Τρίτη, 04 Αύγ, 2020

  • Τι είπε ο Σ. Τσιόρδας
  • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (4/8)
  • Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με «θεωρίες συνομωσίας» για τον κορονοϊό, με εντολή Χρυσοχοΐδη
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση διαφθοράς
  • Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…
  • Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας
Τι είπε ο Σ. Τσιόρδας1 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (4/8)2 Στον εισαγγελέα αναρτήσεις με «θεωρίες συνομωσίας» για τον κορονοϊό, με εντολή Χρυσοχοΐδη3 ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εμπλοκή του σε νέα υπόθεση διαφθοράς4 Κυβερνητικός «λειτουργικός» ανασχηματισμός…5 Πολύωρη διακοπή νερού λόγω βλάβης κεντρικού αγωγού στην περιοχή Λοζίτσι και στο δρόμο προς Ράχη του Δήμου Βέροιας6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Βαριές ευθύνες

Βαριές ευθύνες

Οι μεγάλες αντιφάσεις και οι παλινωδίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση βγάζουν ξανά μάτι, τώρα που τα κρούσματα παίρνουν την ανηφόρα. Επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά ότι το απόλυτο κριτήριο για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι το πώς θα προστατευτεί η κερδοφορία των... Περισσότερα

Προληπτική προπαγάνδα για τους αγρότες

από Η Άλλη Άποψη
Προληπτική προπαγάνδα για τους αγρότες

Mε το που έγινε γνωστό ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα αποφάσισε και ξεκινά νέες κινητοποιήσεις, με αιτήματα που αφορούν την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έσπευσε να επαναλάβει τη γνωστή τα τελευταία χρόνια τακτική της παραπλάνησης σχετικά με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους αγρότες και γενικότερα το λαό, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει εν τη γενέσει τους τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, κατέφυγε στο χιλιοειπωμένο παραμύθι περί «πακτωλού χρημάτων» που η κυβέρνηση δίνει στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Είπε ότι μέσα στο 2017 το υπουργείο πλήρωσε κοντά στα 3 δισ. ευρώ σε πάνω από 650.000 δικαιούχους αγρότες (2,1 δισ. άμεσες ενισχύσεις, 780 εκατ. περίπου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), ισχυριζόμενος πως αυτά τα κονδύλια «έδωσαν μια μεγάλη ώθηση όχι μόνο στους ίδιους τους αγρότες, αλλά σε ολόκληρη την ελληνική ύπαιθρο, η οποία στηρίζεται εν πολλοίς στην αγροτική δραστηριότητα».

Να σημειώσουμε ότι στις πληρωμές μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που ανέφερε ο υπουργός, περιλαμβάνονται και τα 800.000 ευρώ που δόθηκαν ως προκαταβολή, σε ποσοστό 70%, για το μέτρο με τίτλο ...«Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων», του γνωστού «Κομφούζιου»... Ομως, ο υπουργός δεν είπε ότι:

1ον: Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των κονδυλίων καταλήγει στις τσέπες μιας χούφτας μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτοκτηνοτροφικού χώρου, και στην ουσία μόνο κάποια ψίχουλα πάνε στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους (το 80% πάει στο 20% των δικαιούχων).

2ον: Το 2017, τα κονδύλια της βασικής ενίσχυσης ήταν κατά 8,5% μειωμένα σε σχέση με το 2016, ενώ, όπως προβλέπεται με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, η συνολική μείωση των ενισχύσεων - επιδοτήσεων μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσει στο 60%.

3ον: Οι προϋποθέσεις που τίθενται για τη συμμετοχή στα διάφορα υποπρογράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (μέγεθος αγροτικής ή κτηνοτροφικής μονάδας, ίδια κεφάλαια κ.λπ.), θέτουν «εκτός» πολλούς μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ υπάρχουν πολλοί επιλαχόντες που περιμένουν και πολλοί δικαιούχοι στους οποίους δεν έχουν δοθεί τα κονδύλια που δικαιούνται.

Επιπλέον, ο υπουργός απέκρυψε ότι το 2017, όχι μόνο δεν πήραν επιστροφή φόρου το 90% των αγροτών, όπως ο ίδιος είχε «προβλέψει» και πολλές φορές διαλαλήσει στη διάρκεια των περσινών μπλόκων, αλλά πλήρωσαν τα μαλλιοκέφαλά τους στην εφορία και έγιναν κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς πάνω από 100.000 αγροτών. Δεν είπε επίσης κουβέντα για τις πληρωμές που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν μέσα στο 2017, όπως για παράδειγμα οι επιστροφές πετρελαίου για το β' εξάμηνο του 2015, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από τις αρχές του χρόνου στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από τον παγετό, το χαλάζι, τις βροχοπτώσεις, την ξηρασία, τις αρρώστιες κ.λπ. Και φυσικά δεν είπε κουβέντα για τα νέα σκληρά μέτρα που πέφτουν στο κεφάλι των μικρομεσαίων αγροτών το 2018, όπως η αύξηση από 169 έως και 1.184 ευρώ το χρόνο των εισφορών για τον ΕΦΚΑ, που πλέον φτάνουν από 24,6% έως 34,6% του εισοδήματος. Για τους αγρότες, η ελάχιστη βάση εισοδήματος για τις εισφορές από 4.922 ευρώ θα αυξηθεί σε 5.228 ευρώ, και η ελάχιστη ετήσια εισφορά από 1.044 ευρώ που ήταν το 2017 ανεβαίνει στα 1.213 ευρώ το 2018 ή 101 ευρώ το μήνα, από 88 ευρώ το μήνα που ήταν πέρυσι. Κι όλα αυτά ενώ πάνω από τα κεφάλια των μικρομεσαίων αγροτών «κρέμεται» η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα χωράφια...

Ολα αυτά δεν είναι, ούτε γίνονται, τυχαία. Εντάσσονται στη συνολική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που στόχο έχει την παραπέρα συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια, τη συγκεντροποίηση κεφαλαίου στον αγροτικό τομέα, η οποία επιταχύνει το ξεκλήρισμα και τελικά τον αφανισμό των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση, σ' αυτή την πολιτική απαντούν οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 264 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Καθαρός
Καθαρός
Θερμοκρασία 23 °C
Άνεμος ΝΔ 0-1 μποφόρ

Τετάρτη, 05 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 29 °C
Άνεμος ΑΝΑ 2 μποφόρ

Πέμπτη, 06 Αυγούστου

Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Μερική λιακάδα με καταιγίδες
Θερμοκρασία 18 ως 27 °C
Άνεμος Α 2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 833 επισκέπτες και 0 μέλη.