» παζάρι, ήδη από την Κυριακή, μιλώντας στο «France 24»: «Εχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας (...) Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι», σημείωσε, ενώ δίνοντας και το ΝΑΤΟικό πλαίσιο θύμισε ότι «είμαστε και οι δύο μέλη της Συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές - ως μέλη της Συμμαχίας - αυτές οι διαφορές (...) θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν είναι καλό για τη Συμμαχία στο σύνολό της».

Με βάση αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται σε εμάς, στην Ελλάδα και την Τουρκία, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά στο συνέδριο που διοργάνωσε το Brussels Forum πριν από τη συνάντηση, σημείωσε ότι «η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονα και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων».

Ενώ στη συνέντευξη του μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας». «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή του ότι θα πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε πως «ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων», ζητώντας «Οταν υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν, που σίγουρα υπάρχουν θα πρέπει αυτά να τεθούν υπόψιν των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες λύσεις».

Σημειωτέον, προηγήθηκε συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Τζόνσον, με τον οποίο, κατά την κυβέρνηση, συζήτησαν για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και «τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας» που, κατά τον πρωθυπουργό, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις καθώς και την «ευρωπαϊκή πορεία» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο κυβερνήσεις «είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Στο μεταξύ, ακόμη μια φορά έτοιμος να βάλει πλάτη στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που δρομολογούν τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που στη συνέντευξή του στο «Star» άσκησε κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν «αξιοποιεί το μομέντουμ» στην κατεύθυνση παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στη Χάγη, προοπτική για την οποία επανέλαβε ότι θα στήριζε την κυβέρνηση.

Δεν κρύβονται οι παράγοντες που τροφοδοτούν νέους κινδύνους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, μιλώντας για "σπάσιμο του πάγου" και για μια πρόσκαιρη "ηρεμία" ενόψει του καλοκαιριού, δεν πρέπει να κρύψει εκείνους τους παράγοντες που τροφοδοτούν νέους μεγάλους κινδύνους στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, το παζάρι τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και το κυνηγητό των εξοπλισμών που οδηγούν στην οικονομική αιμορραγία των λαών.

Πολύ περισσότερο, είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι η ενίσχυση της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου του οποίου έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, θα ωφελήσει την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο στόχος υπηρετεί τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στα οποία μετέχουν ενεργά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας και συνοδεύεται με λύσεις συνδιαχείρισης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».


Έχει διαβαστεί 209 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Συνέντευξη τύπου της πρέσβειρας της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

«Η Εθνική Αντίσταση στη Βέροια: Ένα οδοιπορικό στους δρόμους της πόλης μας και στη ιστορία της χώρας μας»

«Άτιμη Ασφαλιστική»

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 9 °C
Άνεμος ΝΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου

Μερική λιακάδα
Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 18 °C
Άνεμος ΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου

Κυρίως λιακάδα
Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία 9 ως 17 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 448 επισκέπτες και 0 μέλη.