Τρίτη, 01 Δεκ, 2020

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΟΣΚΗΣΙΜΩΝ ΓΑΙΩΝ 2020
  • Όχι υπεκφυγές, αλλά ξεκάθαρο ΟΧΙ!
  • ΟΑΕΔ: Από τις 7 Δεκέμβρη η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων
  • Δήμος Νάουσας: Ψυχολογική υποστήριξη σε ηλικιωμένους από το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
  • Και όμως …κινείται!
  • Μακριά από την ανάγκη για απολύτως δωρεάν καθολικούς περιοδικούς ελέγχους
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΟΣΚΗΣΙΜΩΝ ΓΑΙΩΝ 20201 Όχι υπεκφυγές, αλλά ξεκάθαρο ΟΧΙ!2 ΟΑΕΔ: Από τις 7 Δεκέμβρη η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων3 Δήμος Νάουσας: Ψυχολογική υποστήριξη σε ηλικιωμένους από το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης4 Και όμως …κινείται!5 Μακριά από την ανάγκη για απολύτως δωρεάν καθολικούς περιοδικούς ελέγχους6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουσιαστική ενημέρωση…

Η κυβερνητική συσκότιση σημαντικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας, οι μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το τι δημοσιεύεται και τι όχι, αλλά και η πραγματική απουσία στοιχείων λόγω ελλιπούς ή ανύπαρκτης πρόληψης και ιχνηλάτησης σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, δεν είναι καινούργιο «φρούτο». Ούτε είναι βέβαια ζήτημα «ανικανότητα... Περισσότερα

Στην ετήσια ΓΣ του ΣΕΒ μίλησαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας

από Η Άλλη Άποψη
Στην ετήσια ΓΣ του ΣΕΒ μίλησαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας

Τα δυνατά χαρτιά τους για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των βιομηχάνων κλήθηκαν να παρουσιάσουν χτες στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο νυν και ο τέως πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας αντίστοιχα.

 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια συνόψιση των εργαλείων που εξασφάλισε για το κεφάλαιο, ώστε να προστατέψει την κερδοφορία του στις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και συνολικά τους 11 μήνες διακυβέρνησής του, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά στην ίδια πορεία. Οπως είπε, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την «εμπιστοσύνη προς την πολιτεία», για να προχωρήσει ακόμα «πιο γρήγορα» τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, το κράτος έγινε εργοδότης μέσα στην πανδημία, θυμίζοντας τη μισθοδοσία και την κάλυψη μεγάλου μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για την απαλλαγή της εργοδοσίας από το «κόστος», το σχέδιο για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την τόνωση της ρευστότητας. Και επισήμανε ότι για πρώτη φορά το κράτος εξασφάλισε τόσο άμεσα ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Δίνοντας κάλυψη στο εργοδοτικό ξεσάλωμα, είπε ότι οι επιχειρήσεις «ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους», βάζοντας τους εργαζόμενους να εργαστούν με μειωμένο ωράριο (και προφανώς εντατικοποίηση της εργασίας), εξ ου και η κυβέρνηση έστησε το σχέδιο «Συν-Εργασία», ως ...βοήθεια στον επιχειρηματία για να ξεπεράσει τη δύσκολη συγκυρία, όπως είπε. Παραδέχτηκε άλλωστε ότι το σχέδιο αυτό για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις ευρωπαϊκές χώρες από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, δείχνοντας ότι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων είναι σε πρώτη γραμμή για κάθε κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, δείχνοντας και την ουσία των μέτρων που νομοθετεί η κυβέρνηση, χτίζοντας και πάνω στο αντιλαϊκό πακέτο που τους κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι ο περιορισμός των απωλειών θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε ήδη νομοθετήσει το προηγούμενο διάστημα μέτρα διευκόλυνσης επενδύσεων και ελάφρυνσης φόρων, όπως τη μείωση συντελεστή φόρου των εταιρειών και στα μερίσματα (σύντομα θα ανακοινωθεί κι άλλο τέτοιο πακέτο, δεσμεύτηκε), τη μείωση φόρου αλλοδαπών επενδυτών (θα ακολουθήσει κι άλλο τέτοιο πακέτο για αλλοδαπούς μικρότερης οικονομικής επιφάνειας που θέλουν να επενδύσουν σε ακίνητα), τη μείωση προκαταβολής φόρου (θα μειωθεί κι άλλο, υποσχέθηκε), την απλούστερη λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων, τα εθνικά σχέδια που ανακοινώθηκαν για απολιγνιτοποίηση και ηλεκτροκίνηση, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας σε λιμνάζοντα κεφάλαια.

Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά πακέτα για τα μονοπώλια από την ΕΕ, χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το δίλημμα του ποιος τομέας θα προηγείται, καθώς «οι τομείς αλληλοσυμπληρώνονται». Και προσπαθώντας να διαβεβαιώσει ότι δεν θα μείνει επιχειρηματίας παραπονεμένος, απαρίθμησε τα «χρηματοδοτικά μέσα», όπως τα αναμενόμενα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το ΕΣΠΑ 2021 - '27 κ.λπ.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι έχει έτοιμο το νομοσχέδιο που θα συνδέει την επαγγελματική εκπαίδευση με την «αγορά εργασίας», μιλώντας για ίδρυση επαγγελματικών λυκείων και σχολών αλλά και ΙΕΚ σε «συνεννόηση» με τον «ιδιωτικό τομέα», αναφέροντας π.χ. ότι στο πλαίσιο της «απολιγνιτοποίησης», θα ανακατευθύνει τις τέτοιες σχολές σε Κοζάνη και Αρκαδία, εστιάζοντας στην «πράσινη» οικονομία και τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει επίκεντρο τη βιομηχανία.

Λίγο αργότερα, εξάλλου, σε συζήτηση που είχε με τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλο, εστίασαν στην «ανάπτυξη δεξιοτήτων», στην ανάγκη τους για προετοιμασία εργατικού δυναμικού έτοιμου και προσαρμοσμένου στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να βάζει ξανά προτεραιότητα τη «διαρκή κατάρτιση», αλλά και την καλύτερη συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, και αυτές «να κάνουν δωρεές για δημιουργία ειδικών εδρών που σας ενδιαφέρουν», ενώ ταυτόχρονα, για το γαλβάνισμα των παιδιών ήδη από τις μικρές ηλικίες, υποσχέθηκε για εισαγωγή της «επιχειρηματικότητας» ως μάθημα στα σχολεία.

«Στηριχτείτε στον ΣΥΡΙΖΑ» το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στους βιομήχανους

Ως ικανότερος «διευθυντής» για τις υποθέσεις των βιομηχάνων σε σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη παρουσιάστηκε ο Αλ. Τσίπρας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ. Και σε μια προσπάθεια να τους πείσει, τους είπε για τον σημερινό πρωθυπουργό ότι «είναι σαν να έχετε ορίσει διευθυντή σε ένα εργοστάσιό σας έναν άνθρωπο ο οποίος, με το που ανέλαβε, συρρίκνωσε την παραγωγή, ακύρωσε την προγραμματισμένη επέκταση της μονάδας που διευθύνει και καταγράφει κάθε μήνα και μεγαλύτερη ζημιά». Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» και για έλλειψη «οράματος» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του κεφαλαίου.

Κάλεσε τον ΣΕΒ και τη νέα του ηγεσία να στηρίξει την «ενεργό ζήτηση» και την «κοινωνική συνοχή», συστήνοντας την υιοθέτηση μιας ατζέντας, με ενισχυμένη δόση χειραγώγησης του λαού.

Οπως του απάντησε μάλιστα ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλος, «έχουμε παρόμοιες αντιλήψεις», αφού πολλά από όσα έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, τα είχε πει προηγουμένως ως προγραμματικές δηλώσεις του στα μέλη του ΣΕΒ, στο κλειστό μέρος της συνέλευσης.

Στην ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο μέγεθος της ζημιάς που πυροδότησε η πανδημία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί τη συνταγή της αδράνειας, της «μη δυναμικής στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων, όταν πανευρωπαϊκά έχουν ανοίξει οι κρουνοί της κρατικής ενίσχυσης». Μετέφερε τις ανησυχίες του γιατί, όπως είπε, «χάνουμε σε ανταγωνιστικότητα» και πρότεινε «μια εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας κρίσης» με άξονες: Την απευθείας, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ συνολικά, η οποία θα μπορούσε να διαμορφωθεί για κάθε επιχείρηση στις δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο, τη συγκρότηση ενός «σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις», ενός εγγυοδοτικού προγράμματος με εγγυήσεις από 80 έως και 100%, σε ειδικές περιπτώσεις, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής κ.ά.

Παραπέρα, επέμεινε «η Ελλάδα να επενδύσει στα βαριά της χαρτιά όπως είναι ο τουρισμός», αλλά και στην ενίσχυση της βιομηχανίας και των υποδομών, δικτύων, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Έχει διαβαστεί 48 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «EΠΙΚΑΙΡΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement
advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Συνέντευξη με την πρέσβειρα της Κούβας Zelmys María Domínguez Cortina

«Άτιμη Ασφαλιστική»

Από την εκδήλωση της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" στο Foyer στη Βέροια(27/12/19)

 

Οι ερωτήσεις της "ΑΛΛΗΣ ΑΠΟΨΗΣ" προς την Έφη Αχτσιόγλου

 

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Ο Καιρός στη ΒέροιαΟ καιρός τώρα

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 4 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-2 μποφόρ

Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 2 ως 7 °C
Άνεμος ΑΒΑ 1-3 μποφόρ

Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου

Περιοδικά σύννεφα
Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία 5 ως 8 °C
Άνεμος ΑΝΑ 1-2 μποφόρ

Ποιός είναι online

Έχουμε online 186 επισκέπτες και 1 μέλος.