Του Αλέκου Χατζηκώστα *Ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε τραγουδήσει προφητικά: «Το σύστημα είναι ένοχο/Και οι συνθήκες της ζωής/Το σύστημα είναι ένοχο/Μα δεν το δίκασε κανείς»Στις μέρες όπου τα σκάνδαλα και η σχετική συζήτηση έχει ανέβει στα ύψη και δημιουργεί πολιτικές εξελίξεις, χρειάζεται να δούμε κάποια ζητήματα βαθύτερα.Η αιτία τους βρί... Περισσότερα
Συνάντηση Μητσοτάκη και Τασούλα: «Διαφήμιση» της αντιλαϊκής πολιτικής και των συμφωνιών μεγαλύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους
από Η Άλλη Άποψη
Την πολιτική που εντείνει την επίθεση εναντίον των εργαζομένων και του λαού και ταυτόχρονα βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, με κοινό παρονομαστή την υπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της αστικής τάξης, «διαφήμισε» ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μέσα από τη σημερινή του συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Τασούλα.
Ειδικότερα, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στην Ελλάδα, υπενθυμίζοντας τη συμφωνία «αμοιβαίας συνδρομής» και «αμυντικής συνεργασίας» που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία το 2021 - η οποία αποτελεί μοχλό για από κοινού συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Μέση Ανατολή, Ουκρανία, Αφρική κ.α. - σχολιάζοντας πως οι δύο χώρες τότε «ήταν ουσιαστικά μπροστά από τις εξελίξεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε και για το «κοινό όραμα» που μοιράζεται η χώρα με τη Γαλλία «για μια Ευρώπη πιο στρατηγικά αυτόνομη» - ένα «όραμα» που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των λαών και έρχεται πιο έντονα στο προσκήνιο με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Πρόσθεσε ότι με την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν και οι «σταθεροί συμμαχικοί δεσμοί» Ελλάδας - Γαλλίας, κάτι που συνέβη μέσα από τις 9 συμφωνίες και τις αντίστοιχες υπογραφές που «έπεσαν» για την ανανέωση και την ενίσχυση της «συνολικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας». Συμφωνίες, βέβαια, που επιδιώκουν κερδοφόρες μπίζνες για ελληνικά και γαλλικά μονοπώλια, ενώ οδηγούν σε περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό, βάζοντας τον λαό σε νέες περιπέτειες και μεγάλους κινδύνους.
Επιπλέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξανά στα κυβερνητικά μέτρα-ψίχουλα, τάχα για την ανακούφιση του λαού από την πολεμική ακρίβεια, δηλώνοντας προκλητικά πως η κυβέρνηση «έχει κάνει το καλύτερο για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά», κινούμενη στο περιβόητο «πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων» - την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εντείνει τη φοροληστεία του λαού, πανηγυρίζει για τα ματωμένα πλεονάσματα και προωθεί νέα τεράστια πακέτα πολύμορφης στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.
Με την ίδια «πυξίδα» υποστήριξης των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, μπροστά στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και τον προβληματισμό του για τον τρόπο που θα εξασφαλιστούν «χρηματοδοτικά εργαλεία» για τις «μεγάλες φιλοδοξίες» της Ελλάδας σε τομείς, όπως η Αμυνα, η Κλιματική Κρίση, η Κοινωνική Συνοχή και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Από αυτήν την άποψη, παρουσίασε την «κοινή γραμμή», με την οποία θα προσέλθουν σε αυτήν τη συζήτηση Ελλάδα και Γαλλία, προτείνοντας μεταξύ άλλων τη μετάθεση «στο μέλλον» της αποπληρωμής του παλιού Ταμείου Ανάκαμψης.
ΟΚ. Τασούλας,σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας χαιρέτισε και αυτός, από πλευράς του, τη «δημοσιονομική πειθαρχία» και «συμμόρφωση», επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως «μπορεί να είναι μια πολιτική που δεν μοιράζει άσκοπα και λαϊκίστικα χρήματα, αλλά διαφυλάσσει το μέλλον από τις ενδεχόμενες επιπολαιότητες του παρόντος» - συμβάλλοντας στις προσπάθειες της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν ως «επιπολαιότητες» τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και του λαού για πραγματικά μέτρα στήριξης.
Τέλος, με αφορμή την ανανέωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας για πέντε ακόμα χρόνια, ο Κ. Τασούλας έθεσε στην κουβέντα και στο πλαίσιο της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ το ζήτημα της«ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής»που υπάρχει στη Συνθήκη της ΕΕ, λέγοντας πως αποτελεί «μια λύση, την οποία προλαμβάνουν τα κράτη, την υιοθετούν και την εφαρμόζουν». Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα της Κύπρου, εκεί που η κινητοποίηση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων από ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο παρουσιάστηκε ως... «προστασία του απανταχού Ελληνισμού»...
Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της Ατυπης Συνόδου της ΕΕ αποφασίστηκε να καταρτιστεί σχέδιο για τις διαδικασίες ενεργοποίησης της ρήτρας, κάτι που είχαν θέσει ως ζήτημα τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, ενώ πρόκειται και για μια εξέλιξη που σημειώνεται σε μία περίοδο που εντείνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού μπλοκ.