Τρίτη, 01 Δεκ, 2020

 • Μακριά από την ανάγκη για απολύτως δωρεάν καθολικούς περιοδικούς ελέγχους
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πρόοδος η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας
 • Δείχνουν απλά τον φόβο τους...
 • Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/11
 • Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η εξαγγελθείσα κινητοποίηση των εφοριακών...
 • ΚΚΕ:Αναλυτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Μακριά από την ανάγκη για απολύτως δωρεάν καθολικούς περιοδικούς ελέγχους1 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Πρόοδος η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας2 Δείχνουν απλά τον φόβο τους...3 Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό 30/114 Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο η εξαγγελθείσα κινητοποίηση των εφοριακών...5 ΚΚΕ:Αναλυτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουσιαστική ενημέρωση…

Η κυβερνητική συσκότιση σημαντικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας, οι μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το τι δημοσιεύεται και τι όχι, αλλά και η πραγματική απουσία στοιχείων λόγω ελλιπούς ή ανύπαρκτης πρόληψης και ιχνηλάτησης σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, δεν είναι καινούργιο «φρούτο». Ούτε είναι βέβαια ζήτημα «ανικανότητα... Περισσότερα

Σε εφαρμογή το νέο «εργαλείο» παραπέρα τσακίσματος των μισθών και της πλήρους απασχόλησης

από Η Άλλη Άποψη
Σε εφαρμογή το νέο «εργαλείο» παραπέρα τσακίσματος των μισθών και της πλήρους απασχόλησης

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Σε εφαρμογή τέθηκε από χτες το νέο αντεργατικό πρόγραμμα «Συν-Εργασία», με το οποίο η κυβέρνηση δίνει στην εργοδοσία ένα ακόμα όπλο για το μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης.

Στο όνομα της «διατήρησης των θέσεων εργασίας», το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στην πανσπερμία των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, η συνδυασμένη χρήση των οποίων λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια στη μεγαλοεργοδοσία για να εντείνει την εκμετάλλευση, για να φορτώσει στις πλάτες των εργαζομένων τα «σπασμένα» και της νέας οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τη σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε την Κυριακή, ο νέος μηχανισμός στήριξης του κεφαλαίου προβλέπει:

 • Περικοπή των μισθών κατά 20%, μέσα από τη δυνατότητα της εργοδοσίας να μετατρέπει τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική και εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία μπορεί να μειώνει το ωράριο και τον εργατικό μισθό μέχρι και κατά 50%, ενώ το κράτος μέσω του εν λόγω προγράμματος θα καλύπτει μόνο το 60% των απωλειών του εργαζόμενου.
 • Οι απώλειες για τους εργαζόμενους επεκτείνονται και στο επίδομα αδείας και στο Δώρο Χριστουγέννων, αφού θα υπολογιστούν πάνω στα μειωμένα ποσά.
 • Διευρύνοντας τα «δωράκια» στο κεφάλαιο, το κράτος θα επιδοτήσει και το 60% των ασφαλιστικών εισφορών για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται (σε πρώτη φάση μέχρι τέλη Ιούλη).
 • Τον μηχανισμό αυτό μπορούν να αξιοποιήσουν όλες οι επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη κερδοφορία, καθώς η μόνη προϋπόθεση είναι «να εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ» (ούτε καν δηλαδή να εμφανίζουν ζημιές...).
 • Το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν έχει ημερομηνία λήξης, οι ανατροπές που προσθέτει ήρθαν για να μείνουν. Ετσι, ενώ σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί μέχρι τις 15 Οκτώβρη, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την «επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί», ενώ το αντίστοιχο ευρωενωσιακό πρόγραμμα «SURE», με το οποίο θα συνδεθεί, αναφέρεται ρητά ότι θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2022... Ειδικά για τις Αερομεταφορές, προβλέπεται ήδη η παράταση του «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος του 2020.
 • Οι επιχειρήσεις με τη λήξη του προγράμματος θα μπορούν ελεύθερα να απολύουν τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν σε αυτό ή να προχωρούν σε αλλαγή συμβάσεων εργασίας με μείωση ωρών απασχόλησης και μισθού, αφού η δήθεν «προστασία» των εργαζομένων όσον αφορά τη θέση εργασίας και το είδος της σύμβασης περιορίζεται αυστηρά και μόνο στο διάστημα που ισχύει το πρόγραμμα. Παράλληλα, και κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος η εργοδοσία έχει το ελεύθερο να απολύει άλλους εργαζόμενους της επιχείρησης.
 • Το βάρος του νέου κρατικού μηχανισμού στήριξης του κεφαλαίου θα μεταφερθεί και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού, μέσω της αντιλαϊκής φοροληστείας και νέων περικοπών σε κρίσιμες για το λαό κρατικές δαπάνες.
 • Πίσω από τις αναφορές περί «εγγύησης του κατώτατου μισθού από το κράτος» κρύβεται το γεγονός ότι ο νέος μηχανισμός, σε συνάρτηση με όλες τις προηγούμενες ανατροπές, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να υποχρεωθούν από τους εργοδότες να εργάζονται με τις αμοιβές - ψίχουλα που προβλέπει ο κατώτατος μισθός (550 ευρώ καθαρά).
 • Επιπλέον, με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και κάτω από τον εκβιασμό των εργοδοτών, είναι βέβαιο ότι όπως πολλές φορές συμβαίνει με τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, που το ωράριο παρατείνεται παράνομα, έτσι και τώρα χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται. Αλλά ακόμα και όταν τηρηθεί τυπικά ο μειωμένος χρόνος εργασίας, το μοντέλο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας.
Έχει διαβαστεί 49 φορές

Σχόλια

 • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 3 °C
Άνεμος ΒΒΔ 2-4 μποφόρ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 7 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 5 ως 8 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 190 επισκέπτες και 0 μέλη.