Δευτέρα, 17 Αυγ, 2026

  • Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας
  • «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»
  • Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
  • ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ
  • Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου
  • Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια
Όλοι και όλες στο πλευρό των διωκόμενων συναδέλφων! Κάλεσμα σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στη ΔΙΠΕ Ημαθίας1 «Σύγχρονος Προαστιακός τώρα / όχι νέα διόδια χωρίς εναλλακτική για τους πολίτες»2 Οι αναχωρήσεις των λεωφορείων για το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη ΔΕΘ3 ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων νερών» αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ4 Η ΝΕΕΑ ΠΑΣΟΚ Ημαθίας αποχαιρετά τον Παντελή Ζωγράφου5 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Ερώτηση για τη «ρήτρα διαφυγής» που αβαντάρει τους ομίλους ενώ ο λαός στενάζει από την ακρίβεια6

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, για να πάψει το νερό να είναι εμπόρευμα

του Αλέκου ΧατζηκώσταΣτη Νάουσα η Δημοτική Αρχή παραχωρεί μέρος του νερού σε εταιρεία εμφιάλωσης. Στη Βουλή ψηφίστηκε πρόσφατα νόμος με τίτλο "Επέκταση αρμοδιοτήτων της Εταιρείας Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης και της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, ενίσχυση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων... Περισσότερα

Στην πεπατημένη των περικοπών συντάξεων κα παροχών

από Η Άλλη Άποψη
Στην πεπατημένη των περικοπών συντάξεων κα παροχών

Άλλον έναν προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το οικονομικό έτος 2025, που και αυτός συμπιέζει συντάξεις και παροχές προς τους ασφαλισμένους, ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση του Οργανισμού.

Εκ μέρους των συνταξιούχων ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, καταψήφισε τον προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας πως αυτός όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός «έχει συνταχθεί όχι με γνώμονα τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, αλλά στη βάση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων σύμφωνα με τις πολιτικές που αυτά υπαγορεύουν στις κυβερνήσεις».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ασφαλιστικά ταμεία και το 2025 θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 647 εκατ. ευρώ, από 958 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν με μια «αύξηση» μόλις κατά 2,4% στις συντάξεις τους, όταν ακόμα και ο επίσημος πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει στο 2,7%! Και, βέβαια, τουλάχιστον 600.000 συνταξιούχοι, εξαιτίας της «προσωπικής διαφοράς», δεν θα δούνε καμία αύξηση, όπως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις και στις επικουρικές συντάξεις. Η καθήλωση, που στην πραγματικότητα συνεπάγεται μείωση των συντάξεων, αποτυπώνεται και στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού για συντάξεις, οι οποίες μειώνονται κατά 512 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 3,3%!

Ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «βασικό εργαλείο υλοποίησης αυτών των πολιτικών είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας, το Ταμείο Ανάκαμψης, η επενδυτική βαθμίδα. Όλα αυτά κάτω από τις οδηγίες της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας που τα τελευταία χρόνια προβάλλεται ως λύση του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου. O προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ, όπως κάθε προϋπολογισμός, παράγει σίγουρα ένα λογιστικό οικονομικό αποτέλεσμα. Από τη δική μας πλευρά των συνταξιούχων βλέπουμε τις αιτίες που διαμορφώνουν αυτό το αποτέλεσμα από τα παρακάτω στοιχεία.

Όλα αυτά τα χρόνια οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι της χώρας μας ζουν ένα δράμα από όλες τις κυβερνήσεις, αφού όλα τα μνημονιακά μέτρα και οι νόμοι είναι εδώ. Εφαρμόζονται στο ακέραιο και τσακίζουν τη ζωή μας, σε όλα μας τα δικαιώματα που κατά καιρούς τα αναφέρουμε οι συνταξιουχικές οργανώσεις στα αιτήματά μας και δεν έχει καμιά σημασία να τα αναφέρω για μια ακόμη φορά. Επιγραμματικά αναφέρω, κύριες, επικουρικές συντάξεις, ΕΚΑΣ, η εισφορά αλληλεγγύης, η μη καταβολή αναδρομικών, δώρα, Υγεία, φάρμακα, κοινωνικές παροχές. Σε όλα αυτά η ακρίβεια που μάζεψε ό,τι έχει απομείνει» και πρόσθεσε: «Όμως, αντί για τη λύση τους έχουμε μια ανελέητη προπαγάνδα που τα ψίχουλα των κυβερνήσεων παρουσιάζονται ως λύσεις προβλημάτων. Όπως και προϋπολογισμοί παρουσιάζονται ως πλεονασματικοί, αφού είναι κομμένοι και ραμμένοι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Και ο Δήμος Κουμπούρης αναρωτήθηκε: «Αλλά ποιος έκανε το Ασφαλιστικό δημοσιονομικό ζήτημα; Ποιος και γιατί τσάκισε τα λεηλατημένα ασφαλιστικά ταμεία με το PSI; Τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι πληρωμένα για τους ασφαλισμένους και όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους των οποίων τα οφειλόμενα και σήμερα δεν εισπράττονται.

Δεν μας λέτε όμως θα ήταν πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί εάν απέδιδαν αυτά που πρέπει να αποδώσουν στους ασφαλισμένους και τους απόμαχους της δουλειάς; Αν οι τελικές συντάξεις, κύριες, επικουρικές, δώρα κλπ. αποδίδονταν κανονικά; Αν είχε προσληφθεί το προσωπικό που χρειάζεται ο φορέας, αν, αν, πολλά αν..!».

«Αυτά είναι τα προβλήματα και τα ζητήματα που προκύπτουν από τις αντεργατικές αντισυνταξιουχικές εφαρμοζόμενες πολιτικές», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας για να καταλήξει: «Αν το ΔΣ του ΕΦΚΑ, μέσα από τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό, ήθελε να υπηρετηθούν οι πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, θα τον επέστρεφε πίσω στο υπουργείο με αυτές τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις.

Για αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσω για λογαριασμό των συνταξιούχων τον προϋπολογισμό του έτους 2025».


Έχει διαβαστεί 1011 φορές

Σχόλια

  • Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο.
 
Παρακαλώ περιμένετε...

Δεν σας επιτρέπεται η υποβολή σχολίων. Παρακαλούμε συνδεθείτε.

Αναζήτηση

Γλυκιά γιασεμιά μου

advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement
advertisement

Με ένα κλικ στο κανάλι μας στο Yutube!

advertisement

Το βιβλιοχαρτοπωλείο «ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ» κοντά σας με υπηρεσία Delivery!

advertisement

Ημερολόγιο

Ποιός είναι online

Έχουμε online 961 επισκέπτες και 0 μέλη.